HAKOM zaštitio korisnike privremenom blokadom SMS-ova prema kratkim kodovima

Fotografija članka: HAKOM zaštitio korisnike privremenom blokadom SMS-ova prema kratkim kodovima

Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) zaštitila je od povećanih troškova korisnike usluga s posebnom tarifom na način da je privremeno blokirala slanje SMS poruka prema kratkim kodovima na kojima su se pružale ove usluge. Provedenim inspekcijskim nadzorom HAKOM je utvrdio da operator usluga s posebnom tarifom IT JEDAN niti za jedan od ispitanih kratkih kodova nije ispunio zakonske obveze u cilju zaštite krajnjih korisnika od naplate neželjenih usluga.

Korisnicima se tako unatoč slanju preporučenih SMS poruka sadržaja „INFO“ i „STOP“ na ispitane kratke kodove i dalje nije zaustavilo pružanje usluga s posebnom tarifom, već su im se stvarali i dodatni troškovi. Ujedno nisu bili u mogućnosti dobiti propisane informacije o operatoru.

Inspektor HAKOM-a privremenom mjerom blokirao je sav promet iz pokretnih mreža (VIPneta, HT-a i Tele2) prema kratkim kodovima koje koristi operator usluga s posebnom tarifom IT JEDAN.

Tek nakon što je IT JEDAN obavijestio inspektora da je postupio u skladu sa zakonom, inspektor je opozvao privremenu mjeru.

HAKOM zaštitio korisnike privremenom blokadom SMS-ova prema kratkim kodovima

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.