Hakeri provalili CCleaner 5.33 i već je instaliran 2,27 milijuna puta

Fotografija članka: Hakeri provalili CCleaner 5.33 i već je instaliran 2,27 milijuna puta

Sigurnosni stručnjaci u Ciscovog Talosa otkrili su kako je nova inačica vrlo popularnog CCleaner 5.33 alata za čišćenje hakiran. Koristi ga 2 milijarde korisnika, imate li ga i vi?

Oglas

Ako nas pitate, mi već godinama koristimo CCleaner na nekim našim računalima tako da smo kao i vi ostali zatečeni ovom informacijom. Srećom, posljednja inačica alata koji imamo instaliran je inačica CCleaner 5.28 tako da nismo ugroženi. No, ovo je itekako alarmantna inačica jer je ovaj popularni alat za čišćenje registara, viška datoteka i drugih sitnica kako bi vam računalo radilo brže koristi više od 2 milijarde računala.

Dobra je vijest da je to otkriveno, a loša je da je u međuvremenu već zaraženo 2,27 milijuna korisnika. Ako imate CCleaner na svom računalu u spomenutoj inačici, možda bi se trebali zabrinuti. koliko nam je poznato i koliko vidimo, starije inačice nisu zaražene.

Priča je jednostavna – hakeri su uspjeli provaliti u instalaciju novog CCleanera i u nju ubaciti malware, a koji su do sada skinuli milijuni korisnika. Provala se dogodila na jednom od Avastovih servera (kompanije koja je vlasnik CCleanera) preko kojeg se distribuira ova aplikacija, a u kojoj se nalazi ovaj opasni malware. Radi se o inačici CCleaner 5.33 koju distribuira Avast sa svog servera. Ako imate ovu inačicu aplikacije, znate što vam je činiti.

Kako je CCleaner vrlo popularna i korisna aplikacija koja se nalazi na više od 2 milijarde računala, ona je itekako primamljiva za hakere. Neki ovu aplikaciju zovu i “crap cleaner” odnosno u slobodnom prijevodu “čistač smeća” i vrlo je korisna jer briše coockie, čisti registre i oslobađa vas svih nepotrebnih datoteka. Slična aplikacija je Clean Master koja se možda više koristi na mobilnim uređajima, ali je CCleaner po nama bolji izbor… bio do sada.

U Avast Piriformu vjeruju kako će vrlo brzo riješiti ovaj problem odnosno kako neće doći do štete na korsničkim računalima, rekao je glasnogovornik Avasta. Možda su i riješili ovaj problem dok ovo čitate. Ipak, treba pričekati koji dan i vidjeti kako će se razvijati situacija, no vjerujemo kako će ovaj problem brzo riješiti.

Ako do sada niste koristili nikakvu antivirusnu zaštitu, pravo je vrijeme da to sada učinite. Mnogi koriste besplatne inačice Avasta, Avire ili AVG-a, mi u redakciji koristimo koji sa svojim “autopilotom” odlično odrađuje svoj posao. Preporučujemo ga i vama.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.