Homtom HT7 recenzija – simpatičan, funkcionalan i s ekstremno niskom cijenom

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: Homtom HT7 recenzija – simpatičan, funkcionalan i s ekstremno niskom cijenom

Kupiti phablet za 600-tinjak kuna je nemoguća misija. Barem je bilo do sada dok se nije pojavio Homtom HT7. Ako mislite kako nije kvalitetan jer je jeftin, griješite. I mi smo to mislili dok ga nismo propustili kroz šake… pardon, testove… :)

Oglas

Homtom HT7 smartfon – osnovne značajke:
– 5,5 inčni HD
– MediaTek MT6580A na 1,0 GHz
– 1 GB RAM-a
– 8 GB interne memorije
– kamere 2 MP (5 MP) i 5 MP (8 MP)
– Android 5.1 Lollipop
– baterija 3000 mAh
– dimenzije  155,4 x 77,8 x 7,9 milimetara
– težina 170 gram
– Dual SIM, Wi-Fi, Hotspot, Bluetooth 4.0, 2G/3G mreže, GPS (A-GPS), Radio FM, OTA…

Novi smartfon, nova marka. Homtom. Možda ste čuli za njih. Pojavili su se prije nekoliko mjeseci, a već su predstavili čak četiri pametna telefona koji su se pokazali kao pun pogodak jer su u kratkom vremenu postali prepoznatljiv brend najviše zahvaljujući odličnom omjeru uloženog i dobivenog. Naravno, prvi smo se u Hrvatskoj i regiji usudili isprobati jedan Homtom smartfon. Izbor je pao na “sedmicu”, jer je sretan broj :)

Najskuplji od ove četvorice košta 99,99$, najjeftiniji je 55,99$, i sva četiri su dobro prihvaćena. Prvi se pojavio Homtom HT5, pa zatim Homtom HT6, nakon njih Homtom HT7 i posljednji je i najjeftiniji Homtom HT3.  Naravno, mi smo nabavili jedan od ova četiri mušketira, ovaj najveći – Homtom HT7.

Čini nam se kako je misija ovog novog brenda – biti drugačiji od drugih. Koliko su u tome uspjeli moći ćete saznati u našoj recenziji. Prije toga ćemo saznati nešto više o ovom brendu koji nam se čini vrlo zanimljiv, kao i Homtom HT7 koji testiramo, a prošlo je tek tako malo vremena…

Tko/što je Homtom?

Kompanija je osnovana u rujnu 2014. godine, a sam se brend počeo pojavljivati u svibnju 2015. godine. Kompanija je osnovana jer su željeli biti drugačiji i jedinstveni, to vole reći za sebe. Kažu kako proizvode isplative smartfone  s velikim baterijama, a koji obiluju inovacijama i daju pozitivno korisničko iskustvo.

Sjedište Homtom brenda je u centralnog zgradi Lenovo R&D odjela (istraživanje i razvoj), u Shenzhenu, okrug Nanshan, Kina. U rujnu prošle godine su se pojavili prvi smartfoni – Homtom HT5 i HT6, dok se u studenom pojavio Homtom HT7. posljednji model, Homtom HT3, nalazio se u pretprodaji do 31. siječnja, dok smo pisali ovu recenziju.

Što je u kutiji?

Već smo ranije spomenuli, cilj kompanije je ponuditi čim više za čim manje novca, tako da se štedjelo tamo gdje se moglo. Prvu uštedu vidimo na kutiji koja je onako obična, kartonska, smeđa. Ipak u kutiju su ugravirali “Homtom” logo srebrnom bojom, te ima nekoliko naljepnica. Zaključak – vrlo skromno.

U kutiji se nalazi sam uređaj na vrhu, a ispod je ono osnovno – punjač s ugrađenom euro utičnicom i USB kabel, oboje crne boje, te osnovne korisničke upute na engleskom jeziku što vam vjerojatno i neće trebati. I to je to, idemo na vanjski izgled samog uređaja.

Dizajn

Prvi dojam koji smo stekli o ovom uređaju je kako je velik i… crn. Inače, u ponudi je i model bijele boje. Ono što ćete drugo uočiti je stražnji plastični poklopac koji ima poseban dizajn. Podijeljen je u osam mrežastih polja i zaista izgleda lijepo. Ono što je sigurno je kako nećete ostavljati nikakve otiske prstiju. U vrhu se nalazi stražnja kamera od 8 MP ispod koje je LED bljeskalica. U dnu poklopca se nalazi logo kompanije. Poklopac se može skinuti, a ispod njega ćete vidjeti utore za dvije SIM kartice i microSD karticu, kao bateriju od 3000 mAh, koja se može izvaditi.

S prednje strane naravno dominira veliki 5,5 inčni ekran iznad kojeg je prednja kamera od 5 MP, te senzor za osvjetljenje. Ispod ekrana se nalaze kapacitivne Android tipke srebrne boje, ali nemaju pozadinsko osvjetljenje što nekima može biti problem.

Po rubovima (okviru) se nalaze ulazi i izlazi. Prije toga moramo spomenuti zanimljivu stvar – gornja i donja stranica okvira je blago zakrivljena i plastična (ili barem navučeni plastikom) dok je lijevi i desni rub metalni. Gore se nalazi ulaz za slušalice, lijevo su metalne tipke za on/off i zvuk, a dolje je microUSB ulaz, mikrofon (lijevo) i zvučnik (desno).

Mogli bismo reći kako je Homtom HT7 ima klasični izgled s nekim simpatično dizajniranim elementima. Ugodan je za držanje u ruci i ne kliže se, ali nam djeluje nešto veći i teži nego što smo očekivali, pravi muški uređaj. Kada već spominjemo dimenzije one su 155,4 x 77,8 x 7,9 milimetara i težak je 170 grama. Po ovome vidimo i kako je bez obzira na svoje poveće dimenzije relativno tanak, samo 7,9 milimetara.

Sve u svemu, izgleda simpatično, no da nema “narezani” stražnji poklopac ništa posebno.

Ekran

Još jedan smartfon sa standardnim ekranom. Radi se o ekranu dijagonale 5,5 inča i s IPS matricom, te HD rezolucije od 1280 x 720 točaka (267 ppi). Ekran je GFF pune laminacije te zauzima 69,2% prednje površine, što samo potvrđuje ono što smo malo prije rekli – uređaj je prilično velik. Nećemo reći glomazan :)

Ono što smo primijetili nakon skidanja zaštitne folije je kako se na ekranu nalazi još jedna zaštitna folija što preporučujemo ostaviti jer proizvođač nije naveo nikakvu zaštitu za ekran, pa pretpostavljamo kako je niti nema. S druge strane, ta ista folija ponekad umanjuje osjetljivost na dodir, tako da ćete se morati naviknuti na to. Slika na ekranu je iznenađujuće dobra za ovu kategoriju pametnih telefona i s tim smo vrlo zadovoljni. Primijetili smo kako se ekran voli zaprljati otiscima prstiju, ali se isto tako lako i čisti.

Uz prilično dobar prikaz i žive boje, a u kompaniji se hvale kako ovaj ekran koriste i neki skuplji Lenovo smartfoni. Čini nam se i kako ima sasvim dovoljno osvjetljenja tako da ćete ga ugodno koristiti i na dnevnom svjetlu. Naravno, našim smo mjernim instrumentom izmjerili i jakost osvjetljenja ekrana koja iznosi 400 Luxa, što je osjetno više i od nekih višestruko skupljih smartfona. Super… :)

Količina osvijetljenosti ovisi o prostoru. Primjera radi evo nekih usporedbi:
– rasvjeta operacijskog stola 20.000 – 120.000 Luxa
– rasvjeta za tehničko crtanje, elektronika i slično 1000-2000 Luxa
– rasvjeta radnog mjesta 500-750 Luxa
– rasvjeta za rad na računalu 200-300 Luxa
– rasvjeta skladišnog prostora 80-170 Luxa
– rasvjeta pješačke zone 5 – 100 Luxa

Hardver

Novi se Homtom HT7 pametni telefon može pohvaliti i s novim ugrađenim procesorom. Radi se o sve popularnijem 4-jezgrenom MediaTekovom MT6580A procesoru na 1,0 GHz (ARM Cortex-A7), a koji je proizvoden 2015. godine. Ugrađena je 2-jezgrena Mali-400 MP2 grafika tako da vjerujemo kako ćete moći sasvim solidno igrati i video igre, što ćemo kasnije i isprobati.

Nadalje, ugrađeno je 1 GB RAM-a što je možda za današnje uvjete malo, iako prilikom testiranja uređaja nismo osjetili kako mu je to nedostatak. Ipak, voljeli bismo da ima dvostruko više RAM-a. Isto tako, na raspolaganju vam je 8 GB interne memorije što je sasvim dovoljno za početak, a ako vam treba više, microSD ulaz podržava memorijske kartice do 64 GB.

Iako hardverski djeluje skromno, odnosno osnovno, nismo primijetili neke probleme u radu, osim povremenih usporenja i blažih trzanja, što je očekivano s obzirom na konfiguraciju. No, ako vam se ne žuri ovaj će vas uređaj jako dobro služiti. Vidjet ćemo kasnije kako će raditi s video igrama, odnosno u OS-u.

Kamere

Isprobali smo i prednju i stražnju. Radi se o takozvanim koje imaju osnovne mogućnosti. Prednja je od 2 MP dok je stražnja od 5 MP, no spomenutom interpolacijom ćete dobiti veću rezoluciju. Idemo redom.

Prednja je od 2 MP, no uz interpolaciju se podiže na 5 MP. Ima neke osnovne mogućnosti kao što je prepoznavanje lica, a također ima i mogućnosti uljepšavanja lica. Ne možemo reći da smo zadovoljni selfie fotkama, osim kada je osvjetljenje idealno. Čim je slabije svjetlo, stvar ne funkcionira.

Stražnja kamera je od 5 MP odnosno uz interpolaciju do 8 MP, a na raspolaganju vam je i LED bljeskalica, kao i auto fokus. Kamera ima i neke dodatne mogućnosti kao što je snimanje HDR-a, panorama, također i prepoznavanje i uljepšavanje lica. Ono što smo primijetili je kako “po defaultu” fotke vuku na crvenu boju, tako da ćete za bolje rezultate fotografiranja morati podesiti balans bijele boje.

Čuli smo kako je u Aziji navodno malo drugačiji raspored odnosno dominacija pojedinih boja, pa je možda kamera namještena na njihov način snimanja (to smo čuli od ekipe koja putuje u Aziju). Kako god bilo, fotke vuku na crveno (pogotovo pod LED bljeskalicom), a što se tiče kvalitete nismo pretjerano zadovoljni. Kamere sigurno nisu razlog zbog kojeg ćete kupiti ovaj uređaj. Evo nekoliko fotki koje smo snimili u različitim uvjetima, pa prosudite sami.

I kada smo već pomislili kako će video biti katastrofa, to se nije dogodilo. Ugodno smo se iznenadili što kamera snima u Full HD-u i u 30 sličica u sekundi (1080p@30fps). I video blago vuče na crvenu boju, ali čini nam se manje nego što je to slučaj s fotkama. Sve u svemu, zadovoljniji smo s video zapisima nego fotkama. Koliko je dobar video procijenite sami, pogledajte video niže.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Dakle, neka ukupna ocjena za kamere je recimo prolazna, ne više od toga.

Audio i video

Zvuk je solidan, ali ništa više od toga. Srednje je jak, ali je prilično dobar, dok ga ne pojačate do kraja, tada ima malo krčanja, kao da je nedovoljno čist. Nemojte više očekivati od onog “osnovnog”. Inače, zvučnik se nalazi s donje strane, u desnom prorezu. Isprobali smo nekoliko video datoteka i radi ok, ali osjećamo kako procesor radi na granici (uspori kod skakanja sa scene na scenu).

Što se glazbe tiče, kao i inače na Homtom HT7 smartfonu smo isprobali nekoliko naših testnih glazbenih brojeva u vrhunskoj FLAC kvaliteti i izmjerili snagu zvučnika (na udaljenosti od oko 50 cm) je 78,3 dB, što možete vidjeti i na slici niže.

Zvuk također ima prolaznu ocjenu, ništa više nismo niti očekivali.

Operativni sustav, dodatne aplikacije

Homtom HT7 radi na Android 5.1 Lollipop operativnom sustavu i podržava hrvatski i druge lokalne jezike, što nam se sviđa. Samo sučelje je izmijenjeno, nekome će se možda svidjeti nekome ne, nama se čini sasvim ok, treba se samo naviknuti na malo drugačije ikone. Na raspolaganju vam je nekoliko tema, sami izaberite koja vam se najviše sviđa.

Sam rad u OS-u je vrlo ugodan i sve funkcionira dobro. Tu i tamo smo primijetili neka usporenja što pripisujemo nešto slabijem procesoru, no za prosječne korisnike to je gotovo neprimjetno. Čini nam se kako je uređaj dobro balansiran i pružit će vam jako dobro korisničko iskustvo.

Među predinstaliranim aplikacijama pronašli smo nekoliko tipkovnica (Bagan Keyboard ProGO Keyboard), a tu je i Xender 3, Google Mape i druge aplikacije. Sve dodatno ćete pronaći na Google Playu.

U postavkama (settings) smo pronašli neke zanimljive sitnice koje će vam dobro doći. Na raspolaganju vam je Smart wake – primjerice dvostrukim tapkanjem možete upaliti uređaj, ili iscrtavanjem raznih slova (c,e,o,…) aktivirat ćete razne aplikacije i dok je uređaj ugašen. Simpatična je i opcija Magic Thumb koja prilikom svakog tapkanja po ekranu aktivira simpa animaciju, no upozorit ćemo vas kako to dodatno troši bateriju.

U dijelu za bateriju možete postaviti pametnu uštedu energije kako bi ona duže trajala do slijedećeg punjenja, a System body feeling može aktivirati pametne funkcije kako što su automatsko odgovaranje na pozive kada smartfon primaknete uhu i slične sitnice.

Nekako nismo primijetili da nam je 1 GB RAM-a neko ograničenje, zaista to nismo osjetili. Pokrenuli smo brdo aplikacija, no sve je prilično dobro “ispeglano” tako da uređaj radi na vrlo zadovoljavajućoj visini. Ono nam se čini kao jedna od boljih karakteristika uređaja. Ako ne vjerujete pogledajte video niže, sve se jako dobro vidi.

I jedna korisna sitnica – znate kako možete pogasiti sve aplikacije? Držite srednju Android tipku i pojavit će se popis aktivnih aplikacija koje možete odjednom pogasiti.

Povezivost

Imate sve ono osnovno što vam treba. Homtom HT7 podržava Dual SIM, kao 2G/3G mreže (2G: GSM 850/900/1800/1900MHz, 3G: WCDMA 850/1900/2100MHz). Naravno, podržava i Wi-Fi, Hotspot, Bluetooth 4.0, GPS (A-GPS), Radio FM, OTA, Smart wake, Magic Thumb.

Od dodatnih ulaza i izlaza spomenimo microSD, microUSB i ulaz za slušalice. Inače, dok smo instalirali testne programe, aplikacije i video igre primijetili smo kako mu Wi-Fi radi prilično dobro i brzo. Sama kvaliteta razgovora je zadovoljavajuća. Nemamo tu što više pametno za reći.

Baterija

Baterija mu je također jedna od jačih karakteristika. Ugrađena je litij-ionska baterija kapaciteta 3000 mAh, a koja će vas dobro služiti. Prilikom testiranja nam je trajala u prosjeku oko 3 dana, s tim da smo primijetili dvije stvari – dosta dobro drži na čekanju, te se ne troši naglo prilikom igranja video igara.

Osjećamo kako je dobro balansirana i vjerujemo kako ćete biti zadovoljni s baterijom. Proizvođač nigdje ne navodi podršku za brzo punjenje, pa ćemo zaključiti kako ga ne podržava.

Video igre

Otprilike smo znali što možemo očekivati od Homtom HT7 smartfona, jer nam je MediaTekov MT6580 procesor poznat. Dakle, ekstremni gaming neće funkcionirati, ali onaj casual svakodnevni i s nešto grafički slabijim igrama bi trebao raditi sasvim ok. Isprobali smo nekoliko žešćih naslova, među njima i jedan novi koji do sada nismo isprobavali.

Evo što smo otkrili…

SBK 2015 – službena igra SuperBike moto prvenstva, odlično napravljena i s užitkom ćete je igrati ako se volite utrkivati na moćnim jurilicama na dva kotača. Igra radi vrlo glatko, bez zagrijavanja uređaja.

Modern Combat 5 – odlična pucačina u prvom licu… komandosi, teroristi i slične sitnice. Igra je radi sasvim ok, tu i tamo prilikom većih detalja se malo uspori. Zagrijavanje uređaja je neznatno.

Real Racing 3 – i dalje najbolja i najrealnija trkaća simulacija na Android platformi. Grafički je vrlo zahtjevna i pravi je test za mobilne uređaje. Igra radi uz konstantna trzanja, no grafika je vrlo detaljno prikazana što je ugodno iznenađenje. Zagrijavanje uređaja je i nakon 30a- minuta igranja vrlo malo, jedva primjetno.

Ma Homtom HT7 smartfonu tek neke igre neće dobro raditi, naravno one grafički zahtjevnije. Sve ostale su pravi užitak igranja na velikom 5,5 inčnom ekranu. Nismo mjerili temperaturu površinskog zagrijavanja uređaja, jer ga praktički nije niti bilo.

Benchmark testovi

Odradili smo i pregršt sintetičkih benchmark testova koji su nam dali i neke brojke, a koje vam mogu poslužiti kao orijentir što može ovaj uređaj. Testirali smo procesor, grafiku, memorije, senzore, sve. Opet ćemo spomenuti kako više volimo “osjetiti” kako uređaj radi u praksi u OS-u i sa svakodnevnim aplikacijama i video igrama. Ali evo brojki za one koji vole vidjeti stotine, tisuće i desetke tisuća… nečega…

Evo benchmark brojki:
AnTuTu – 24555 bodova
GeekBench – 358 bodova (single core) – 1170 bodova (multi core)
Quadrant Standard – 9040
Vellamo – 1499 (Browser), 1203 (Multicore), 673 (Metal)
PCMark – 2393
3DMark – 2005

Dobivene benchmark brojke su očekivane. Malo su veće u onom grafičkom dijelu, a što možemo potvrditi i kod video igara, jer smo i u tom dijelu bili zadovoljni čak i iznad očekivanja. Zagrijavanje uređaja prilikom testiranja je neprimjetno.

Zaključak

Homtom HT7 definitivno možemo opisati kao simpatičan i vrlo agilan pametni telefon po smiješnoj cijeni. Ako je suditi po ovom modelu, čini se kako je kompanija uspjela u svom naumu – proizvesti jeftine i funkcijama bogate uređaje koji će se rado kupovati i koji će vas vjerno svakodnevno služiti. Sigurno je kako si praktički svatko može priuštiti ovaj smartfon.

Ono što su mu svakako pozitivne strane je jako dobar i veliki 5,5 inčni ekran, fluidan rad u OS-u, video igre rade iznenađujuće dobro, a sve to prati jača baterija koja će vas dobro služiti. Ono s čim nismo zadovoljni su kamere i zvuk, dakle multimedijski dio. Isto tako, ne podržava 4G LTE mreže i nema osvijetljene Android tipke ispod ekrana što bi možda moglo nekome smetati, iako ne bi trebalo.

No, kada cijelu ovu priču stavimo u nekakav cjenovni rang, sve mane mu nekako izblijede. Kako to mislimo? Jednostavno. Mi smo svoj primjerak kupili na po zaista smiješnoj cijeni od samo 59,99$ (nas je s PDV-om izašao oko 570 kuna). Složit ćete se s nama, sve ovo što ste pročitali dobiti za ove novce, gotovo nemoguća misija. Ali je moguća uz Homtom HT7.

Sve dodatne detalje možete potražiti na , gdje možete kupiti i svoj primjerak ovog pametnog telefona. Ako želite kupiti pametni telefon za čim manje novca, ovo je nešto što vam možemo preporučiti.

NAPOMENA: ako slučajno ne rade linkovi (zbog preusmjeravanja), napravite slijedeće:
– na računalu – stisnite i držite lijevu CTRL tipku i onda kliknite na link
– na smartfonu/tabletu – stisnite i držite link, pa odaberite “Otvori u novoj kartici”

Ako vam je ovaj smartfon možda preslab i ne možete živjeti bez 4G mreže, tada možete odabrati novi smartfon koji ima jači procesor, dvostruko više radne i interne memorije, jaču stražnju kameru, te podržava 4G LTE mreže.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Homtom HT7 smartfon – ključne značajke:

– EKRAN: 5,5 inčni IPS, HD rezolucije od 1280 x 720 točaka (267 ppi), 69,2% prednje površine, GFF pune laminacije
– PROCESOR: 4-jezgreni MediaTek MT6580A na 1,0 GHz (ARM Cortex-A7), proizveden 2015. godine
– GRAFIKA: 2-jezgrena Mali-400 MP2
– RAM: 1 GB
– POHRANA PODATAKA: 8 GB, proširivo do 64 GB
– KAMERE: prednja 2 MP (uz interpolaciju do 5 MP, prepoznavanje i uljepšavanje lica), stražnja 5 MP (uz interpolaciju do 8 MP, LED bljeskalica, auto fokus, panorama, prepoznavanje i uljepšavanje lica, HDR, video snimanje 1080p@30fps)
– OS: Android 5.1 Lollipop (podržava hrvatski)
– BATERIJA: 3000 mAh litij-ionska (3 dana na čekanju)
– DIMENZIJE: 155,4 x 77,8 x 7,9 milimetara
– TEŽINA: 170 grama
– Dual SIM, Wi-Fi, Hotspot, Bluetooth 4.0, 2G/3G mreže (2G: GSM 850/900/1800/1900MHz, 3G: WCDMA 850/1900/2100MHz), GPS (A-GPS), Radio FM, OTA, Smart wake, Magic Thumb…

+ Hvalimo
+ vrlo solidan ekran
+ rad u OS-u je prilično fluidan
+ cijena

– Zamjeramo
– ne podržava 4G LTE
– Android kapacitivne tipke nisu osvijetljene
– slabe kamere
– slab zvuk

DOJMOVI I OCJENE

Dizajn
Ocjena 6 za Dizajn
Ekran
Ocjena 7 za Ekran
Procesor, grafika, RAM, ROM
Ocjena 5 za Procesor, grafika, RAM, ROM
Kamere
Ocjena 4 za Kamere
Audio/Video
Ocjena 5 za Audio/Video
OS, dodatne app
Ocjena 6 za OS, dodatne app
Povezivost
Ocjena 5 za Povezivost
Baterija
Ocjena 7 za Baterija
Video igre
Ocjena 6 za Video igre
Cijena (uloženo/dobiveno)
Ocjena 8 za Cijena (uloženo/dobiveno)
Naš dojam
Ocjena 6 za Naš dojam

5.91

Ukupna ocjena

UKUPNI DOJAM: Veliki phablet s jako dobrim ekranom, baterijom i vrlo fluidnim radom te smiješnom cijenom atributi su zbog kojih se ovaj smartfon odlično prodaje. Slabije su mu strane kamere i zvuk, te ne podržava 4G. Ako možete bez toga živjeti, ovaj ćete uređaj kupiti za "bagatelu".

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.