Hakeri (hackers) i hakiranje, 1. dio

Fotografija članka: Hakeri (hackers) i hakiranje, 1. dio

Hakeri (hackers) i hakiranje, 1. dio

Kako god uzeli, hakeri su aktivni i poznati već desetljećima. Samo nekoliko hakera, među kojima je prvi bio bio John Draper poznat kao Captain Crunch, su glasoviti. . U svijetu crnom ili bijelom, lako je opisati tipične hakere. Opći stereotip o klasičnom hakeru je njegova antisocijalnost, dob ispod trideset godina, ne poštuje autoritet i komformist je. Ali, na svijetu ima mnoge nijanse sive, i zato mnogo vrsta hakera. Hakeri su ljudi poput nas ostalih, stoga, izrada jedinstvenog profila bila bi teška.

Najbolji široki opis je da svi nisu jednaki. Svaki haker ima motive, metode i vještine. S obzirom raznolikost profila,njihova vještine uvelike variraju. Većinu ih ne motivira novac. Za većinu hakera to je izazov, uzbuđenje i zabava. Ali neke opće karakteristike mogu pomoći da ih razumijete. Haker su radoznali, razmeću se hrabrošću, i često posjeduju lakoću intelektualne apstrakcije. Kao i bilo tko može postati negativac, tako bilo tko može postati haker, bez obzira na dob, spol ili rasu.

Vrste hakera

Script kiddies lamer
To su računalni novaci koji koriste hakerske alate i dokumentaciju besplatno dostupnu na Internetu, ali nemaju uopće znanja o tome što se događa iza kulisa. Oni minimalno znaju, ali dovoljno da vam uzrokuju glavobolju. Obično su vrlo neuredni u svojim akcijama, ostavljajući sve vrste digitalnih otisaka prstiju iza svog pohoda. Iako su ovi momci ustvari „dječji“ hakeri, vandalskih pobuda , o čijim aktivnostima povremeno možete ćuti u medijskim vijesti ma , zbog nepoštivanja hakerske etike nemaju mjesto u hakerskoj zajednici.

Intermediate Hackers
Ovi upola hakeri obično dovoljno znaju o računalima i mrežama na način da samo uzrokuju ozbiljne probleme. Neki žele biti stručnjaci, što bi i mogli postati kroz određeno vrijeme i trud te dobiti priznanje ili status među ostalim hakerima. Ova vrsta je nastala pojavom filma „War games“ 1983. godine.

Krekeri i Warezd00dz
Prvi su specijalisti za provaljivanje u sustave dok su drugi specijalizirani su za određene programe, pronalaženje njihovih serijskih brojeva i
nelegalnu distribuciju korisnicima. Ukratko, Pirati. Vjerojatno su nam svima najpoznatiji 

Phreakers
To je grupa specijalizirana za telefonske uređaje. Njihova povijest je duga, ali digitalizacijom telefonskih komunikacijskih sistema postaju neograničeno moćni. Preko svojih programa mogu mogu pozvati sve moguće kombinacije brojeva dok ne dobije pravukombinaciju za pristup određenom telefonskom broju ili brojevima. Sjetite se vrtoglavih računa koje su dobivali neki korisnici od strane naših fiksnih operatera.

Hakeri (hackers) i hakiranje, 1. dio

Hacktvists
Pokušavaju širiti političku ili socijalnu poruku preko svoga rada. Žele podići javnu svijest o različitim pitanjima. Moglo bi reći, više je to pokret, koji korištenjem legalnih i ilegalnih digitalnih uređaja radi virtualne sabotaže. Npr. uključuju poruke o legalizaciji marihuane, protestiraju protiv špijunskih aviona, preusmjeravaju određene web stranice, udružuju se sa hakerima širom svijeta kako bi promovirali svoje ideologije.

Elite Hackers
To su pravi IT stručnjaci. Uglavnom su napisali mnoge od hakerskih alata, uključujući skripte i ostale programe koje script kiddies lamer koriste. Pišu štetne sadržaje kao što su virusi i crvi. Mogu prodrijeti u jake zaštićene sustave, uništiti podatke, napasti Internet stranice i sl. Oni mogu čak i simulirati kao da je nečiji sustav hakiran. Elite Hackers su često jako šutljivi i samozatajni. Dijele informacije s njihovim “podređenima” samo kad ih se smatra dostojnim. Što to uključuje? časni su oni koji imaju neke jedinstvene informacije ili dokaze da su se probili kroz visoke profile. To su najgori neprijatelji u informacijskoj sigurnosti. Osnovni cilj im je biti najbolji među „najgorima“. Srećom, nema ih puno.

Cyberterrorists
Napadaju računala vlada ili javne komunalne infrastrukture, i zračni promet u kontrolnim tornjevima. često su povezani s nelegalnim putovima stjecanja i prebacivanja novca . Rade isključivo za novac i iznajmljeni su za dio organiziranog kriminala na Internetu.

White hat hackers
Neki ih nazivaju i etički hakeri a neki i „geeks“ (štreberi). Koriste svoja znanja/vještine isključivo u pozitivnom smislu. Provaljuju u računalne sustave, ne bi li ustanovili njihovu ranjivost i na taj način ih dodatno zaštitili. i poboljšali. često su u kooperaciji sa samim proizvođačima programa kako bi im ukazali na njihove propuste.Običajno oni završe kao vrlo dobro plaćeni programeri, sigurnosni konzultanti ili mrežni administratori.

Hakeri (hackers) i hakiranje, 1. dio

Autor: Sanja Ledinek

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.