HAKOM: dodijeljena digitalna dividenda Hrvatskom Telekomu i Vipnetu, prvi smo u regiji

Fotografija članka: HAKOM: dodijeljena digitalna dividenda Hrvatskom Telekomu i Vipnetu, prvi smo u regiji

Republika Hrvatska je postala prva zemlja u regiji koja je dodijelila dio radiofrekvencijskog spektra (791-821/832-862 MHz) za mreže pokretnih komunikacija. Ovu su priliku iskoristili HT i Vipnet.

Oglas

Na javni poziv za dodjelu digitalne dividende, odnosno frekvencijskog područja 791-821/832-862 MHz, javili su se Hrvatski Telekom i VIPnet kojima su frekvencije dodijeljene do 2024. godine.

Na javni poziv za izdavanje dozvola za uporabu radiofrekvencijskog spektra za javne mreže pokretnih elektroničkih komunikacija na području Republike Hrvatske za frekvencijski pojas 791-821/832-862 MHz, na vremensko razdoblje do 18. listopada 2024. godine, javili su se postojeći operatori Hrvatski Telekom i VIPnet. Vijeće HAKOM-a je, nakon utvrđivanja ispunjenja svih uvjeta određenih javnim pozivom, donijelo odluku o izdavanju dozvola spomenutim operatorima.

Ovime je Republika Hrvatska postala prva zemlja u regiji koja je dodijelila ovaj dio radiofrekvencijskog spektra za mreže pokretnih komunikacija. Frekvencijski pojas 791-821/832-862 MHz, koji se još naziva i digitalna dividenda, posebno je pogodan za implementaciju LTE mreže (mreža 4. generacije) u ruralnim, odnosno slabije naseljenim područjima do kojih nije isplativo doći drugim vrstama širokopojasnog pristupa, a ostvarive brzine prijenosa podataka su mnogostruko veće od onih u mrežama ranijih generacija (GPRS, EDGE, UMTS, HSPA).

Hrvatski Telekom i VIPnet će za dozvole u državni proračun Republike Hrvatske zajedno uplatiti jednokratne naknade u ukupnom iznosu od 300 milijuna kuna te pripadajuće godišnje naknade za uporabu radijskih frekvencija.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.