HAKOM planira dodatno rasteretiti gospodarstvo s manjim naknadama operatorima

Fotografija članka: HAKOM planira dodatno rasteretiti gospodarstvo s manjim naknadama operatorima

HAKOM je na javnu raspravu stavio novi pravilnik o plaćanju naknada za obavljanje poslova u 2014. U sljedećoj godini se planira dodatno rasterećenje gospodarstva na tržištima elektroničkih komunikacija i poštanskih usluga.

Oglas

HAKOM je na javnu raspravu stavio „Pravilnik o plaćanju naknada za obavljanje poslova Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije“. Prema mjerodavnim EU direktivama, nezavisna nacionalna regulatorna tijela poput HAKOM-a ne financiraju se iz državnog proračuna te je u pregovorima o pristupanju Europskoj uniji isto ugrađeno u zakonodavni okvir Republike Hrvatske. Pravilnikom na javnoj raspravi određuje se visina i način plaćanja naknada za obavljanje poslova HAKOM-a, među kojima je za istaknuti zaštitu korisnika i regulaciju tržišta te upravljanje ograničenim nacionalnim dobrima: radio-frekvencijskim spektrom te brojevnim i adresnim prostorom. Prijedlog pravilnika propisuje značajno niže iznose naknada od sadašnjih.

Najznačajnija smanjenja su u dijelu naknada za upravljanje radiofrekvencijskim spektrom, gdje se naknada za frekvencije dodijeljene operatorima mreža pokretnih komunikacija smanjuje preko 30 posto, te u naknadama za druge poslove HAKOM-a, poput regulacije,  nadzora tržišta ili zaštite korisnika, koje se predlažu smanjiti 20 posto. Novina u pravilniku je i da svi operatori s godišnjim prihodima ispod milijun kuna neće HAKOM-u morati plaćati naknadu.

HAKOM planira dodatno rasteretiti gospodarstvo s manjim naknadama operatorima

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.