HAKOM: Talijani nas i dalje tuku TV signalom i stvaraju smetnje na hrvatskom teritoriju

Fotografija članka: HAKOM: Talijani nas i dalje tuku TV signalom i stvaraju smetnje na hrvatskom teritoriju

Talijanska administracija zadužena za upravljanje radiofrekvencijskim spektrom nedavno je izvijestila HAKOM o smanjenim izvorima smetnji na sjeveru Italije. Ipak, smetnje u prijemu TV signala u Istri i dalje postoje.

Oglas

Talijansko ministarstvo zaduženo za upravljanje radiofrekvencijskim spektrom, što uključuje i uklanjanje smetnja stranim državama, nedavno je izvijestilo HAKOM o poduzetim radnjama koje bi trebale dovesti do uklanjanja prisutnih smetnja i osiguravanja kvalitetnog prijama hrvatskih televizijskih programa na području Istre. U dopisu je navedeno kako su određeni odašiljači u sjevernom dijelu Italije ugašeni ili su im odašiljački sustavi prilagođeni kako bi prema Republici Hrvatskoj zračili manjom snagom.

Mjerenjem su potvrđeni navodi talijanske strane, ali je i zaključeno kako je učinak navedenih aktivnosti nedostatan za smanjenje ometanja prijama hrvatskih programa. S obzirom na veći broj talijanskih odašiljača, koji suprotno međunarodnim pravima odašilju signale na frekvencijama dodijeljenim Republici Hrvatskoj, istokanalne smetnje na hrvatski teritorij često stižu iz različitih smjerova. Rješavanje samo dijela smetnja ima vrlo mali učinak na osiguravanje kvalitetnog prijama hrvatskih programa, a talijanska strana treba nastaviti s gašenjem ili preinakama preostalih odašiljača koji ometaju prijam.

HAKOM TV odašiljači 02

Treba spomenuti da talijanska administracija u slučajevima smetnja u frekvencijskim područjima koja nisu radio i televizija postupa u skladu s međunarodnim pravilima. Nedavna smetnja na pomorskom kanalu namijenjenom za sigurnost plovidbe i spašavanje, koja je prijavljena talijanskoj strani nakon što ju je HAKOM identificirao kao smetnju iz Italije, uklonjena je u rekordnom roku – isti dan po slanju prijave.

Podsjetimo, problemi sa smetnjama hrvatskim multipleksima digitalne televizije traju od kraja 2010. godine, kada je Talijanska Republika započela svoj prelazak na digitalno odašiljanje televizijskih programa, a samo u 2012. godini HAKOM je poslao 196 prijava smetnja hrvatskim televizijskim odašiljačima. Dolaskom toplijeg vremena, koje je povoljno za rasprostiranje elektromagnetskih valova, utjecaj smetnji na prijam hrvatskih programa u cijelom priobalnom području mogao bi se povećati ukoliko talijanska strana ne nastavi rješavati hrvatske prijave.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.