HAKOM: preostali nedodijeljeni radiofrekvencijski spektar ide na bubanj

Fotografija članka: HAKOM: preostali nedodijeljeni radiofrekvencijski spektar ide na bubanj

Kako saznajemo, preostala 1/3 takozvane “digitalne dividende”, odnosno radiofrekvencijskog područja oslobođenog prelaskom na digitalno odašiljanje TV signala HAKOM daje na “bubanj”, ili ako hoćete – javnu dražbu.

Oglas

HAKOM je donio odluku da se preostali nedodijeljeni radiofrekvencijski spektar digitalne dividende, ukupno 20 MHz, dodijeli zainteresiranim operatorima pokretnih komunikacija na javnoj dražbi. Na dražbi će se ponuditi dva frekvencijska bloka od po 2×5 MHz za pružanje komunikacijskih usluga temeljenih na „tehnologiji dugoročnog razvoja“ (LTE). Odabrana vrsta dražbe je takozvana „dražba u zatvorenim omotnicama“ s kriterijem odabira najviše ponuđene cijene, s time da je početna cijena jednog bloka 105 milijuna kuna. Rok za podnošenje ponuda je 28. listopada ove godine, kada će one biti javno otvorene, a odluka HAKOM-a o dodjeli će uslijediti do kraja studenog.

Dodjelom oba bloka, Državni proračun bi ove godine uprihodio najmanje 226 milijuna kuna, jer bi operatori plaćali i godišnju naknadu za uporabu radijskih frekvencija u iznosu od 8 milijuna kuna po bloku, a stvorili bi se uvjeti i za veću dostupnost širokopojasnog pristupa internetu, posebice u ruralnim područjima. Očekuje se i povećanje ulaganja operatora u mreže nove generacije.

Podsjetimo, oslobađanjem dijela radiofrekvencijskog spektra, prelaskom na digitalno odašiljanje televizijskih signala u listopadu 2010., stvorili su se uvjeti dodjele frekvencijskog područja 790 – 862 MHz („digitalna dividenda“) operatorima mreža pokretnih komunikacija. Krajem 2012. dva frekvencijska bloka od po 2×10 MHz dodijeljena su VIPnet-u i HT-u, dok je treći ostao nedodijeljen. Državni proračun je za tih 40 MHz izravno uprihodio 332 milijuna kuna.

Odluka o javnoj dražbi i cjelokupna dražbovna dokumentacija mogu se pronaći .

HAKOM javna dražba za preostali nedodijeljeni radiofrekvencijski spektar

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.