Hospital Days 2015 okupilo 700 zdravstvenih i IT stručnjaka iz Hrvatske i regije

Fotografija članka: Hospital Days 2015 okupilo 700 zdravstvenih i IT stručnjaka iz Hrvatske i regije

Prvog dana Hospital Days 2015 konferencije održano je 30-ak predavanja, obrađeno je 8 vrlo aktualnih zdravstvenih i tehnoloških tema, od upravljanja bolnicama i novih tehnologija u zdravstvu do položaja zdravstvenih radnika i sestara te novosti s područja eZdravlja.

Oglas

Nakon svečanog otvaranja u tematskom bloku Upravljanje bolnicama istaknuo se primjer KBC Rijeka koji tijekom 2015. godine pozitivno posluje, a dobre rezultate je predstavio sanacijski upravitelj Davor Štimac. Njegovo izlaganje ukazalo je na dobre strane novog sustava poslovanja bolnica koji je uveden s 01.01.2015, a predviđa plaćanje bolničkih usluga nakon izvršenja pa prihodi bolnica izravno ovise o izvršenju usluga te ostvarenju indikatora uspješnosti i kvalitete. Panelisti na okruglom stolu „Financijska održivost bolnica u postojećem modelu financiranja“, Zoran Bahtijarević, sanacijski upravitelj Klinike za dječje bolesti Zagreb, Sven Kurbel, sanacijski upravitelj KBC Osijek, Danko Velimir Vrdoljak, sanacijski upravitelj KBC Sestre Milosrdnice i Davor Katavić, zamjenik ravnateljice HZZO-a, složili su se da je plaćanje po izvršenju dobra opcija, no smatraju da se na novouvedenom sustavu treba dodatno poraditi, pogotovo kada je riječ o usklađivanju koeficijenata za pojedine bolničke usluge.

U tematskom bloku Nove tehnologije u zdravstvu naglasak je bio na dijeljenim uslugama i oblaku. APIS IT predstavio je projekt Shared Service Centra, odnosno Centra dijeljenih usluga, čijom je uspostavom APIS IT postao  središnje mjesto za objedinjavanje sve informacijske infrastrukture državne uprave. Elena Bonfiglioli, direktorica u sektoru zdravstvene industrije u Microsoftu, predstavila je Microsoftove cloud usluge u zdravstvu, a predstavnici Hrvatskog telekoma predstavili su kao izgleda i kako bi u budućnosti moglo izgledati digitalno zdravstvo u oblaku. Na okruglom stolu na temu „Pristupi informatizaciji javnog sektora – od otvorenog tržišta do državnog pružatelja usluge“ panelisti iz javnog i privatnog sektora složili su se da se informatizacija može provesti samo uz suradnju svih dionika u procesu, no i da je napravljen dobar korak u pravom smjeru – ka digitalizaciji i informatizaciji Hrvatske, što je krajnji cilj.

U tematskom bloku Zdravstveni radnici na okruglom stolu „Prijeti li nam egzodus liječnika“ povela se živa rasprava o položaju liječnika u Hrvatskoj. Predstavnici struke istaknuli su da je EU prosjek 3,4 liječnika na 1000 pacijenata, dok je u Hrvatskoj taj omjer 2,9 naprama 1000, što znači da u sustavu nedostaje gotovo 2600 liječnika. Predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža istaknuo je da je prvi korak na rješavanju problema odlaska liječnika u inozemstvo uspostava konstruktivnog dijaloga s državnom administracijom da bi se poradilo na poboljšanju položaja liječnika u društvu.

O temi eZdravlja kao o jednoj od najaktualnijih IT / zdravstvenih tema raspravljalo se u čak dva tematska bloka. Sudionici su imali priliku čuti kako izgleda danski model, koji se smatra jednim od najnaprednijih, ali i usporediti hrvatska iskustva s onima iz Srbije i Slovenije. Predstavljene su i novosti kada je riječ o projektima eBolnice i eNaručivanja te rezultati pilot projekta eNovorođenče.

U izlagačkom prostoru mogu se vidjeti najsvježije IT inovacije za zdravstvo, a uz hrvatske izlagače prvi put izlažu i tvrtke iz Danske, Rumunjske, Njemačke i Španjolske.

Na konferenciji ove godine gostuje najveći broj regionalnih predavača do sada, a rekordan je i broj sudionika iz regije pa se konferencija s pravom može proglasiti najvećim regionalnim događanjem na temu upravljanja bolnicama. Sutrašnji, posljednji dan konferencije donosi još 6 tema koje su značajne za zdravstveni sektor, a konferenciju će zatvoriti izlaganja ministra zdravlja Siniše Varge na temu budućnosti hrvatskog zdravstvenog sustava.

Obzirom na izuzetnu relevantnost konferencije te činjenicu da u programu u svojstvu predavača ili panelista sudjeluju brojni liječnici i medicinski stručnjaci, konferencija je i ove godine ušla u sustav bodovanja HLK za provjeru stručnosti liječnika prema oblicima trajne medicinske izobrazbe. Za aktivno sudjelovanje dodjeljuje se 10, a za pasivno 8 bodova.

Više informacija o programu, prijavama i predavačima može se pronaći na službenoj web stranici .

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.