HAKOM ubrzava postupak promjene operatora i prijenosa broja, ovo je plus za korisnike?

Fotografija članka: HAKOM ubrzava postupak promjene operatora i prijenosa broja, ovo je plus  za korisnike?

HAKOM polako ali sigurno uvodi red u odnos operater/korisnik. Najnovija odluka ide u prilog korisnika, a odnosi se na postupak promjene operatera.

Oglas

Naime, ukoliko se postupak promjene operatora zajedno s prijenosom telefonskog broja ne provede u vrijeme koje je dogovoreno između korisnika i novog operatora, operator koji je odgovoran za kašnjenje će korisniku isplaćivati naknadu u iznosu od 10 kuna za svaki sat nepravovremenog prijenosa.

Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) je donijela novi Pravilnik o prenosivosti broja u kojem se radi postizanja bržeg i  jednostavnijeg postupka promjene operatora elektroničkih komunikacijskih usluga uz zadržavanje postojećeg telefonskog broja uvode naknade koje će operatori biti obvezni plaćati korisnicima.

Naime, ukoliko se postupak promjene operatora ne provede zajedno s prijenosom (zadržavanjem) telefonskog broja u vrijeme koje je dogovoreno između korisnika i novog operatora, operator koji je odgovoran za kašnjenje postupka će korisniku morati isplaćivati  naknadu u iznosu od 10 kuna za svaki započeti sat nepravovremenog prijenosa broja po zahtijevanom broju. Uvjeti i rokovi isplate naknada detaljno su propisani Pravilnikom. Na ovaj način HAKOM želi potaknuti operatore da ne kasne sa poduzimanjem svih potrebnih radnji i procedura koje su neophodne da bi korisnik promijenio operatora i uz to zadržao postojeći telefonski broj. Ova obveza uvedena je radi usklađenja s propisima EU, a počet će se primjenjivati 30 dana nakon što novi Pravilnik stupi na snagu.

Korisnici će ujedno osim besplatne poruke koja ih u pokretnoj mreži obavještava da je broj kojeg pozivaju prenesen u neku drugu mrežu istu obavijest sada moći besplatno zatražiti od svog operatora i u nepokretnoj mreži. Na taj će način moći kvalitetnije kontrolirati svoje troškove i telefonske razgovore prilagoditi odabranim tarifama, željama i mogućnostima.

Informacije o novom Pravilniku dostupne su putem HAKOM-ovih internetskih stranica na .

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.