Hakeri blokirali hotel, zaključali goste u sobama i tražili otkupninu

Fotografija članka: Hakeri blokirali hotel, zaključali goste u sobama i tražili otkupninu

Gosti austrijskog hotela Romantik Seehotel Jägerwirt, njih oko 180, bili su žrtva hakerskog napada u kojoj su hakeri tražili otkupninu u Bitcoinima.

Oglas

Hotel ima dugu tradiciju od 111 godina, ima 4 zvjezdice i dio je Alpine Turracher Hoehe Pass resorta u Austriji. Bez obzira na svoj ugled, nije odolio hakerskom napadu i ucjeni, tako da su ipak odlučili platiti traženih 1.500€, koliko su hakeri tražili za “otključavanje” soba u hotelima nakon probijanja sustava elektronskih ključeva.

S obzirom na ovu nemilu situaciju u hotelu su odlučili brzo reagirati i platiti. Uprava hotela je napravila još jednu dobru stvar obavijestivši javnost o ovom nemilom događaju, a kako bi upozorili i druge hotele i njihove IT sustave. Upitno je na kojoj je “visini” sigurnost hotelskih IT sustava, no nakon ovog događaja će morati razmisliti o nadogradnji.

Uprava hotela je objavila kako je ovo najveći, no ne i prvi hakerski napad na hotel. Priznali su kako su hakeri tri puta uspjeli upasti u njihov sustav. Osim što su zaključali sobe, hakeri su ovog puta pogasili odnosno blokirali sva računala u hotelu, također i one za rezervacije i naplatu na recepciji.

Hotel je bio pun, imali su 180 gostiju, tako da nisu željeli ništa prepustiti slučaju tako da su platili otkupninu. Isto tako, čelnici hotela su rekli kako im niti policija niti osiguranje nisu izašli u susret. Prilikom prvog napada imali su štete nekoliko tisuća eura, no to osiguravajuće kuće ne pokrivaju jer je krivac nepoznat. Isto tako, spomenuli su kako znaju i za slične napade u drugim hotelima čija je uprava također platila otkupnine.

I sada ide ono najzanimljivije. Nakon što su u austrijskom hotelu platili otkupninu, hakeri su sve otključali, ali su navodno ostavili “back door” ulaz za četvrti napad, no nije im uspjelo. U hotelu čak razmišljaju o povratku na stare dobre analogne brave – s ključevima. No, kako će riješiti rezervaciju i naplatu? :)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.