HAKOM: razvoj širokopojasnosti na područjima od posebne državne skrbi

Fotografija članka: HAKOM: razvoj širokopojasnosti na područjima od posebne državne skrbi

Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) pokrenula je posebni program razvoja interneta i širokopojasnog pristupa internetu na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima te uputila javni poziv za dostavu prijedloga i ideja za softverske aplikacije i usluge koje povećavaju kvalitetu života i podupiru rast gospodarstva tih krajeva. Cilj programa i javnog poziva jest dati priliku svim pravnim, ali i fizičkim osobama da iznesu svoje korisne ideje i prijedloge. HAKOM će zatim u suradnji s ciljanim korisnicima napraviti izbor te financirati realizaciju najvrjednijih ideja za ta područja. Program će se izvoditi uz potporu operatora na tržištu elektroničkih komunikacija te pružatelja usluga od javnog interesa.

Iako su prethodni programi horizontalnih potpora razvoju širokopojasnosti u ruralnim područjima uspješno završeni sa stanovišta projektnih ciljeva, njihovi su učinci manji od očekivanih. Temeljni razlog slabijih učinaka tih inicijativa bio je u njihovom fokusu na tehnologiju i mjerenje povećanja broja širokopojasnog pristupa umjesto zahvaćanja sveukupnog širokopojasnog ekosustava i njegovog utjecaja na gospodarstvo i kvalitetu života u tim područjima.

Nova inicijativa stoga stavlja naglasak na cijeli lanac vrijednosti (pristup, usluge, aplikacije i opremu) te posebnu pažnju posvećuje razvoju odgovarajućih sadržaja za ta područja. Ključni element su softverske i internetske aplikacije koje će korisnicima omogućiti pristup do relevantnih i životno važnih sadržaja i usluga u sklopu područja – poput e-zdravstva, rada na daljinu, e-vlade, poljoprivrede, e-obrazovanja, uzbunjivanja, osoba s invaliditetom, održavanja, e-kupovine, turizma i konzultantskih usluga.

Poziv za prijavu u program je otvorenog tipa te u njemu mogu sudjelovati sve zainteresirane fizičke ili pravne osobe – tijela državne uprave, lokalne zajednice, obrazovne i istraživačke institucije, privatna i javna poduzeća, neprofitne organizacije, ali i pojedinačni građani. Valja napomenuti i to da se podnositelji projektne ideje (kojih može biti i više) mogu prijaviti samostalno ili s partnerskim institucijama. Krajnji rok za predaju prijedloga je 31. siječnja 2012. godine.

HAKOM: razvoj širokopojasnosti na područjima od posebne državne skrbi

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.