Haier Iron Watch V1 recenzija – zna i može sve, dugo traje, a jeftin!

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: Haier Iron Watch V1 recenzija – zna i može sve, dugo traje, a jeftin!

Elegantnog dizajna, s podrškom za Android i iOS, čitačem otkucaja srca, izdržljivom baterijom i podrškom za sve i svašta, to je novi Haier Iron Watch V1 pametni telefon. I naravno – izuzetno privlačne cijene.

Oglas

U redakciju nam je doletio još jedan pametni sat koji je vrijedan našeg truda. I vašeg čitanja. Kompanija Haier većini je vjerojatno poznatija po nekim drugim proizvodima kao što su klima uređaji i glase kao jedni od najboljih. Ako malo obratite pažnju dok pješačite vjerujemo kako ćete vidjeti mnoge koji imaju njihovu oznaku/logo. Proizvode oni i frižidere i drugu bijelu tehniku te kućnu elektroniku i još puno toga.

U posljednje vrijeme su se ubacili i u svijet mobilne tehnologije, osjetili su kako bi i tu mogli imati prolaz. Sjećamo se još davne 2012. godine kada su predstavili neke svoje tablete, a od prošle godine su se prilično aktivirali i na tržištu pametnih telefona predstavivši nekoliko zanimljivih modela, o čemu smo u više navrata.

Prve pametne satove su predstavili prošle godine na Mobile World Congressu 2015 u Barceloni, kada su dali do znanja da znaju i mogu napraviti vrlo zanimljive uređaje. Tada su predstavili i svoje nove smartfone, tablete i pametne satove. Od tada je prošlo godinu dana, osjetno su napredovali, a njihov novi Haier Iron Watch V1 je jedan od najboljih pametnih satova koje smo isprobali u ovoj klasi. Svoj smo primjerak nabavili za 50-ak dolara na webshopu, a vi ga možete nabaviti i jeftinije jer se u međuvremeno pojavio i kuponski kod. Naravno, prvi ga testiramo u Hrvatskoj i regiji.

Novi Haier Iron Watch V1 zaista podržava praktički sve one funkcije koje možete vidjeti na većini pametnih satova i ne vidimo razlog zašto uložiti više novca nego koliko vrijedi ovaj pametni sat. Očito je kako se tržište pametnih satova danas toliko razvilo i nema potrebe uložiti više od nekoliko desetaka dolara za njegovu kupovinu. Uglavnom se razlikuju po vanjskom izgledu, iako i tu možemo vidjeti neke sličnosti i trendove.

Dvije su osnovne vrste kada govorimo o vanjskom izgledu – kockasti (kvadratični) i okrugli. Ima puno razloga za i protiv zašto imati jedan ili drugi, no u svakom slučaju i jedni i drugi djeluju moderno i za ovaj ih novac vrijedi imati, svi ih si možete priuštiti.

Prije same recenzije ukratko ćemo vas upoznati s kompanijom Haier, jer se po prvi puta s njima susrećemo u recenzijama. To je naš dobar običaj i nešto što nećete pročitati na drugim portalima/blogovima.

Tko je Haier?

Haier Group je kineska multinacionalna kompanija koja je nastala davne 1984. godine, a bave se prodajom potrošačke elektronike i kućnih uređaja. Sjedište kompanije je u gradu Qingdao u provinciji Shandong u sjeveroistočnom dijelu Kine, nekako nasuprot Južne i Sjeverne Koreje.

Kompanija dizajnira, razvija, proizvodi i prodaje klima uređaje, mikrovalne pećnice, perilice rublja, frižidere i TV uređaje, a u novije vrijeme i pametne telefone, tablete i pametne satove. Prema podacima Euro monitora, Haier drži oko 10,2% globalnog tržišta bijele tehnike i u samom su vrhu.

Godine 2014. su prijavili prihod od 32,8 milijardi američkih dolara, odnosno zaradu (nakon oporezivanja) od 2,45 milijardi američkih dolara. Sve ovo govori kako je Haier vrlo ozbiljna kompanija na čije proizvode možete isto tako ozbiljno i računati.

Brzi unboxing

Već smo navikli kako pametni satovi dolaze u malim i simpatičnim kockastim kutijama u kojima osim samog pametnog sata imate i još ponešto, kako kod kojeg. Kutija Haier Iron Watch V1 pametnog sata je u plavo-bijeloj kombinaciji, a ako je suditi po kvalitetnoj i čvrstoj kutiji, očekujemo kako će i pametni sat biti iznad očekivanja.

U samoj kutiji se na vrhu nalazi dobro zaštićeni pametni sat. Ispod u donjem dijelu smo pronašli USB kabel bijele boje, te podeblju knjižicu na engleskom jeziku i krupnim slovima tako da je preporučujemo makar prelistati. Ovo je i u neku ruku ugodno iznenađenje jer Kinezi obično štampaju upute vrlo skromno i s minijaturnim slovima. Ovo je već nešto.

Potražili smo u kutiji i punjač, ali ga nema. Brzo smo shvatili i zašto. Naime, na samom satu nalazi se microUSB utor tako da sat trebate kabelom samo spojiti na bilo koju USB utičnicu i baterija će se brzo napuniti. Ovo je vrlo praktično i pametnije rješenje nego imati punjač posebno. Zašto? Pa, već smo čuli priče o tome kako su punjači nakon nekog vremena znali pucati (okvir) tako da ste onda u problemu. Bolji su oni magnetski punjači s “pogo” kontaktima. Ovdje nema tih problema, ne može puknuti nešto čega nema i ne treba vam :)

Vanjski izgled

Već smo ranije spomenuli kako su svi pametni satovi lijepog vanjskog izgleda i to je zaista tako. Teško ćete pronaći neki koji nije oku ugodan, ne bi se prodavali. Takav je i Haier Iron Watch V1, vrlo je lijep i spada u onu “četvrtastu” skupinu. oni djeluju modernije, dok oni okrugli više vuku na “klasiku”. No, i jedni i drugi imaju svoju draž i eleganciju. Netko će možda primijetiti kako ovaj smartwatch nalikuje na Appleov iWatch, možda djelomično, svi su oni tu negdje.

Pametni sat koji smo nabavili je srebrne boje i s crnim remenom koji je napravljen od finog gumenog elastičnog materijala, tako da ćete imati ugodan osjećaj držanja sata na ruci. Pod prstima nam djeluje fino mekano i onako “putrasto”, tako da će se svidjeti i ženama. Isto tako, remen možete vrlo lako skinuti i staviti kožni, metalni ili neki drugi, s obzirom da je standardne “unisex” veličine. Isto se odnosi i na dimenzije samog pametnog sata, lijepo će stajati i na muškoj i na ženskoj ruci.

Kućište je metalno i napravljeno od nehrđajućeg čelika koji je izbrušen u poznatoj CNC proizvodnoj tehnologiji. Donji poklopac je plastični, a po sredini se nalazi senzor s čitačem otkucaja srca (može pratiti ritam i u realnom vremenu, o tome više kasnije). U dnu poklopca vidimo naziv kompanija, a dolje desno je zvučnik koji je brutalno jak, što nas je ugodno iznenadilo.

Ekran je odličan. Veličine je 1,54 inča IPS širokokutni i rezolucije 240 x 240 točaka, zaštićen je Corning Gorilla Glass 3 skatkom s 2.5D zakrivljenjem, tako da mu to dodatno daje na eleganciji. Iznad ekrana se nalazi selfie kamera od 0,3 MP… ako vam baš treba jer radi fotke rezolucije 640 x 480 točaka.

Inače, Haier Iron Watch V1 pametni sat je vodootporan i otporan na prašinu u skladu s IP67 standardom, pa ako se bavite nekim sportom i ako se znojite, odnosno ako padne kiša sat će i dalje raditi bez problema, ne morate ga skidati s ruke. Tako se na lijevom rubu nalazi microUSB utor koji je zaštićen poklopčićem.

Na desnom se rubu nalazi jedina fizička tipka na satu, a koja ga aktivira – prvi je ekran naravno prikaz sata (te ikona za adresar i telefoniranje, ovisno “prikaz” ste odabrali).

Sve u svemu, Haier Iron Watch V1 je definitivno lijep i moderno dizajniran pametni sat. Djeluje nam i prilično tanko u odnosu na neke druge modele (10,9 milimetara), te je vrlo lagan (82 grama) i sve ovo govori kako će ga voljeti i žene.

MediaTek SmartDevice aplikacija, i još neke

I ovaj pametni sat, kao i slični modeli, za punu funkcionalnost treba posebnu aplikaciju.  Neki načini povezivanja su funkcionalni i bez aplikacije, no dio zahtjevnijih funkcija se aktiviraju preko aplikacija. Inače, Haier Iron Watch V1 je kompatibilan s praktički svim Android i iOS pametnim telefonima.

Kako radi na MediaTekovom 2520C procesoru, jednom od najnaprednijih u klasi potrebno je skinuti odgovarajuće aplikacije na ovim linkovima:
(4,3 MB)
(2,2 MB)

Isto tako, ovaj pametni sat podržava još jednu zgodnu aplikaciju – Fundo, koja ima sličnu funkcionalnost, ali i dodatnu, a to je praćenje vaših aktivnosti – ritam srca, spavanje, koraci… Pronaći ćete ih na ovim linkovima:
(komunikacija)
(zdravlje i kondicija)
(zdravlje i kondicija)

Morate imati instaliran Android 4.3 ili noviji, odnosno iOS 7.0 ili noviji. Kako vam sada ne bi nadugačko i naširoko objašnjavali što sve i kako možete, sve je lijepo opisano u samom opisu aplikacija na Google Playu, odnosno App Storeu, tako da ne sumnjamo kako ćete se snaći.

Haier Iron može svašta, kao i vaša mašta :)

Svrha pametnih satova je njihova multifunkcionalnost. Međusobno su vrlo slični po mogućnostima, a uglavnom se razlikuju po izgledu i cijeni (akcijama). Ono što je važno spomenuti za ovaj model je kako podržava praktički sve. Ukratko ćemo samo opisati njegove osnovne funkcije kako se pojavljuju na ekranu, a ono dodatno možete pročitati i u “laganom” priručniku koji se nalazi u kutiji… iako će većina vas i nakon ovih nekoliko redaka shvatiti sve što smo vam htjeli reći.

Kada stisnete tipku s desne strane, prvi ekran koji će se pojaviti je – sat. Inicijalno je postavljen digitalni sat s ikonom za telefonske pozive i adresar, a ako držite pst na ekranu više od sekunde pojavit će se šest predinstaliranih prikaza sata. Moramo priznati kako nam se njih 5 od šest ponuđenih sviđa, jedan nam je tako-tako, što je odličan rezultat :)

Do svih funkcionalnosti dolazite ako kliznete prstom u bilo koju stranu. Inače, ekrane listate gore-dolje, a iz pojedinih funkcionalnosti izlazite ako kliznete prstom slijeva na desno.

1. ekran u izborniku prikazuje adresar, ikonu za pozive (telefoniranje) popis poziva (kada ste povezani sa smartfonom) i poruke (trebate instalirati aplikaciju).

2. ekran donosi – čitanje notifikacija (obavijesti), zatim poznatu funkciju “Find my device” ako ste ga izgubili, alarm i kalendar.

3. ekran ima BT music (Bluetooth sa smartfona), Remote Capture (upravljanje kamerom na smartfonu – Android i iOS), BT Connection (povezivanje preko Buletootha) i File Manager (popis datoteka na satu).

4. ekran je onaj akcijski, a donosi Pedometar (brojač koraka), Sleep Monitor, UI Theme (izgled ekrana) i  Sedentary Reminder koji vas upozorava ako predugo sjedite (sami možete podesiti intervale za sjedenje).

5. ekran je onaj “srčani”, tu ćete pronaći Heart Rate čitač otkucaja srca, kao i onaj koji čita otkucaje u realnom vremenu, što je sve popularnije (Real Time Hart Rate). Tu su još i snimatelj zvuka (Sound Recorder) i štoperica (Stopwatch).

6. ekran donosi kalkulator, postavke sata (Settings), kameru i preglednik slika.

7. i posljednji ekran donosi samo dvije opcije – Quick response (QR kod) i podešavanje osvjetljenja ekrana.

Ono što je bitno napomenuti je kako se po opcijama možete vrlo lako kretati, vjerujemo kako ćete se snaći već za desetak minuta. Sviđa nam se upravo ta njegova jednostavnost :)

Hardverske specifikacije

Haier Iron Watch V1 radi na popularnom MediaTekovom MT2520C procesoru, a podržava Bluetooth 4.0. Ekran je IPS LCD okrugli i veličine 1,54 inča te rezolucije 240 x 240 točaka. Ugrađena kamera je od 0,3 MP i može snimiti fotografije rezolucije 640 x 480 točaka u nekoliko nivoa detalja. Ugrađeno je 64 MB RAM-a i 128 MB interne memorije.

Ugrađena baterija je od 380 mAh i izdržat će na čekanju prilično dugo čak i desetak dana, no za neko prosječno korištenje slobodno računajte na 3-5 dana, ovisno koliko ga koristite. Inače je ekran dimenzija 49 x 41,5 x 10,9 milimetara, s narukvicom je 272 x 40 x 10,9 milimetara, dok je širina narukvice 2,2 cm. Težak je samo 56 grama.

Zaključak

je još jedan lijep i vrlo pametan sat. Vrlo je lagan, prepun različitih mogućnosti tako da će ga vrlo rado koristiti i muško i žensko, i mlado i staro. Osim izgleda sviđa nam se i što je vodootporan, a čitač otkucaja srca već je danas normalna stvar.

Ovo je model koji ne podržava SIM ili microSD kartice što nam i nije nedostajalo, a i kamera je tek osnovna tako da ne vjerujemo da ćete je koristiti. I to su možda jedine negativne strane ovog ručnog pametnjakovića. Ako vam se ne sviđa remen, lako ga možete zamijeniti.

Samo trajanje baterije je prilično dobro, tako da ćete ga morati puno rjeđe puniti od konkurencije. Samo punjenje je vrlo brzo, a i ne treba vam poseban punjač jer je ugrađen microUSB ulaz. Ako nas pitate bismo li ga preporučili za kupovinu, samo ćemo reći – itekako! Haier je ponovo napravio odličan posao i vlasnici ovog pametnog sata će biti itekako zadovoljni. Naravno, možete ga preko brze Bluetooth veze povezati s bilo kojima Android ili iOS pametnim telefonom i preuzeti njegove funkcije.

Ono što će vas još više privući je njegova cijena. Haier Iron Watch V1 smo nabavili na po vrlo povoljnoj cijeni od samo 49,99$ i vrlo smo zadovoljni. A vi ga možete nabaviti i po još nižoj cijeni – ako upišete kuponski kod “xiaomifans” cijena će se dodatno spustiti za 5$, što je sjajno. Sve dodatne detalje potražite i kupovinu obavite na .

Ugodnu vam kupovinu želimo!

+ Hvalimo
+ elegantni izgled
+ trajanje baterije (brzo se puni)
+ ne treba punjač – microUSB ulaz na samom pametnom satu
+ vodootporan, otporan na prašinu (IP67)
+ ne treba poseban punjač
+ debela knjižica s uputama na engleskom i puno podataka
+ cijena

– Zamjeramo
– praktički neupotrebljiva kamera
– ne podržava SIM kartice
– ne podržava microSD kartice

Reproduciraj audiovizualni sadržaj
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.