Hoće li smartphone zamijeniti PC?

Fotografija članka: Hoće li smartphone zamijeniti PC?

 

Ako ste jedan od iPhone ljutih fanova otvorite svoje srce prema svježim idejama ili zatvorite ovaj članak i pročitajte nešto drugo.

Morgan Stanley’s "Internet Trends"
Morgan Stanley je u svojih 87 slajdova, prikazao istraživanja svojih analitičara. On da će broj mobilnih korisnika Interneta, 1.6 milijarde, premašiti desktop korisnika Interneta do 2015.godine. Svoju tvrdnju je pojačao izjavom  da je zapravo u skladu s drugim podacima analitičara, poput IDC predviđanjima objavljenim u prosincu 2009.  Morgan Stanley uključuje i ne-mobilne uređaje, kao što su glazbeni playeri i ručne gaming konzole, u definiciju mobilnog Interneta. Zatim je rekao da 3G penetracije će rapidno rasti u većini geografskih područja u naredne četiri godine. Financijski analitičar predviđa da će do 2014., 3G penetracija biti: 100 % u Japanu, 92% u Zapadnoj Europi, 74 % u Sjevernoj Americi, 40 % u istočnoj Europi, 37 % u Aziji i Pacifiku, 35 % na Bliskom Istoku i Africi , a 17 % u Srednjoj i Južnoj Americi. Morgan Stanley predviđa globalnu penetraciju 3G mreža od 43 posto, odnosno 2.78 milijardi korisnika, do 2014.godine. Analitičari su jasni: "3G je ključ za uspjeh mobilnog interneta."

Dual-Core budućnost
Intel CEO Paul Otellini je prije nekoliko dana govorio o važnosti mobilnog interneta i razvoj dual-core Atom procesora. Atom procesori se naširoko koriste u netbooks, ali on smatra kako imaju još jednu budućnost: smartfone. Također, na IDF, Intel je otkrio da Google android mobilni OS radi na procesorima Atom.  To otvara mogućnost da se budući android smartfone sa Atom procesorom natječu s uređajima koji koriste Qualcomm procesore.  Intel rukovoditelji stavili su puno perspektive oko Atom procesora i njegove važnost za tvrtke za vrijeme globalne gospodarske krize.  Iako je Netbook prodaja porasla, ipak nije porasla prodaja Atom procesora. No, trendovi se mijenjaju sa izuzetkom zapadne Europe gdje se netbook prodaja usporava. Atom-powered smartphone bi bio logičan sljedeći korak, a zašto ne s dvije jezgre za niske potrošnje energije procesora? Intel planira upravo dual-core Atom procesore tijekom ovog kvartala.  Jaz između mobilnih telefona i laptopa zatvorit će se ostavljajući korisnicima da se fokusiraju na značajke kao što su tipkovnica i veličina zaslona kod svog odabira. Ostaje pravo pitanje, kada će se to dogoditi? Predviđanja su 2015. godine, ako ne i prije.  Intel i Nokia već rade zajedno na Meego mobilnom operativnom sustavu. Intel kao najveći svjetski proizvođač čipova i Nokia kao svjetski tržišni lider mobilnih telefona imaju jak poticaj da uguraju smartphone kao zamjenu za prijenosna računala.

Nokia – pametniji i jeftiniji mobiteli
Nokia je najavila tri nova uređaja – C3, C6 E5. Nokia ima trenutnu strategiju dovesti što više smartphone mogućnosti na svoje telefone i  dodati više mogućnosti za društvene mreže nego što imaju sadašnji smartphone uređaji.  Nokia nema (iako je to subjektivno mišljenje) seksi izglede svojih modela kao iPhone, ali proizvođač ima druge, možda važnije dosege za korisnike. Do danas, Apple je prodao 85 milijuna iPhonea ili iPod kombinacija. U Nokia kažu da nema svatko mogućnost da si priuštiti iPhone ili BlackBery ili  fancy Android smartphone. Nudeći jeftinije smartphones, Nokia je u potrazi za očuvanjem velikog tržišnog udjela u ključnim regijama. Prema Morgan Stanley, na pet zemalja otpada 48 % korisnika Interneta: SAD, Brazil, Rusija, Indija i Kina.  Uglavnom, zadnja četiri se često spominju kao BRIC. BRIC se općenito smatra najvažnijim blok tržištima u nastajanju. U 2009., bilo je 620 milijuna korisnika Interneta u BRIC  tržištu u odnosu na 238 milijuna korisnika u SAD-u. Američki blogeri i novinari često ignoriraju Nokia uređaje, osim ako je nešto negativno u odnosu na Apple. No, Nokia prisustvo na  BRIC dijelu tržišta je nešto drugo. S druge strane, može se zamijetiti da je iPhone globalni uspjeh više marketinški mit nego stvarnost. Statistike pokazuju:  Nokia  tržišni udio je 38% u Brazilu, 41,5 % u Rusiji, 56,1 % u Indiji i 46,1 posto u Kini. Isto tako, kod većine tržišta u razvoju, prošlost pokazuju trend  preskakanja osnovnih tehnologije u korist nešto novijih. Mobiteli su često prvi uređaj za pristup Internetu na mnogim tržištima u nastajanju, a ne računala.

Možda već sada polako nazirete odgovor na pitanje iz naslova. Iako, priznajem  da nitko ne zna budućnost. Tu je još nekoliko godina.  Nokia ima bogato Internet iskustvo za milijarde korisnika, ali većinom na 2G mrežama. Strategija pojačavanja ostalih svojih mobilnih uređaja je izvrsna za još više usvajanja mobilnog Interneta. No, Nokia ipak može izgubiti mobilni rat, a osobito ako Apple ili Google uspostavlja više održiv ekosustav oko svoje mobilne platforme.  Tko zna što se još uvijek može dogoditi?

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.