HAKOM preporučio koje nove DVB-T2 prijamnike treba kupovati

Fotografija članka: HAKOM preporučio koje nove DVB-T2 prijamnike treba kupovati

Tijekom 2019. godine kreće “druga digitalna dividenda” kada prelazimo s trenutnog DVB-T standarda na noviji i puno bolji DVB-T2. Možda vam ovi stručni nazivi ništa ne znače, ali sigurno hoće… ako uskoro budete morali kupovati novi TV prijamnik.

Oglas

HAKOM je objavio Preporuku o minimalnim tehničkim zahtjevima prijamnika za prijam digitalnog zemaljskog televizijskog signala (DVB-T2) u Republici Hrvatskoj, koja predstavlja minimalne tehničke zahtjeve koje DVB-T2 prijamnici trebaju zadovoljiti kako bi se u Republici Hrvatskoj osigurala visoka kvaliteta prijama usluga. Početak prelaska usluga digitalne zemaljske televizije slobodnih za prijam u javnosti s DVB-T na DVB-T2 u Republici Hrvatskoj planira se u 2019. godine, a prijamnici koji će zadovoljavati preporuku bit će označeni posebnim logom zbog lakše kupovine.

HAKOM je objavio „Preporuku o minimalnim tehničkim zahtjevima prijamnika za prijam digitalnog zemaljskog televizijskog signala (DVB-T2) u Republici Hrvatskoj“ koja predstavlja minimalne tehničke zahtjeve koje DVB-T2 prijamnici trebaju zadovoljiti kako bi se u Republici Hrvatskoj osigurala visoka kvaliteta prijama usluga digitalne zemaljske televizije slobodnih za prijam u javnosti. Ova preporuka razvijena je suradnjom HAKOM-a s predstavnicima Agencije za elektroničke medije, mrežnih operatora i operatora multipleksa, javnog i privatnih televizijskih nakladnika te predstavnika akademske zajednice.

Završetak dodjele „druge digitalne dividende“ za usluge u mrežama pokretnih komunikacija u većini država članica EU očekuje se do 30. lipnja 2020. Takva preraspodjela radiofrekvencijskog spektra omogućit će daljnji razvoj širokopojasnih usluga putem mreža pokretnih komunikacija, ali i znatno smanjiti raspoloživost tog spektra za digitalnu televiziju. Kako bi se omogućilo ekonomično odašiljanje TV sadržaja visoke razlučivosti („HD“) u zemaljskim mrežama i olakšao razvoj novih usluga, nužan je prijelaz na učinkovitiji DVB-T2 sustav s H.265/HEVC video kodiranjem. Sustav DVB-T2, uz usporedive uvjete prijama, nudi veću fleksibilnost te do 50% veći prijenosni kapacitet u odnosu na DVB-T sustav. Početak prelaska usluga digitalne zemaljske televizije slobodnih za prijam u javnosti s DVB-T na DVB-T2 u Republici Hrvatskoj planira se u 2019. Objava Preporuke jedan je od prethodnih uvjeta za označavanje DVB-T2 prijamnika posebnim logom, koji će jamčiti da su u skladu sa standardom odašiljanja u Hrvatskoj, a potrošačima olakšati kupovinu. Odabir loga, kao i propisivanje postupka certificiranja prijamnika za hrvatsko tržište, planirano je u 2018.

Cijela je preporuka je dostupna na .

Pošto nam u njihovoj izjavi nije bilo sve najjasnije, pitali smo HAKOM za dodatne informacije:
1. Hoće li korisnici DVB-T prijamnika moći i dalje koristiti isti?
2. Mogu li postojeći DVB-T prijamnik nadograditi na DVB-T2 ili će morati kupiti potpuno novi TV uređaj/prijamnik koji podržava DVB-T2 standard?

Odgovor HAKOM-a:
“Korisnici neće morati kupovati nove televizijske prijamnike. No, ukoliko TV prijamnik ne podržava novu tehnologiju, potrebno je nabaviti STB (Set Top Box), odnosno uređaj za prijam DVB-T2 signala s H.265/HEVC video kodiranjem koji se spaja na postojeći televizijski prijamnik. Napominjemo i kako svi korisnici koji televizijske sadržaje prate putem internetske televizije (IPTV), kabelske televizije i satelitske televizije neće morati ništa mijenjati na svojoj opremi.”

Nije teško zaključiti s obzirom da velika većina korisnika u Hrvatskoj ima TV prijamnike koji ne podržavaju spomenutu tehnologiju, morat će posegnuti za nekim od predloženih varijanti, a što će iziskivati i dodatne troškove, manje ili veće. Neki će možda pomisliti kako bi vlasnici TV prijamnika mogli dobiti novi STB uređaj za svoj TV besplatno, kao što je prilikom predstavljanja MAXtv-a nove generacije, no nekako u to baš i nismo uvjereni. Znate kako kaže ona narodna – uzdaj se use i u svoje kljuse…

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.