HP EliteBook Folio 1020 G1 recenzija – lagan, lijep i poslovno moćan

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: HP EliteBook Folio 1020 G1 recenzija – lagan, lijep i poslovno moćan

Teško bi netko pomislio kako je HP EliteBook Folio 1020 G1 razvijen za sve radne uvjete, prije bi rekli kako se radi o prelijepom šminkeru. I nas je prevario na prvi pogled, može puno više nego što smo mislili.

Oglas

HP EliteBook Folio 1020 G1 laptop –  osnovne značajke:
– 12,5 inčni QHD
– Intel Core M-5Y71 na 1,2 GHz, 2 jezgre
– Intle HD 5300
– 8 GB RAM-a
– 512 TB SSD
– Windows 10 Pro
– baterija 2-ćelijska, trajanje do 4 sata
– dimenzije 310 x 210 x 15,7 mm
– težina 1,21 kilograma
– 2 x USB 3.0 (mogućnost punjenja), 1 x docking ulaz, 1x microSD, NFC, HDMI, čitač otiska prsta…

Od kada se HP kompanija podijelila u dvije, HP Inc i Hewlett Packard Enterprise, krenuli su u dva slična ali različita smjera. Prva se kompanija bavi proizvodnjom hardvera, dok je drugi dio orijentiran na poslovni svijet. HP Inc je još početkom godine nekoliko novih i vrlo zanimljivih prijenosnih računala, od kojih nas je posebno zainteresirao novi HP EliteBook Folio.

Nismo izdržali, morali smo ga nabaviti i isprobati, a kako bi vam mogli ispričati jesu li najave zaista točne. Kompanija je najavila kako je novi HP EliteBook Folio najtanje i najlakše prijenosno računalo koje je HP ikada napravio. Kažu kako je tanji za 21 % i do 15 % lakši od nagrađivanog uređaja HP EliteBook 1020.

Zanimljivo je kako model koji ćemo isprobati nosi vrlo sličan naziv nagrađivanog modela, vidimo na kutiji kako piše HP EliteBook Folio 1020 G1, tako da nam se ova priča čini još i zanimljivija. Isprobavajući ga svakodnevno smo počeli otkrivati neke nove zanimljivosti koji donosi ovaj mali poslovni ljepotan.

Vanjski izgled

Jedna od karakteristika koju će kompanija svakako istaknuti svakako je dizajn. Moramo priznati kako je vanjski izgled ovog prijenosnika vrlo lijep i elegantan, a opet poslovan. Sigurno je kako ćete s ovim uređajem biti viđeni, pitat će vas sigurno gdje ste ga kupili, kako radi i koliko ste ga platili.

Kućište je od kombinacije laganih aluminijskih i magnezijskih materijala. Cijeli je obojen tamno sivom bojom uz bakreno crveno brončane elemente koji se nalaze ispod ekrana (šarka), te oko touchpada (o njemu ćemo nešto više kasnije). Kada već spominjemo boje, moramo reći kako istu boju imaju i tipke na osvijetljenoj tipkovnici. I o njima ćemo više kasnije.

Na poklopcu laptopa po sredini se nalazi veliki logo kompanije, dok s donje strane prepoznajemo kako radi na Windows 10 Pro operativnom sustavu (naljepnica), te vidimo četiri gumirane nožice koje neće dozvoliti klizanje uređaja po stolu. Baterija je naravno integrirana. Inače, laptop se sužava prema naprijed tako da je na prednjem rubu vrlo, vrlo tanak, čak tanji od prosječnog smartfona.

Što se tiče ulaza i izlaza oni su smješteni s lijeve i desne strane. Lijevo je HDMI video izlaz, USB 3.0 ulaz koji služi i kao punjač. , te microSD ulaz koji je rijetkost na prijenosnim računalima (obično je višestruki SD čitač memorijskih kartica). S desne strane smo pronašli zajednički ulaz za slušalice i mikrofon, još jedan USB 3.0 ulaz (također radi i kao punjač), te docking ulaz. Ovaj posljednji ulaz ima višestruku funkciju, a jedna od njih se nalazi u kutiji, zajedno s punjačem malih dimenzija. Naime, u docking možete “ubosti” jedan dodatni kratki kabel na kojem se nalazi mrežni ulaz i VGA video izlaz, dobro dođe ako vam zatreba.

EliteBook Folio 1020 G1 djeluje vrlo čvrsto i robusno, a trebao bi vas vjerno služiti i dok ste na terenu. Naime, osim što je lijep, proizveden je i u skladu s MIL-STD 810Gs standardom, što znači da će izdržati visoku i nistu temperaturu, nagle temperaturne promjene, radit će na različitim visinama, vlazi, a ne smeta mu niti prašina ni kiša, kao niti vibracije i udarci.

Inače je dimenzija 310 x 210 x 15,7 milimetara i težak je tek 1,21 kilograma, što ga stavlja u kategoriju najtanjih i najlakših prijenosnih računala na svijetu. A definitivno je i jedan od najljepših.

Ekran, tipkovnica, touchpad

Sam vrh ponude. Model koji imamo na testu ima onaj jači ekran. Radi se o dijagonali do 12,5 inča (31,75 cm) i s QHD rezolucijom od 2560 x 1440 točaka (omjer 16:9), te je osjetljiv na dodir. Postoji i slabija inačica ekrana s Full HD rezolucijom od 1920 x 1080 točaka, s anti-glare premazom (sprječava odbljesak), te nije osjetljiv na dodir. Ovaj naš ima odbljesak, tako da preporučujemo rad tako da vam je ekran okrenut tako da u njega ne udara direktno svjetlost, npr. od prozora.

Sam prikaz na ekranu je vrhunski, nismo niti sumnjali. Samo osvjetljenje ekrana je dovoljno jako (izmjerili smo 273 nita) tako da ćete ga ugodno koristiti praktički u bilo kojem prostoru. U donjem desnom uglu, na ikoni od baterije, možete samo namjestiti jačinu osvjetljenja. Ima i drugih načina, ali ovaj je najjednostavniji. Odlično reagira na dodir što nas je podsjetilo i na smartfone. U stvari, dodirna površina reagira bolje od mnogih smartfona, to moramo priznati.

Bili smo počeli priču o tipkama koje imaju pozadinsko osvjetljenje. U stvari okviri tipki imaju bijelo pozadinsko osvjetljenje, a same tipke bakreno narančaste boje, iste kao što je to šarka iznad tipkovnice, odnosno ispod ekrana. Sviđa nam se ovaj dizajnerski trik koji su napravili, a koji je u stvari vrlo jednostavan – sve što su napravili je slova ofarbali narančastom, tako da pod bijelim osvjetljenjem svijetle također narančasto, te tako dobijete dvotonsko osvjetljenje. Lukavo… :)

Same su tipke prilično dobre za rad. Moramo spomenuti kako im hod nije prekratak, ali je kraći nego što bismo željeli, vjerojatno zbog vrlo tankog dizajna. Inače su nešto tvrđe za tipkanje, na što ćete se trebati naviknuti. Ali podsjećamo kako je tipkovnica vodootporna, pa ako je zalijete kavom ili na nju padne kiša, ništa se neće dogoditi. Spomenimo i kako su tipke četvrtastog oblika i odmaknute jedna od druge, iako bismo voljeli da su još više odmaknute.

Ispod tipkovnice se nalazi touchpad koji je malo udubljen i iste obje kao i okoliš, a obrubljen je onom brončanom bojom. U HP-u ga zovu Glass ForcePad, a podržava pregršt različitih funkcija. Primjerice, po cijeloj površini na dodir reagira kao lijeva tipka miša, a tek kada ga stisnete malo jače u donjem desnom uglu tada funkcionira kao desna tipka na mišu. Trebalo nam je malo vremena da se priviknemo na ovaj sistem, ali nam se sviđa. Naravno, funkcionira i multitouch, odnosno scroll-anje s dva prsta, kao i povećavanje i smanjivanje sadržaja.

Spomenimo i kako je desno od touchpada precizni čitač otiska prsta, a lijevo je oznaka za NFC.

Sve što smo vidjeli na EliteBook Folio 1020 G1 što se samog dizajna tiče, zaista nas je oduševilo. A i vas će ako vam ikad dopadne u ruke… :)

Hardver

Hardverska konfiguracija je primjerena izgledu, imate sve što je potrebno za elegantni rad. Malo nas je iznenadilo što se “ispod haube” nalazi procesor iz Broadwell obitelji, očekivali smo Skylake, ali moramo vas još jednom podsjetiti kako je HP bio nedavno u restrukturiranju, tako da se to vjerojatno osjetilo i na ovom hardverskom dijelu. Možda griješimo.

Svejedno, ovaj nam se prijenosnik učinio vrlo brz i poletan što može zahvaliti kompletnoj konfiguraciji. Za početak ćemo reći kako je procesor 64-bitni i 2-jezgreni Intel Core M-5Y71 na 1,2 GHz (u Turbo modu na 2,9 GHz), uz 4 MB cache memorije. Proizveden je u 14-nanometarskoj tehnologiji krajem 2014. godine. Inače podržava do 16 GB RAM-a, kao i Intel Core M with vPro tehnologiju.

Integrirana je Intel HD 5300 grafika na 300 MHz (max 900 MHz), tako da ovaj prijenosnik sigurno nije za gaming. Ok, igre će raditi, ali ne onako kako biste to željeli. Ruku na srce, ovo i nije gamerski nego poslovni prijenosnik. Ono što nam se sviđa je 8 GB dvokanalne DDR3L RAM memorije na 800MHz, a još više SSD disk od čak 512 GB što je dovoljno prostora za vaše poslovanje. Ova kombinacija hardvera trebala bi vam osigurati brz i nesmetan rad, te dovoljno prostora za vaše poslovne potrebe.

Operativni sustav, audio i video

Prijenosnik radi na Windows 10 Pro (64-bitni) operativnom sustavu, što nam samo potvrđuje njegovu poslovnu orijentaciju. Čini nam se kako će se kompanija jako dobro brinuti o svojim prijenosnicima. Zašto to mislimo? Za početak ćemo spomenut i odlični HP BIOSphere with HP Sure Start. Već nakon što smo ga upalili, novi se HP EliteBook Folio 1020 G1 nakon prvog gašenja nadogradio i to već u BIOS-u s inačice iz 2015. godine (BIOS inačica 01.08) na inačicu 01.12 od 5. svibnja 2016. godine.

Nadalje, na raspolaganju vam je i HP Touchpoint Manager, moćna cloud aplikacija koja će vam kako olakšati poslovanje tako što ga možete obavljati na bilo kojem uređaju ili operativnom sustavu. Za sigurnost će vam pomoći i HP Client Security koji će braniti vaše poslovne podatke od cyber napada, odnosno krađe podataka i identiteta. HP inače uvijek svoje uređaje opremi korisnim aplikacijama, tako da ćete pronaći i:
– HP SoftPaq Download MAnager
– HP Help and Support
– HP Recovery Manager
– HP Recovery Media Creation
– HP Support Assistant

Predinstalirane su osnovne aplikacije, pronaći ćete npr OneDrive, OneNote i Skype, a u Windows Store dućanu uvijek možete instalirati i druge aplikacije, mnoge su i besplatne. Očekivali smo kako već postoji i Microsoftov Office 365, ali ništa od toga, morat ćete ga kupiti ako vam treba za poslovanje.

Sve u svemu, ugodno je raditi na ovom prijenosniku, a odličan mu je i HD audio uz podršku za DTS Sound, a to ćete ćuti iz 2 stereo zvučnika koji se nalaze točno u između ekrana i tipkovnice. Zvuk nije jak, ali je kvalitetan, te se osjete i duboki tonovi.

Povezivost

Ovaj je prijenosnik majstor za povezivost, podržava sve nove tehnologije, čak i NFC (Near Field Communication) što nas je iznenadilo. Od bežičnog načina povezivanja na raspolaganju vam je još i dual-band Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2×2), Bluetooth 4.0, WiDi i Miracast.

Što se tiče ulaza i izlaza, tu je audio ulaz (slušalice/mikrofon), 2 x USB 3.0 (mogućnost punjenja), 1 x docking ulaz (u kutiji je i dodatak za LAN + VGA), te microSD ulaz. Tu je i čitač otiska prsta koji dobro dođe upravo za poslovne svrhe.

Baterija

Baterija je solidna i izdržat će jedno standardno radno vrijeme. Radi se o 4-ćelijskoj litij-ionskoj bateriji od 36 WHr. I zaista, baterija nam je držala otprilike 11 sati na čekanju, odnosno oko 7 sati rada s uključenom Wi-Fi vezom. Moramo priznati kako smo očekivali ipak malo duže trajanje baterije u punom radu, tako da ćete možda morati dopuniti bateriju kako bi laptop izdržao cjelodnevni rad.

Zaključak

Laptop koji bi svatko poželio, ali po cijeni samo za elitu, kao što to i njegovo ime sugerira. HP EliteBook Folio 1020 G1 je definitivno vrlo lijep, čvrst i izdržljiv prijenosnik s kojim ćete itekako biti viđeni. Upravo mu je vanjski izgled jedna od jačih karakteristika i to je nešto što i poslovni ljudi vole. Mnogi kupuju najskuplje smartfone ne zato što im trebaju nego zato što žele biti viđeni. Slično je i s laptopima, s tom razlikom što ćete ovdje ipak iskoristiti njegov poslovni potencijal.

Ekran je također sam vrh ponude sa svojom visokom QHD rezolucijom, a sviđa nam se i stabilan rad dobro usklađenog hardvera – dovoljno radne memorije i brzi SSD disk, iako smo očekivali procesor novije generacije. Što se tiče komunikacije, odnosno ulaza i izlaza, imate sve što vam treba, a tu je i čitač otiska prsta, poslovni Windows 10 OS s dodatnim poslovnim aplikacijama za sigurnost.

Ono što ga izdvaja od gomile je i njegova robusnost i otpornost na sve vremenske uvjete, kao i na udarce i vibracije, u skladu s ranije spomenutim vojnim standardom. Tko bi rekao da to ovaj ljepotan sve može izdržati, tako da ga možemo nazvati i izdržljivim šminkerom.

Baterija mu je prosječna, kao i kamera, s druge strane sviđa nam se vrlo kvalitetan audio, odnosno zvuk. Priču ćemo zaokružiti s cijenom koja je… poveća. Raspon cijene u Hrvatskoj je prilično velik – otprilike 9.999 kuna možete nabaviti model s SSD diskom od 256 GB, a od 11.400 do 11 17.000 kuna (512 GB). Napominjemo da se informirate na više mjesta gdje je kupovina povoljnija, jer možete uštedjeti puno. Ili potrošiti više nego što treba, kako se uzme… :)

Ali kada bi ga dobili na poklon, ne bismo se bunili… :)

Više informacija o HP EliteBook Folio 1020 G1 prijenosnom računalu potražite na .

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

HP EliteBook Folio 1020 G1 laptop – ključne značajke

– EKRAN: 12,5 inčni (31,75 cm) QHD rezolucije 2560 x 1440 točaka (omjer 16:9), osjetljiv na dodir (opcija Full HD rezolucije 1920 x 1080 točaka anti-glare koji nije osjetljiv na dodir)
– PROCESOR: 64-bitni i 2-jezgreni Intel Core M-5Y71 na 1,2 GHz (Turbo mod na 2,9 GHz), 4 MB cache, 14-nanometarska tehnologija, 5. generacija “Broadwell” obitelji, proizvodnja Q4 2014, podržava do 16 GB RAM-a, Intel Core M with vPro tehnologija
– GRAFIKA: Intel HD 5300 na 300 MHz (max 900 MHz)
– RAM: 8 GB, dvokanalna DDR3L na 800MHz
– POHRANA PODATAKA: 512 GB SSD, Sandisk
– KAMERE: HD web kamera (720p)
– OS: Windows 10 Pro (64-bitni)
– BATERIJA: 4-ćelijska, 36 WHr, litij-ionska, od 8 sati
– DIMENZIJE: 310 x 210 x 15,7 milimetara
– TEŽINA: 1,21kilograma
– BEŽIČNA POVEZIVOST: dual-band Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2×2), Bluetooth 4.0, WiDi, Miracast, NFC
– ULAZI/IZLAZI: ulaz za struju, 1 x COMBO audio ulaz (slušalice/mikrofon), 2 x USB 3.0 (mogućnost punjenja), 1 x docking ulaz, 1x microSD, HDMI
– OSTALO: Glass ForcePad, HD audio uz podršku za DTS Sound, 2 stereo zvučnika, osvijetljena tipkovnica otporna na prolijevanje, čitač otiska prsta, MIL-STD 810G test izdržljivosti

+ Hvalimo
+ vrhunski dizajn
+ izdržljivost i vodootpornost
+ stabilan i brz rad
+ kvalitetan zvuk

– Zamjeramo
– ne podržava USB Type-C
– touchpad nema pozadinsko osvjetljenje
– cijena

DOJMOVI I OCJENE

Dizajn
Ocjena 10 za Dizajn
Ekran
Ocjena 9 za Ekran
Procesor, grafika, RAM, ROM
Ocjena 8 za Procesor, grafika, RAM, ROM
Kamere
Ocjena 8 za Kamere
Audio/Video
Ocjena 8 za Audio/Video
OS, dodatne app
Ocjena 8 za OS, dodatne app
Povezivost
Ocjena 8 za Povezivost
Baterija
Ocjena 7 za Baterija
Video igre
Ocjena 6 za Video igre
Cijena (uloženo/dobiveno)
Ocjena 6 za Cijena (uloženo/dobiveno)
Naš dojam
Ocjena 7 za Naš dojam

7.73

Ukupna ocjena

UKUPNI DOJAM: Lijep i elegantan prijenosnik stabilnog rada i koji je otporan na sve i svašta. Ne smeta mu niti kiša, niti ekstremne temperature, niti udarci, može se koristiti i u vojsci. No, cijena mu je definitivno visoka.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.