HAKOM dodijelio nove frekvencije za Hrvatski Telekom i Tele2

Fotografija članka: HAKOM dodijelio nove frekvencije za Hrvatski Telekom i Tele2

HAKOM je dodijelio dodatni radiofrekvencijski spektar HT-u i Tele2 pa će ta dva operatora sada moći povećati kapacitete postojećih mreža i poboljšati kakvoću usluga.

Oglas

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) dodijelila je najveći dio preostalog radiofrekvencijskog spektra u frekvencijskome području za mreže pokretnih telekomunikacija 1805-1880/1710-1785 MHz zainteresiranim operatorima – Tele2 i Hrvatskome Telekomu. Odluka je donesena nakon raspisivanja javnog poziva početkom studenoga ove godine, jer je bilo moguće udovoljiti svim zahtjevima pristiglim na poziv.

Tele2, koji jedini od tri operatora mreža pokretnih komunikacija nije bio zainteresiran za frekvencije „digitalne dividende“, dodijeljene prošle godine, sada se javio za blok od 2×15 MHz, a HT je tražio dodatnih 2×10 MHz. S obzirom na to da niti jedan drugi operator nije iskazao interes, a zahtjevima Tele2 i HT-a se moglo udovoljiti, HAKOM je frekvencije dodijelio brinući da oba operatora imaju ravnopravne uvjete gledajući uporabu cjelokupnih frekvencijskih resursa u pojasu iz javnog poziva. Dodjela je tehnološki neutralna, što znači da operatori imaju slobodan izbor koristiti sve postojeće tehnologije dozvoljene za pokretne komunikacije (od GSM-a do LTE-a).

Dodjelom ovog dodatnog radiofrekvencijskog spektra HT i Tele2 će moći povećati kapacitete svojih mreža i poboljšati kakvoću usluga krajnjim korisnicima, kao i učinkovitije planirati njihov razvoj i proširenje, a državni proračun će temeljem godišnjih naknada uprihoditi dodatnih 650 milijuna kuna do 2024.

Dodoijelom novih frekvencija državni proračun će do 2024. biti bogatiji za 65 milijuna godišnje, odnosno ukupno 650 milijuna kuna.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.