HAKOM: dodijeljene 2 nove dozvole za uporabu širokopojasnih bežičnih komunikacijskih mreža

Fotografija članka: HAKOM: dodijeljene 2 nove dozvole za uporabu širokopojasnih bežičnih komunikacijskih mreža

Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) dodijelila je dvije nove dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra za širokopojasne bežične komunikacijske mreže. Riječ je o frekvencijskom rasponu između 10 i 10,3 GHz za uporabu na području Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije te između 3.410 i 3.600 MHz za cjelokupno područje Republike Hrvatske. Tvrtke Keter Air i Novi-net navedena će frekvencijska područja imati pravo koristiti tijekom narednih dvanaest, odnosno osam godina.

U Strategiji razvoja širokopojasnog pristupa u Republici Hrvatskoj navodi se sve veća potražnja za pristupnim brzinama i kapacitetima čime se stvara temelj za ulaganja u suvremene komunikacijske mreže velikih i vrlo velikih brzina. Primjena i prihvaćanje takvih brzih i ultrabrzih sustava u praksi otvara put novim inovativnim uslugama i sadržajima koji se koriste većim pristupnim brzinama. Prema navedenoj Strategiji povećanje broja korisnika širokopojasnog pristupa ujedno ima pozitivan utjecaj na povećanje bruto domaćeg proizvoda.

Spomenutim dodjelama HAKOM želi potaknuti različite tehnologije širokopojasnog bežičnog pristupa i omogućiti ulaganje u razvoj širokopojasne infrastrukture koja će biti komplementarna sustavima koji se temelje na klasičnim bakrenim vodovima i svjetlovodima. Time se stvaraju preduvjeti za povećanje broja radnih mjesta i gospodarskih aktivnosti te omogućuje pružanje širokopojasnog pristupa na lokacijama gdje to u suprotnom ne bi bilo moguće tehnički izvesti ili ne bi bilo tržišno isplativo.

Valja napomenuti kako alternativne bežične tehnologije ne predstavljaju izravnu konkurenciju drugim načinima širokopojasnog pristupa, već ih u osnovi nadopunjuju s obzirom na to da se koriste na mjestima na kojima klasični širokopojasni pristup nije moguć ili ekonomski isplativ. Uvođenjem sustava širokopojasne bežične komunikacije doprinosi se smanjenju digitalnog jaza, odnosno ujednačivanju dostupnosti širokopojasnog pristupa u različitim hrvatskim regijama te u tom smislu HAKOM promiče uporabu navedenih novih tehnologija.

HAKOM: dodijeljene 2 nove dozvole za uporabu širokopojasnih bežičnih komunikacijskih mreža

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.