HAKOM postao Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti

Fotografija članka: HAKOM postao Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti

U skladu s novim Zakonom o elektroničkim komunikacijama i Zakonu o regulaciji tržišta željezničkih usluga, HAKOM-u se pripojila Agencija za regulaciju tržišta željezničkih usluga te je ustrojen nacionalni regulator za mrežne djelatnosti.

Oglas

Današnjim stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim komunikacijama te novog Zakona o regulaciji tržišta željezničkih usluga ustrojeno je jedinstveno nacionalno regulatorno tijelo za regulaciju tržišta elektroničkih komunikacija, tržišta poštanskih usluga i tržišta željezničkih usluga – Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti. Nacionalni mrežni regulator nastao je pripajanjem Agencije za regulaciju tržišta željezničkih usluga (ARTZU) Hrvatskoj agenciji za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM), a zadržao je skraćeni naziv HAKOM zbog prepoznatljivosti.

Pripajanjem se osim racionalizacije očekuje i odgovarajući sinergijski učinak poput onoga koji se odvijao tijekom liberalizacije tržišta poštanskih usluga. Iako su kao mreže u tehničko-tehnološkoj domeni različite, djelatnosti elektroničkih komunikacija, poštanskih i željezničkih usluga u pravnom i ekonomskom pogledu dostizanja održivog tržišnog natjecanja su podudarne. Sve navedene usluge se temelje na mrežama koje je nekoć gradio i održavao monopolist u vlasništvu države, a dugogodišnje iskustvo i znanje pri liberalizaciji tržišta elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga bit će od pomoći u liberalizaciji tržišta željezničkih usluga kao trećeg gospodarskog sektora koji je u regulatornom pogledu u djelokrugu rada i nadležnosti HAKOM-a.

HAKOM postao Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.