HP 250 G3 (J4T54EA) recenzija – samo ako želite jeftino i pouzdano!

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: HP 250 G3 (J4T54EA) recenzija – samo ako želite jeftino i pouzdano!

Imati jeftino prijenosno računalo, a vrlo solidno građeno, prilično brzo i robusno, te oku ugodnog izgleda, sve su to karakteristike koje ima novi HP 250 G3 prijenosnik.

Oglas

HP 250 G3 – osnovne značajke:
– 15,6 inčni HD
– Intel Core i3, Intel HD + nVidia GeForce 820M grafika
– 4 GB RAM-a
– 500 GB HDD
– web kamera 720p
– Free DOS
– baterija 4 ćelijska 41 WHr
– dimenzije 37,8 x 25,9 x 2,53 cm
– težina 2,45 kilograma
– Wi-Fi, Bluetooth, USB 2.0, USB 3.0, VGA, HDMI, DVDRW, čitač SD kartica,…

Odmah moramo razlučiti nekoliko stvari. Koliko smo proučili HP-ove službene stranice, postoji čak , a koji se razlikuju po hardverski karakteristikama odnosno po operativnom sustavu. Model koji smo dobili na test nosi oznaku HP 250 G3 J4T54EA i dolazi s Free DOS 2.0 operativnim sustavom. No, kako bi ga testirali instalirali smo Windows 8.1 Enterprise OS, 64-bitnu inačicu, i odlučili se nekoliko dana poigrati s ovim simpatičnim prijenosnikom koji nam se na prvi pogled učinio privlačnim.

Zašto? Više je razloga za to. Naravno, to ćemo vam sve detaljno kasnije objasniti, ali odmah nam se svidjela cijena i dodatna grafička kartica. Iako je možda prva namjena ovog prijenosnika korištenje u poslovne svrhe, vjerujemo kako će itekako dobro poslužiti i kao kužni multimedijski “stroj”, a i ljubitelji video igara će zbog dodatne Nvidia grafičke kartice biti zadovoljni. HP to zna jako dobro složiti, tako da vjerujemo kako je i ovaj model vrlo lepršav.

Inače, vjerojatno ste primijetili kako naziv ovog prijenosnika, HP 250 G3, ne nosi nikakve dodatne oznake tipa “Pavilion”, “Envy” ili neki drugi. Naime, radi se o vrlo jeftinoj seriji HP-ovih prijenosnika koji su napravljeni za one koji baš nisu dubokog džepa i koji brinu o svakoj potrošenoj kuni, a s druge strane ipak žele nešto više. Upravo u tu “ekonomičnu” kategoriju spada i HP 250 G3, za koji ćete negdje pročitati kako ga nazivaju i “Essential” modelom.

S veseljem smo odlučili isprobati ovaj prijenosnik i malo se odmaknuti od već pomalo nam dosadnih smartfona i tableta koje već testiramo “na kile”, no imati dobar kućni prijenosnik, e to je nešto ozbiljnije i može poslužiti za cijelu obitelj.

Dizajn

Prije samog testa, zavirili smo u kutiju. Osim samog HP 250 G3 prijenosnog računala pronašli smo punjač u dva dijela, te onu osnovnu papirologiju. I to je sve.

Sam HP 250 G3 je tipično prijenosno računalo s 15,6 inčnim ekranom. Radi se o modelu koji je prije 3-4 godine, prije intenzivnog smartfon/tablet vremena bio standardan model koji se rado kupovao. No, bez obzira na navalu mobilnih uređaja, uvijek je dobro u kući, pa i na poslu, imati jedan ovakav prijenosnik.

Samo kućište je cijelo do plastike, sa svih strana. Vanjski dio, kako stražnji dio ekrana ili površina s donje strane, ima fini točkasti dizajn tako da otisci prstiju jednostavno ne mogu doći do izražaja, a i osjećaj nošenja u ruci je osjetno ugodniji. Na poklopcu ekrana se sa stražnje strane po sredini ponosno nalazi “HP “logo, dok se s donje strane nalazi pet gumenih nožica protiv proklizavanja, jedan rebrasti otvor za odvod vrućeg zraka iz računala, dok je drugi veći s lijeve strane, on je povezan i s grafičkom karticom. Odmah smo primijetili kako odozdo nema nikakvih naljepnica, jer nema Windowse, ali mi smo se snašli. Ono što ima su dva proreza u dnu, slijeve i desne strane, to su zvučnici. Kasnije ćemo vidjeti i kako rade. Onaj prorez između zvučnika, to je čitač SD memorijskih kartica.

Što se tiče ulaza i izlaza, s desne se strane nalaze 2x USB 2.0 ulaza, DVD+/-RW SuperMulti DL optički uređaj (snimanje CD-a i DVD-a), dok se s lijeve strane nalaze ulaz za punjač, otvor za ventilaciju, VGA i HDMI video izlazi, mrežni LAN ulaz , 1x USB 3.0 ulaz te zajednički ulaz/izlaz za slušalice i mikrofon. Krajnje desno ćete vidjeti dva LED indikatora, prvi prikazuje rad tvrdog diska, a drugi je li prijenosnik upaljen.

Ekran, tipkovnica i touchpad

Ekran je čista klasika. Radi se o 15,6 inčnom LED ekranu s klasičnom HD rezolucijom od 1366 x 768 točaka, koji ima i dobru i lošu stranu. Radi se o starijoj TN matrici koja nije širokokutna, te ćete prilikom gledanja ekrana ” sa strane” vidjeti prelijevanje boja, odnosno pogledom odozgo slika je svjetlija, a odozdo tamnija. Dobra je stvar što se radi o AntiGlare odnosno nereflektirajućem ekranu tako da je pogodan i za korištenje na otvorenom, neugodan odbljesak je smanjen na minimum, koliko je to moguće s ovim ekranom. Ono što nije dobro je relativno slabo osvjetljenje (206 cd/m²) i kontrast (334:1)i. Inače, ekran potpisuje LG Philips kao proizvođač (model LGD046B), te nije osjetljiv na dodir. Negdje se moralo uštedjeti… :)

Iznad ekrana se nalazi web kamera, proizvođač nije posebno specificirao, tako da pretpostavljamo kako se radi o klasičnoj VGA kameri (720p), koja je sasvim dovoljna za video konferencije preko Skypea ili nekog drugog programa.

Tipkovnica nam je jedan od važnijih “dijelova”, kao i svima koji puno tipkaju, prevode ili jednostavno se bave nekim novinarskim ili kreativnim poslom. Sam izgled tipki je klasičan, crne tipke s bijelim oznakama, a međusobno su odvojene tako da je smanjena vjerojatnost pogrešaka. Otipkali smo naš probni tekst i zaključili kako su tipke nešto mekše, no nešto i glasnije. Isto tako, “Enter” tipka je “ravna”, tako da je slovo “ž” u gornjem redu, što može zbuniti one koji puno kucaju. S obzirom na veličinu HP 250 G3 prijenosnika, tipkovnica ima i uvijek korisni numerički dio.

Sve u svemu, u ovom cjenovnom razredu možemo reći kako je tipkovnica solidna. Na žalost, tipkovnica nema pozadinsko osvjetljenje. I tu se moralo malo uštedjeti. No, na eBayu možete kupiti male reflektore od nekoliko kuna koje utaknete u slobodan USB ulaz i usmjerite na tipkovnicu – i evo osvijetljene tipkovnice!

Ispod tipkovnice nalazi se touchpad, koji je pomaknut malo desno, otprilike ispod razmaknice. Prilično je velik i s blago hrapavom površinom, za razliku od odmorišta za ruke koje je od glatke plastike. Touchpad je vrlo ugodan na dodir i podržava multitouch, tako da ćete moći scroll-ati po ekranu, povećavati i smanjivati, rotirati i obavljati druge multitouch funkcije. Spomenimo kako su lijeva i desna tipka sive boje i odvojene od aktivne dodirne crne površine touchpada. I opet ćemo reći – čista klasika. No, reagira prilično dobro, kao i tipke koje su kao i tipkovnica nešto glasnije.

Vanjski mu je izgled dopadljiv. Iako se radi o “klasičaru”, što zaključujemo po dimenzijama, osjeti se kako je modernije dizajniran i imat ćete ugodan osjećaj u radu s HP 250 G3 prijenosnikom. Kada već spominjemo dimenzije, evo ih:
– DIMENZIJE: 37,8 x 25,9 x 2,53 cm
– TEŽINA: 2,45 kilograma (od 2,19 kg, ovisno o konfiguraciji)

Konfiguracija

S obzirom na cjenovni razred, HP 250 G3 je vrlo solidan prijenosnik što se hardverske konfiguracije tiče. Kao procesor je odabran 2-jezgreni Intel Core i3 4005U na 1,70 GHz (3 MB cache), koji nam dolazi iz 4. “Haswell” generacije Intelovih procesora. Oznaka “U” u nazivu govori kako se radi o procesoru sa smanjenom potrošnjom električne energije (ULV – Ultra-Low Voltage), što znači kako je vrlo blag prema bateriji.

Osim integrirane Intel HD 4400 grafike s 2 GB dijeljene memorije, ono što nam se svakako svidjelo je dodatna nVidia GeForce 820M grafička kartica s 1 GB video memorije. Ljubiteljima video igara će HP 250 G3 itekako poslužiti. Naravno, ovo nije gamersko prijenosno računalo, ali će video igre prilično dobro funkcionirati, puno bolje nego na bilo kojoj integriranoj grafici.

Ugrađeno je i 4 GB DDR3 (1600 MHz) što po potrebi možete proširiti i do 8 GB. Za pohranu podataka odlično će vam doći Western Digitalov tvrdi disk od 500 GB. Ono što ovaj prijenosnik ima dodatno (a nekad je bilo standardno!) je optička jedinica, ili ako baš hoćete – DVD pržilicu, potpisuje je sam HP :)

Sam rad na ovom prijenosniku je vrlo solidan. Zna se dogoditi da tu i tamo malo zastane, odnosno neke aplikacije sporije učita, no to ćemo pripisati tvrdom disku. Ako želite imati brži stroj, uvijek možete umjesto HDD diska ugraditi SSD, no tada je cijena osjetno skuplja.

Kamera

Kameru možemo ocijeniti u odnosu na druga prijenosna računala Ugrađena je samo jedna – iznad ekrana. Ima HD rezoluciju od 720p, prilično dobru sliku tako da će odlično poslužiti za video konferencije putem Skypea ili nekog drugog odgovarajućeg programa. Ništa posebno, rekli bismo standardno, ali funkcionira korektno.

Audio/video

Kada imate osnovni prijenosnik kao što je HP 250 G3, tada od njega ne očekujete ništa. No, ako se u nekom dijelu ponaša bolje nego što ste očekivali, tada se ugodno iznenadite. To je zvuk na ovom laptopu. Istina, ima previše visokih i baš i nema basova, no glasnoća zvuka je prilična, a i što se kvalitete tiče nemamo neke veće zamjerke. Ono što možemo reći kako svira jače i nekako sigurnije nego neki puno skuplji konkurenti. Skidamo kapu… koju nemamo… :)

Slično vrijedi i za video. Sve radi korektno i sa standardnim Windows Media Playerom je sve funkcioniralo kako treba. Onaj od “osmice” nismo ni probali, ionako nam se ne sviđa. Uglavnom, gledanje filmova na HP 250 G3 je bez ikakvih problema, no neće baš biti potpun užitak zbog “ne-IPS” ekrana. No, zato imate HDMI video izlaz i lijepo izvezete sliku na vaš veliki kućni TV i tada će filmski užitak biti potpun.

Naravno, još jednom ćemo vas podsjetiti kako ćete to sve dobiti instalacijom Windows OS-a, jer je predinstaliran samo Free DOS.

Kada bi zvučnici imali makar malo basa, osmijeh bi nam bio od uha do uha. Ok, ipak je i smiješak tu :)

Povezivost

Za ovu kategoriju prijenosnog računala s osnovnim mogućnostima i osnovnom cijenom, povezivost je čista klasika – tu su Wi-Fi i Bluetooth, te mreža, kao i USB ulazi i onaj za slušalice, te video VGA i HDMi izlazi.

Kod bežičnog povezivanja na raspolaganju su vam Bluetooth 4.0 i WiFi 802.11 b/g/n, kratko i jasno, bez puno filozofiranja. Sve radi relativno sporo, ali radi.

Baterija

Baterija… hmmm, vrlo solidna, ispočetka je trajala nešto kraće, no nakon našeg maltretiranja i nekoliko punjenja došla je do sebe, ili kako se ono kaže – baterija se “formirala”. Baterija je 4 ćelijska litij-ionska i od 41 WHr, a potrajala nam je oko 6 i pol sati što nas je ugodno iznenadilo.

Naravno, u ovoj kategoriji računala i s dodatnom grafikom to je jako dobro, tako da možemo slobodno reći kako je baterija vrlo solidna i bit ćete zadovoljni u ovom dijelu. Naravno, ako pokrenete video igre, ne očekujte kako će raditi duže od 2 sata, vjerojatno i manje, ovisi o video igri. Ali sve u svemu, vrlo smo zadovoljni baterijom za prijenosnik ove kategorije.

Video igre

S veseljem smo se uhvatili ovog posla. Kako HP 250 G3 prijenosnik ima dodatnu nVidia GeForce 820M grafičku karticu s 1 GB video memorije, video igre bi trebale raditi vrlo solidno. Drugi razlog je niska HD rezolucija ekrana, što pomaže u glatkoći igranja, no ne i u kvaliteti.

Ipak, naš je posao također igrati i video igre… uh, baš nam je teško :) Uglavnom probali smo tri zanimljiva naslova – Far Cry 3, Gas Guzzlers Extreme i GRID 2… i konačno se nasmijali… :)

Prvo smo isprobali , poznatu pucačinu u prvom licu (FPS, First Person Shooter) i koja je grafički vrlo zahtjevna. Na ovoj konfiguraciji igra je radila vrlo solidno i moramo priznati kako smo uživali. Užitak bi bio veći da je ekran bolji, ali što je tu je.

Druga igra je GRID 2, vrhunska trkaća simulacija u kojoj krčite svoj put od običnog vozača do trkaćeg asa vozeći različite automobile u različitim utrkama i na različitim kontinentima. Igra je očekivano radila vrlo glatko na maksimalnoj rezoluciji.

Treća igra je Gass Guzzlers, igra koja je hrvatskog porijekla i vrlo je cijenjena u gaming svijetu kao odlična trkaća akcijska simulacija. Znate ono, utrkujete se i mitraljezima i topovima montiranim na haubu gađate protivnike. Igra je radila vrlo dobro i također možemo reći kako je užitak zagarantiran.

Samo hlađenje odnosno ventilacija je za vrijeme igranja igara odrađivala svoje i moramo priznati kako nije prebučna. Ako mislite koristiti HP 250 G3 prijenosnik za vide igre, mi ćemo samo reći – može!

Zaključak

Što reći o HP 250 G3 prijenosniku? Iskreno, znali smo kako od njega ne bi smjeli puno očekivati, no ipak nas je uspio ugodno iznenaditi u nekim kategorijama. Većina onoga što smo vidjeli i što smo otkrili je očekivana. Ipak, lijepo je kada vas “stroj” ugodno iznenadi. To je kao kada jedete ručak s nekim finim začinima koji poprave situaciju.

Odabir hardvera je vrlo pametan, računalo radi vrlo stabilno i usklađeno, sviđa nam se odabir procesora koji je vrlo primjeren, kao i dovoljno radne memorije i prostora za pohranu podataka. Ovo nije ultrabook, tanak i mali, ovo je pravi prijenosnik s velikim ekranom… i malom cijenom :)

Ono što su je najslabija točka svakako je ekran. Već smo X puta spomenuli kako TN matrice jednostavno treba izbaciti jer ne daju dovoljno ugodan osjećaj rada. No, s obzirom na cijenu ovog prijenosnog računala, to je vrh leden sante što možete dobiti. Inače bi mu cijena bila i do tisuću kuna skuplja. Ukupnu ocjenu svakako kvari nedostatak OS-a, u stvari ima Free DOS, tako da ćete morati instalirati svoj vlastiti. Ali možda je to upravo dobra stvar, kako za koga :)

Zgodno je što ima i DVD snimalicu, a jedan veliki plus svakako je i dodatna grafička kartica. Naravno da bismo voljeli kada bi tipkovnica imala pozadinsko osvjetljenje, ali tada bi opet bio skuplji.

Čini nam se kako je upravo cijena na ovom modelu ograničavajući faktor. Imamo osjećaj kako je HP s modelom 250 G3 pokušao napraviti računalo u kojem vam želi pružiti najviše moguće za uloženi novac. I čini nam se kako su u tome uspjeli. Znate kolika mu je cijena? Raspon se u Hrvatskoj kreće od 3.031 kuna u web shopovima, pa do 3.499 na službenom ovlaštenom mjestu. Ono što znamo je kako neki uz ovaj prijenosnik poklanjaju i torbu, to vam je još nekih 80-150 kuna.

Ukupno gledajući, HP 250 G3 je prijenosno računalo za onu kategoriju korisnika koji nemaju puno novca, aipak bi željeli kupiti nešto vrlo solidno, kvalitetno, s poznatim imenom i što će biti izdržljivo. Da, ovo je po nama jako dobar izbor.

Više o ovom i drugim HP modelima prijenosnika potražite na .

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

HP 250 G3 – ključne značajke:
– EKRAN: 15,6 inčni LED TN, HD rezolucije od 1366 x 768 točaka, AntiGlare, nije osjetljiv na dodir
– PROCESOR: 2-jezgreni Intel Core i3 4005U na 1,70GHz (3 MB cache), Haswell
– GRAFIKA: Intel HD 4400 integrirana, nVidia GeForce 820M 1 GB
– RAM: 4 GB DDR3  (1600 MHz), proširivo do 8 GB
– POHRANA PODATAKA: 500 GB
– KAMERE: web kamera HD rezolucije (720p)
– OS: Free DOS 2.0
– BATERIJA: litij-ionska, 4 ćelije, 41 WHr, do 6 i pol sati
– DIMENZIJE: 37,8 x 25,9 x 2,53 cm
– TEŽINA: 2,45 kilograma (od 2,19 kg, ovisno o konfiguraciji)
– OSTALE ZNAČAJKE: WiFi 802.11/b/g/n, Bluetooth 4.0, 2x USB 2.0, 1x USB 3.0, VGA, HDMI, LAN, čitač SD kartica, DVDRW…
– JAMSTVO: 12 mjeseci

+ Hvalimo
+ solidna konfigracija, stabilan rad
+ dodatna grafika
+ cijena

– Zamjeramo
– ekran s TN matricom, nije osjetljiv na dodir
– Free DOS
– tipkovnica nema pozadinsko osvjetljenje

DOJMOVI I OCJENE

Dizajn
Ocjena 6 za Dizajn
Ekran
Ocjena 5 za Ekran
Procesor, grafika, RAM, ROM
Ocjena 6 za Procesor, grafika, RAM, ROM
Kamere
Ocjena 5 za Kamere
Audio/Video
Ocjena 6 za Audio/Video
OS, dodatne app
Ocjena 2 za OS, dodatne app
Povezivost
Ocjena 5 za Povezivost
Baterija
Ocjena 8 za Baterija
Video igre
Ocjena 8 za Video igre
Cijena (uloženo/dobiveno)
Ocjena 9 za Cijena (uloženo/dobiveno)
Naš dojam
Ocjena 7 za Naš dojam

6.09

Ukupna ocjena

UKUPNI DOJAM: Kako kupiti vrlo solidno prijenosno računalo s velikim 15,6 inčnim ekranom za što je moguće manje novca? To je definicija iza koje se krije HP 250 G3 prijenosnik. Istina, napravljeni su mnogi kompromisi na uštrb performansi, ali uvjerili smo se kako sve skladno radi.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.