H18 NOA C24 i C23 Dual SIM recenzija – za one koji ulaze u svijet smartfona!

Fotografija članka: H18 NOA C24 i C23 Dual SIM recenzija – za one koji ulaze u svijet smartfona!

Prvi smo u Hrvatskoj dobili na test nove smartfone koje potpisuje Hangar18. Novi H18 NOA C24 i C23 Dual SIM se u prvom redu ističu – vrlo niskom cijenom.

Oglas

Kao što smo i prognozirali krajem 2013. godine, ova 2014. godina je godina jeftinih smartfona. Priznali mi to ili ne, i u Hrvatskoj većina naših sugrađana nema novca za razbacivanje. Istina, uvijek će biti i onih koji kupuju skuplje smartfone koji koštaju više tisuća kuna, sve do onih elitnih od 5-6 tisuća kuna. No, ruku na srce, većina si to ne može priuštiti. Ako jednostavno ne želite uložiti više novca u kupovinu smartfona, ili još bolje – ne želite niti primijetiti da ste potrošili nešto novca za novi smartfon, tada bi vaš izbor mogao pasti na H18 NOA C24 i C23 Dual SIM, dva nova modela koje smo prvi testirali u Hrvatskoj.

Oba uređaja imaju toliko nisku cijenu da ih jednostavno nemate potrebe kupovati na rate. Ili još bolje – rata elitno skupog smartfona u paketu nekog telekoma može biti veća od pune cijene ovog smartfona. I neke statističke brojke do kojih smo došli, a i u razgovoru s brojnim tvrtkama koje prodaju smartfon uređaje možemo potvrditi kako sve više kupujete smartfone na “slobodnom tržištu”, bez ikakvih obaveza i paketa prema telekomima. I sve više volite Dual SIM mogućnost. Ne vjerujete nam? Čitajte dalje, jer je zaista tako.

H18 NOA C24 i C23 smartfon recenzija

Upravo u tu priču mogu uskočiti i dva simpatična modela smartfona, H18 NOA C24 i C23 Dual SIM, a koji su se upravo pojavili u prodaji. Na prvi pogled se radi o gotovo identičnim uređajima, tek kad se bolje zagledate u njih primijetit ćete neke razlike. Isto tako, i njihove tehničke specifikacije su gotovo iste, tako da zaslužuju da ih predstavimo – zajedno.

Naravno, u našem testu ćemo naglasiti njihove razlike, kako biste bolje razumjeli zašto za model H18 NOA C23 trebate platiti nešto više nego za H18 NOA C24. Ono što moramo reći je kako su oba smartfona pripadnici nove NOA obitelji smartfona koju je početkom godine predstavio Hangar18.

Nećemo gubiti vrijeme, sigurno vas zanima što donose H18 NOA C24 i C23 Dual SIM smartfoni, pa idemo redom…

H18 NOA C24 i C23 smartfon recenzija

Vanjski izgled, dizajn, ulazi i izlazi

Već smo ranije upoznali NOA seriju smartfona, tako da smo već naučili kako dolaze u prepoznatljivoj kutiji koja je bijelo/narančaste boje sa srebrnim elementima. U samoj kutiji priča je klasična – uz smartfon pronaći ćete i punjač na struju, USB kabel, te standardnu papirologiju s uputama i garancijom. Evo prve razlike – model H18 NOA C24 nema (u našem testnom paketu ih nije bilo), a H18 NOA C23 ima slušalice.

Kao što sam već spomenuo, po vanjskom izgledu gotovo da ih nećete niti razlikovati. Ipak, kada ih stavite jedan pored drugog, razlika je vidljiva. H18 NOA C24 je fizički nešto manji, te ima manji 4 inčni ekran, dok H18 NOA C23 ima veći 4,3 inčni ekran. Oba imaju istu rezoluciju, 480×800 točaka. No, razlike u izgledu ekrana postoje. Boja na većem modelu (C23) je nekako življa i realnija, dok C24 malo vuče na plavu boju.

Kućište oba modela je plastično, stražnja je maska tamno plave (točkaste) boje, a prednje je crno/sivo (C24) odnosno malo vuče na tamno plavo (C23). Ova modela imaju fizičku “home”tipku koja se nalazi u dnu prednje strane, kao i dvije kapacitivne tipke u lijevom i desnom donjem kutu, tako da vas po dizajnu mogu podsjetiti na neke starije Samsungove modele. Iznad ekrana se nalazi prednja kamera od 0,3 MP (C24 u lijevom, a C23 u desnom kutu). S obzirom na veličinu ekrana i blago zaobljeni stražnji dio oba modela leže dobro u ruci. Ono što nam se svidjelo je da palcem praktički možemo dosegnuti cijeli ekran, tako da ćete ih bez problema moći koristiti s jednom rukom.

Sa stražnje se strane nalazi stražnja kamera – H18 NOA C24 ima 5 MP, a H18 NOA C23 ima jaču kameru od 8 MP. Obje imaju bljeskalicu. U video prilogu niže ćete vidjeti kako snimaju ove kamere. Odmah možemo reći kako se radi o prosječnim kamerama koje bi trebale korektno odraditi svoj posao. Oba modela imaju jedan zvučnik – C24 ima zvučnik smješten uz kameru (gore), a C23 u donjem dijelu.

Što se ulaza i izlaza tiče, oba imaju gore ulaz za slušalice, desno je tipka za paljenje, lijevo tipka za pojačavanje i stišavanje zvuka, a na donjem rubu je microUSB ulaz za spajanje na punjač odnosno na računalo. Kada skinemo stražnji poklopac pronaći ćete utor za bateriju (C24 ima 1100 mAh, a C23 ima 1200 mAh), te ulaz za microSD (do 32 GB). O detaljnoj hardverskoj konfiguraciji nešto kasnije.

Kod oba modela H18 NOA C24 i C23 Dual SIM, nema tu neke velike filozofije. Radi se o osnovnim modelima koji ni po čemu ne odskaču od ostalih smartfona iz osnovne klase. Djeluju jednostavno, vrlo solidno i prilično robusno, i to je dobro.

Hardverska konfiguracija, rad u Android OS-u, video igre

S obzirom na cjenovni razred, za očekivati je i kako će hardverska konfiguracija biti osnovna, no dovoljna za vrlo solidan rad. Nakon analize hardvera i sam nam se rad oba smartfona se učinio prilično stabilan i solidan. No, o tome nešto kasnije.

H18 NOA C24 Dual SIM smartfon – osnovne hardverske karakteristike:
– EKRAN: 4 inčni IPS 854×480 točaka
– PROCESOR: 2-jezgreni MediaTek MT6572 na 1,2 GHz
– GRAFIKA: Mali-400 MP2 na 500 MHz
– RAM: 512 MB
– POHRANA PODATAKA: 4 GB (proširivo preko microSD ulaza do 32 GB)
– KAMERE: 0,3 MP prednja, 5 MP stražnja (auto fokus, LED bljeskalica)
– OS: Android 4.2.2 Jelly Bean
– BATERIJA: 1100 mAh
– OSTALE ZNAČAJKE: Dual SIM, Wi-Fi, Bluetooth, GPS, A-GPS, NFC

H18 NOA C23 Dual SIM smartfon – osnovne hardverske karakteristike:
– EKRAN: 4,3 inčni IPS 854×480 točaka
– PROCESOR: 2-jezgreni MediaTek MT6572 na 1,2 GHz
– GRAFIKA: Mali-400 MP2 na 500 MHz
– RAM: 512 MB
– POHRANA PODATAKA: 4 GB (proširivo preko microSD ulaza do 32 GB)
– KAMERE: 0,3 MP prednja, 8 MP stražnja (auto fokus, LED bljeskalica)
– OS: Android 4.2.2 Jelly Bean
– BATERIJA: 1200 mAh
– OSTALE ZNAČAJKE: Dual SIM, Wi-Fi, Bluetooth, GPS, A-GPS, NFC

Isprobali smo kako radi u Androidu i moramo reći kako sve funkcionira zaista vrlo solidno. S obzirom da se ne radi o velikim ekranima čini nam se kako je 2-jezgreni procesor sasvim dovoljan i da vrlo korektno rukuje s aplikacijama. I u ovim modelima postoje dvije radne površine, možete birati koju želite preko aplikacije “Theme Switch” – u ponudi je standardna Android i ponešto ljepša GO Launcher Air koji će uljepšati radnu površinu i ikone, ali ništa posebno. Možete birati sučelje koje želite, nama se nekako zgodnije čini GO Launcher Air, kao da i bolje radi. No, na vama je izbor.

Kako su H18 NOA C24 i C23 Dual SIM osnovni modeli, u samom Androidu nemate dodatnih aplikacija, nego sirovi operativni sustav. Sve što trebate dodatno možete instalirati preko Google Play web shopa, i sami znate kako je izbor ogroman.

Glazba, video, video igre

Što se glazbe tiče, ugodno nas je iznenadio zvučnik (kod oba modela), prilično je jak i daje iznenađujuće dobar zvuk. Odvrnuli smo nekoliko glazbenih brojeva i bili smo i više nego zadovoljni. Čak vam neće trebati niti nikakvi dodatni zvučnik. Naravno, situaciju uvijek možete popraviti i spajanjem slušalica.

Što se videa tiče, također sve radi korektno, moći ćete ugodno gledati filmove, iako smo primijetili kako se procesor umara kod “skakanja” sa scene na scenu. No, za neprekidno gledanje videa vjerujemo kako nećete imati nikakvih problema.

Isprobali smo i nekoliko video igara, rade prilično solidno. Opet ponavljamo, ne očekujte previše, no nekako nam se čini da su radile bolje nego što smo mislili. One grafički zahtjevnije možda mogu biti problem (a i nedostaje RAM-a, samo 512 MB), ali za neko svakodnevno “casual” igranje, H18 NOA C24 i C23 Dual SIM smartfoni će itekako solidno poslužiti.

Stražnja kamera

Naravno, jedna od značajnijih karakteristika svakog smartfona je – stražnja kamera. Mnogi čak i biraju smartfon prema stražnjoj kameri, iako nam nije jasno zašto. Ali kako jedna hrvatska poslovica kaže – sto ljudi, sto ćudi. Idemo baciti oko i vidjeti kako zaista rade stražnje kamere na H18 NOA C24 i C23 Dual SIM smartfonima. Prednje su iste 0,3 MP.

H18 NOA C24 Dual SIM smartfon – stražnja kamera od 5 MP
Iako ćete na kutiji pronaći podatak kako snima 720p, to nije točno. Maksimalnu rezoluciju koju smo uspjeli 864×480 točaka uz 10 sličica u sekundi (fps), što možete vidjeti u video prilogu niže. Zajednička karakteristika fotoaparata i kamere je da “vuku” malo više na plavu boju.

Inače, kamera ima osnovne mogućnosti za podešavanje snimanja kako fotografija tako i videa. Maksimalna rezolucija fotografija je 2560×1920 (omjer 4:3). Nema ugrađenu HDR mogućnost. Po nama će kamera zadovoljiti tek dio korisnika.

H18 NOA C23 Dual SIM smartfon – stražnja kamera od 8 MP
Rezolucija snimanja videa je ista 864×480, no ovdje ćete dobiti puno ljepše i realnije boje, te čak 30 sličica u sekundi. Ovaj video nam se već svidio i može snimiti prilično solidan video, što možete vidjeti na video uzorku niže. Nedostaje samo veća rezolucija.

Slično kao i kamera, i fotoaparat će snimiti vrlo solidne fotografije. Zahvaljujući razlučivosti od 8 MP može snimiti fotke od 3264×2448 točaka (omjer 4:3), što je već prilično upotrebljivo. Boje na fotografijama su osjetno bolje i realnije od modela C24. Ovdje je podržan HDR način snimanja (dodatno izoštravanje i pojačavanje boja, daje življu sliku). Treba mu nešto više vremena, držite ruku mirnom.

Zaključak je vrlo jasan – kameru na H18 NOA C24 smartfonu ne možemo preporučiti za ozbiljnije snimanje, dok H18 NOA C23 smartfon ima solidnu kameru koja će odraditi svoj posao. Kod obje kamere nedostaje barem HD rezolucija.

Benchmark testovi

Odradili smo i naše standardne testove za H18 NOA C24 i C23 Dual SIM smartfone, što možete vidjeti u nastavku. Testiranja smo napravili s našim standardnim testovima AnTuTu 4 i GeekBench 3, za koje još po tko zna koji puta ponavljamo kako brojke trebate uzeti samo kao okvirne. Ono što je puno važnije je usklađenost hardvera i softvera, odnosno kako se smartfon radi s pravim aplikacijama i koliko može izdržati.

U višestrukom prolazu benchmark testova dobili smo slijedeće prosječne vrijednosti:
H18 NOA C24 Dual SIM
– AnTuTu 4 – 9455 bodova
– GeekBench 3 – 257 bodova (1 jezgra) – 473 bodova (2 jezgre)

H18 NOA C23 Dual SIM
– AnTuTu 4 – 9679 bodova
– GeekBench 3 – 259 bodova (1 jezgra) – 478 bodova (2 jezgre)

Dok smo testirali oba H18 NOA C24 i C23 Dual SIM nismo primijetili nikakvo zagrijavanje smartfona, ponašali su se gotovo jednako. Brojke su praktički cijelo vrijeme bile jednake i stabilne, tako da smo zaključili kako je hardver dobro usklađen. S obzirom da smo vidjeli kako rade i u Android OS-u, zaključili smo kako su H18 NOA C24 i C23 Dual SIM smartfoni prilično stabilni u radu.

Zaključak

Ono što moramo zaključiti kod H18 NOA C24 i C23 Dual SIM smartfona je kako su oba opravdala naša očekivanja. Hangar18 je pokušao svojim kupcima i kod ova dva modela ponuditi što je više mogao za uloženi novac i čini nam se kako su u tome uspjeli.

Iako smo očekivali kako će manji model (C24) pokazati bolje karakteristike zbog manjeg ekrana (C24 ima 4 inča, a C23 ima 4,3 inča), ipak se to nije dogodilo. Upravo suprotno, model H18 NOA C23 Dual SIM nam se nekako učinio pristupačniji, stabilniji u testovima i nekako je bio više po “našoj mjeri”.

I H18 NOA C24 i C23 Dual SIM su sve naše zahtjeve odrađivali korektno. Uvijek morate uzeti u obzir i cjenovni razred, a s obzirom na taj element moramo reći kako nas je ugodno iznenadio. Oba modela podržavaju Dual SIM, imaju isti procesor koji radi solidno. Istina, voljeli bi da ima bar dvostruko više RAM-a, te više prostora za pohranu podataka, no za osnovni rad bit će i ovo dovoljno. Oni zahtjevniji korisnici će morati potražiti neki drugi (čitaj: skuplji) smartfon. Isto vrijedi i za kamere – model C23 još nekako drži vodu, ali C24 je prilično slab kod fotki i videa.

A cijene? Vrlo povoljne. Cijena je definitivno jedan od najjačih faktora koji vas može nagovoriti na kupovinu. Naravno, nakon naše recenzije :) Dakle, H18 NOA C24 Dual SIM košta 599 kuna, a H18 NOA C23 Dual SIM vrijedi 699 kuna. Ruku na srce, vrlo ćete teško pronaći jeftinije smartfone.

Ako nas pitate, isplati se uložiti 100 kuna više i kupiti veći H18 NOA C23 Dual SIM model, vjerujemo kako je ova kupovina isplativa. No, ako vam je zaista svaka kuna važna, onda će i H18 NOA C24 biti dostatan. Morat će :)

Više informacija potražite na H18 NOA H42 Dual SIM službenim stranicama:+ Hvalimo
+ cijena
+ stabilan rad
+ jak zvučnik

– Zamjeramo
– plavkasti ekran (model C24)
– premalo RAM-a za ozbiljnije igranje
– niske rezolucije kamera (pogotovo C24)

– Dizajn – 

– Hardver –

– Softver –

– Multimedija –

– Ukupni dojam –

Konačna ocjena: 6,2 / 10

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.