Hospital Days – investicija u informatiku bolnica vraća se za šest mjeseci

Fotografija članka: Hospital Days – investicija u informatiku bolnica vraća se za šest mjeseci

Hospital Days hrvatska trenutno ulaže tek 0,8-0,9% zdravstvenog budžeta za informatizaciju, što je znatno manje od europskog prosjeka koji iznosi 2-3%, a kod država u reformi i do 7%.

Oglas

Na konferenciji za medije održanoj u sklopu događaja direktorica sektora zdravstva IN2 Branka Lasić podsjetila je kako su Hospital Days pokrenuti još prošle godine kako bi se potaknula bolja komunikacija u zdravstvu i lakše provela informatizacija.

Predsjednik Uprave IN2 Ante Mandić komentirao je kako je za brzu i kvalitetnu sanaciju bolnica potrebno imati brojne informacije o stanju u zdravstvu što je nemoguće bez završetka procesa informatizacije bolnica.

„Kako bi se osigurao nekakav bazični sustav koji će Ministarstvu zdravlja i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje osigurati brojne informacije nužne za donošenje odluka, potrebno je što prije informatizirati tri neinformatizirana kliničko bolnička centra i preostalih nekoliko bolnica“ – rekao je Mandić. Na upit novinara o vrijednosti tog posla, rekao je kako bi samo implementacija koja obuhvaća prilagodbu, edukaciju, testiranje i prijenos podataka mogla iznositi 25 do 30 milijuna kuna, ne računajući hardver i licence.

„Informatika donosi uštede, ali se uštede mogu ostvariti i na samoj informatici“ – dodala je Lasić, koja je navela primjer cloud rješenja zahvaljujući kojima svaka bolnica ne mora raditi svoju infrastrukturu.

Fokus Hospital Daysa ove godine postavljen je na poslovanje bolnica, dok se kroz većinu konferencijskih tema provlači i važnost informatičke tehnologije u zdravstvu. Sama konferencija je podijeljena u osam blokova koji se bave upravljanjem bolnicama,  smanjenjem troškova zdravstvenog sustava, zadovoljstvom pacijenata, budućnošću zdravstva, kvalitetom zdravstvene skrbi, eZdravljem, njegom pacijenata i potrošnjom lijekova.

Hospital Days 2013 konferencija

U sklopu prvog bloka Hospital Days konferencije o upravljanju bolnicama održan je okrugli stol o sanaciji bolnica na kojem su sudjelovali pomoćnica ministra zdravlja Ljubica Đukanović, sanacijski upravitelj KB Dubrava dr.sc. Dragan Korolija Marinić, direktor World Health Organization Collaborative Center prof.dr.sc. Stjepan Orešković, sanacijski upravitelj OB Varaždin Dubravko Tršinski i ravnatelj klinike za dječje bolesti Osman Kadić. Tijekom rasprave, stanje u zdravstvu najbolje je predočio Orešković, koji je rekao kako je trenutno u tijeku 12. sanacija bolnica i istaknuo kako je u dosadašnje sanacije utrošeno čak 46 milijardi kuna.

Na konferenciji Hospital Days drugi okrugli stol u kojem su sudjelovali zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Tatjana Prenđa Trupec, direktor tvrtke Calisto i zastupnik Gartnera za Hrvatsku Ivan Maglić i predsjednik Uprave IN2 mr.sc. Ante Mandić poslao je poruku o važnosti informatike u smanjenju troškova bolnice.

„Uz trenutno stanje, svaka kuna uložena u informatiku isplati se za šest mjeseci“ – rekla je Prenđa Trupec, koja je istaknula kako Hrvatska trenutno ulaže tek 0,8 do 0,9 posto zdravstvenog budžeta za informatizaciju, što je znatno manje od europskog prosjeka koji iznosi dva do tri posto, a kod država u reformi i do sedam posto. Kao bitne osobine dobrog bolničkog sustava istaknuti su standardiziranost i centraliziranost, a povuklo se i pitanje potrebe certificiranja bolničkih rješenja.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.