HAKOM veli: od Nove 2015. godine najmanja brzina Interneta 1 Mbit/s !

Fotografija članka: HAKOM veli: od Nove 2015. godine najmanja brzina Interneta 1 Mbit/s !

1. siječnja 2015. stupa na snagu odredba Pravilnika o univerzalnim uslugama u elektroničkim komunikacijama prema kojoj je Hrvatski Telekom d.d., kao operator univerzalne usluge, obvezan omogućiti fizičkim i pravnim osobama brzinu prijenosa podataka od najmanje 1 Mbit/s, po cijenama na koje je HAKOM dao prethodno odobrenje.

Oglas

Posebni maloprodajni paket brzine prijenosa podataka od najmanje 1 Mbit/s će od 1. siječnja 2015. biti dostupan svim korisnicima koji nemaju tehničku mogućnost korištenja standardnih paketa ponuđenih na tržištu te socijalno ugroženoj skupini krajnjih korisnika. Na postojeće korisnike posebnog maloprodajnog paketa univerzalne usluge MAXnet mini od najmanje 144 kbit/s primjenjuju se postojeće cijene i uvjeti sve do podnošenja zahtjeva za paket od najmanje 1 Mbit/s.

Posebni maloprodajni paket brzine prijenosa podataka od najmanje 1 Mbit/s HT je obvezan na zahtjev omogućiti svakom krajnjem korisniku na području Republike Hrvatske na nepokretnoj lokaciji, kojem u trenutku podnošenja zahtjeva ne može omogućiti neki od standardnih paketa iz njegove ponude. Navedeni paket Hrvatski Telekom obvezan je omogućiti i socijalno ugroženoj skupini krajnjih korisnika bez obzira ima li mogućnost korisniku pružiti neki od standardnih paketa.

S obzirom na to da do 31. prosinca 2014. osnovna brzina prijenosa podataka iznosi najmanje 144 kbit/s, na postojeće krajnje korisnike posebnog maloprodajnog paketa univerzalne usluge MAXnet mini, koji su sklopili ugovor za uslugu zaključno s danom 31. prosinca 2014., i dalje se primjenjuju cijene i uvjeti koji su vrijedili u trenutku potpisa ugovora, sve do podnošenja zahtjeva za brzinu od najmanje 1 Mbit/s. Hrvatski Telekom je obvezan s računom za prosinac 2014. obavijestiti postojeće krajnje korisnike o mogućnosti ugovaranja pristupne brzine od najmanje 1 Mbit/s.

Podsjetimo, univerzalne usluge predstavljaju osnovne usluge u elektroničkim komunikacijama koje moraju biti dostupne svim krajnjim korisnicima usluga po pristupačnoj cijeni na cijelom području Republike Hrvatske, na temelju razumnog zahtjeva krajnjeg korisnika, neovisno o njihovoj zemljopisnoj lokaciji. Opseg usluga koje se smatraju univerzalnim uključuju pristup javnoj komunikacijskoj mreži i telefonskim uslugama na nepokretnoj lokaciji (prijenos govora i podataka i telefaks), djelotvoran pristup internetu, imenik svih pretplatnika, službu davanja obavijesti o brojevima pretplatnika, postavljanje javnih telefonskih govornica, posebne cjenovne sustave prilagođene potrebama socijalno ugroženih skupina korisnika te posebne mjere za osobe s invaliditetom.

Poveznica na Odluku o izdavanju prethodnog odobrenja na maloprodajne cijene brzine prijenosa podataka od najmanje 1 Mbit/s može se pronaći na .

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.