HAKOM će neutrošena sredstva iz 2012. uložiti u program razvoja širokopojasnog interneta

Fotografija članka: HAKOM će neutrošena sredstva iz 2012. uložiti u program razvoja širokopojasnog interneta

Uštedama u poslovanju i usmjeravanjem neutrošenih sredstava u razvoj interneta i širokopojasnog pristupa internetu u investicijski neatraktivna područja smanjit će se jaz između takvih i ostalih područja u Republici Hrvatskoj.

Oglas

Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) rebalansom svog proračuna smanjuje troškove poslovanja, a sva neutrošena prikupljena sredstva iz prošle godine usmjerava se u Program razvoja interneta i širokopojasnog pristupa internetu na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima.

Potporama za razvoj interneta smanjit će se jaz između slabije naseljenih područja obuhvaćenih programom i ostalih područja u Republici Hrvatskoj koja imaju veću dostupnost širokopojasnog interneta. Program razvoja je još 2011. odobren od strane Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, a HAKOM ga vidi kao način da se neutrošena sredstva vrate tržištu kao društveno odgovorna regulacija.

Pored toga, uštede u ovogodišnjem rebalansu, koji ide na javnu raspravu, najvećim dijelom će se ostvariti smanjenjem rashoda za radnike u iznosu od oko 3 milijuna kuna. HAKOM nije korisnik državnog proračuna, već se sredstva za poslovanje osiguravaju iz naknada za upravljanje radiofrekvencijskim spektrom i adresnim i brojevnim prostorom te 0,25 posto prihoda operatora. Uvažavajući okolnosti u kojima se nalazi sektor, koji je povjeren HAKOM-u kao regulatoru, uštedama će se u budućem razdoblju omogućiti i smanjenje iznosa naknada.

Podsjetimo, HAKOM-ov Program razvoja interneta i širokopojasnog pristupa internetu na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima predviđa potpore za čitav lanac vrijednosti, koje čine širokopojasni ekosustav: brzu mrežu, razvoj usluga i aplikacija te prateću telekomunikacijsku opremu. Više o Programu razvoja interneta i širokopojasnog pristupa internetu na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima dostupno je putem interneta na adresi: .

HAKOM financije 2012 02

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.