HAKOM: tržište elektroničkih komunikacija u Q3 2017 donijelo očekivani rast

Fotografija članka: HAKOM: tržište elektroničkih komunikacija u Q3 2017 donijelo očekivani rast

Rast ulaganja i prihoda operatora, kao i veća potražnja za podatkovnim uslugama i internetskim sadržajima nastavak su pozitivnih trendova iz prethodnih razdoblja.

Oglas

Hrvatsko tržište elektroničkih komunikacija i u trećem je tromjesečju 2017. zabilježilo rast ulaganja i prihoda. Rast prihoda je zabilježen na svim segmentima tržišta osim telefonskih usluga u nepokretnoj mreži, a rast predvodi usluga širokopojasnog pristupa internetu s povećanjem od gotovo 21 posto na tromjesečnoj razini, odnosno preko 26 posto ako promatramo isto razdoblje lani. Istovremeno je količina ukupnog internetskog prometa, koji je u ovom razdoblju iznosio preko 280.000.000 GB, porasla 26 posto na tromjesečnoj i gotovo 48 posto na godišnjoj razini.

Izraženi sezonski učinak, koji ovo tromjesečje izdvaja od ostalih, utjecao je na rast broja korisnika i prometa u mrežama pokretnih komunikacija. Sva tri operatora mreža pokretnih komunikacija nudila su usluge 4G mreže s atraktivnim podatkovnim paketima kojima su dodatno potaknuli korisnike na potrošnju podatkovnog prometa. Zbog veće uporabe širokopojasnih usluga u mrežama pokretnih komunikacija broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu putem pokretnih mreža porastao je za oko 3 posto u odnosu na prethodno razdoblje te je na kraju trećeg tromjesečja dosegnuo gustoću od oko 82 posto. Zabilježen je i rast broja širokopojasnih priključaka putem nepokretne mreže. Krajem rujna broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu putem nepokretne mreže bio je veći od 1.085.000, a značajniji rast zabilježili su priključci s brzinama većim od 100Mbit/s, za oko 2 posto više nego u prethodnom tromjesečju.

Trendove proteklog razdoblja slijedi i broj korisnika paketa usluga (objedinjene govorne, podatkovne i televizijske usluge) koji također bilježi neprekidni rast, a time raste i broj korisnika koji za uslugu prijenosa raznovrsnog TV sadržaja plaćaju naknade. Nastavak sličnih trendova očekuje se i u budućem razdoblju.

Pokazatelji tržišta elektroničkih komunikacija mogu se pronaći na .

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.