Hackathon Cipele46 – ne nije to nikakva obuća, nego okupljalište IT profesionalaca

Fotografija članka: Hackathon Cipele46 – ne nije to nikakva obuća, nego okupljalište IT profesionalaca

Hackathon Cipele46 event će se održati 6. srpnja u prostorima tvrtke Pet minuta. Cilj je okupiti IT profesionalce i volontere koji bi zajednički trebali razvijati društveno koristan portal Cipele 46.

Oglas

Putem Facebook stranice Cipele46 dosada je pružena pomoć više od 400 osoba diljem Hrvatske, a razvijanjem portala će se zajednici pružiti kvalitetnija platforma putem koje će moći i dalje pomagati svojim sugrađanima. Sudjelovanje na hackathonu je besplatno uz prethodnu prijavu te se očekuje veliki odaziv programera, dizajnera, studenata, blogera, kreativaca i stručnjaka za online komunikaciju.

U samo nekoliko dana početkom ove godine incijativa Cipele46 okupila je više od 2000 ljudi, koji su se angažirali putem Facebook stranice, kako bi pomogli siromašnom invalidu koji je zamolio da mu netko pokloni cipele broj 46. Iako je kriza zahvatila novčanike većine građana, ljudi su i dalje osjetljivi na probleme drugih. Danas Facebook stranica Cipele46 broji više od 12 000 članova, mjesečno pristiže stotinjak poruka s molbama za pomoć, a u samo pet mjeseci raznim se donacijama pomoglo preko 400 osoba iz cijele Hrvatske.

“Velik broj građana volio bi pomoći svojim sugrađanima no svjesni smo da Facebook nije dovoljno dobra platforma za ono što su Cipele46 postale”, izjavila je Andreja Piskač ispred pokretača Facebook stranice. “Upravo je to jedan od razloga zašto smo se odlučili na suradnju s tvrtkom Pet minuta kako bismo razvili portal kojem bi mogle pristupiti i osobe koje nisu na drušvenim mrežama. Diljem svijeta tehnološki alati se koriste kako bi se besplatno pružila rješenja za potrebe lokalne zajednice te je ovo prvi primjer takve inicijative u Hrvatskoj.”

U suradnji s predstavnicima inicijative tvrtka Pet minuta organizira Hackathon Cipele46, druženje koje će 6. srpnja okupiti više od 40 programera, UX i UI dizajnera, testera softvera, studenata, volontera, novinara, savjetnika za online komunikaciju i mnogih profesionalaca s iskustvom kreativnog pisanja, kako bi u zadanom vremenu razvili softversku platformu za doniranje raznih predmeta, te pripadajuće mobilne aplikacije za Android i iOS.

Zajednički cilj je razviti sustav koji se temelji na ideji Facebook stranice Cipele 46. Portal bi na jednom mjestu objedinio sve građane koji žele pomoći socijalno ugroženim obiteljima i pojedincima kroz donaciju odjeće, obuće, dječjih igračaka, školskog pribora, prehrambenih proizvoda, namještaja i ostalih predmeta koji su u dobrom stanju, a trenutni vlasnici nemaju više potrebe za njima. Portal bi omogućio transparentan sustav praćenja donacija, a imao bi odmah i praktičnu primjenu u stvarnim prilikama s obzirom na to da bi ga se moglo odmah koristiti.

Hackathon će se održati na adresi Kalinovica 3, 2.kat s početkom u 8:30 u prostorima tvrtke Pet minuta, koja je dosada organizirala interne hackathone zaposlenika, a sudjelovati mogu svi zainteresirani koji žele doprinijeti u razvoju portala ili mobilnih aplikacija te kreativnom pisanju. Prethodna prijava je obavezna putem stranice . Po završetku projekta programski kod će biti javno dostupan svima na github repozitoriju.

“S obzirom na kompleksnost projekta već smo krenuli s pripremama za izradu portala gdje su nam se pridružili vanjski stručnjaci sa znanjem programskog jezika Ruby i iskustvom rada u razvojnom okruženju Ruby On Rails. Trenutno radimo na okupljanju timova koji će biti zaduženi za dizajn, front-end, serversku stranu te razvoj mobilnih aplikacija za Android i iOS”, izjavio je Merlin Rebrović, UX dizajner tvrtke Pet minuta te dodao “Dosada smo na prethodna dva interna hackathona imali manje, ali jednako zahtjevne projekte poput programiranja 3PI robota da senzorima očitava i slijedi crnu crtu kako bi uspješno savladao izazove poput mostova, zavoja i prepreka. Ulazak u ured Pet minuta kontroliramo putem smartphonea i mobilne aplikacije, a ima tu još mnogih zanimljivih projekata o kojima možete pročitati na našem blogu. Ovaj put bismo svi voljeli napraviti nešto za zajednicu”.

Hackathon započinje kratkim predstavljanjem projekta nakon čega slijedi raspodjela po timovima. Timovi će morati razviti portal i mobilne aplikacije u manje od 8 sati. Domenu i hosting za sponzorira Plus hosting. Dodatne lokacijske detalje potražite u našem (mjesto, adresa, vrijeme, Google mapa,…).

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.