Hoćemo li iduće godine bežično puniti tablete?

Fotografija članka: Hoćemo li iduće godine bežično puniti tablete?

Unatoč brojnim najavama, još se radi na optimizaciji tehnologije punjenja. U nastavku pročitajte zašto su kompanije bliže ispunjenju cilja.

Oglas

Za provedbu navedenoga u naslovu članka zaslužna je američka multinacionalna kompanija Freescale. Osim proizvodnje raznih tehnoloških dijelova namijenjenih industriji, prije nekoliko dana predstavila je sustav bežičnog punjenja koji radi na 15 W.

Veća snaga

Novi čipovi izlaze u prvom kvartalu 2015. godine te podržavaju tri puta veću snagu, odnosno 15 umjesto dosadašnjih 5 W. Upravo ona omogućuje punjenje “većih” uređaja poput tableta, medicinskih aparata i druge prijenosne industrijske opreme. Proizvođač ističe i praktičnost punjenja u automobilima. Prijenosna računala će na žalost još uvijek ostati u čekaonici. Teoretski gledano mogu i ona, ali sporost punjenja onemogućava širu primjenu. Intel obećava ugradnju spomenutog u dogledno vrijeme živi bili, pa vidjeli. :D

Utjecaj na trenutne standarde (Qi)

Imamo dobre vijesti za korisnike mobitela koji podržavaju Qi standard. Naime oni će svoje ljubimce puniti još brže! Osim kompatibilnosti sa trenutno najraširenijim Wireless Power Consortium-om (Qi), ova tehnologija će jednako biti dostupna i Power Matters Alliance rješenjima koja bi u bližoj budućnosti trebala zavladati tržištem. Pretpostavku temeljimo na korištenju pasivnih dodataka kojima se omogućuje prijenos električne energije na veće udaljenosti putem rezonancije, što bi u praksi značilo pretvaranje stolova ili tepiha u područja gdje možemo napajati svjetiljke, mobitele, TV itd. O pozitivnom smjeru kojim koračaju proizvođači govori i Lumia 830 koja podržava oba standarda punjenja (WPC-Qi i PMA).

Propustili ste prethodni članak o bežičnom punjenju, vrstama punjača, kupovini i drugim savjetima? Kliknite na .

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.