H18 Be Smart S56 recenzija – još jedan hrvatski smartfon

Fotografija članka: H18 Be Smart S56 recenzija – još jedan hrvatski smartfon

Danas u našem testnom labosu imamo moderan i jedan od cjenovno pristupačnijih  smartfona –   H18 Be Smart S56.  H18 Be Smart serija smartfona je dio OEM ponude proizvođača rebrendiranih kineskih mobitela – KVD International Groupe. Modeli su dostupni za kupnju u ponudi Koprivničke tvrtke , upravo kao današnji testni akter. Njegova cijena je 1.599,30 kn.

Oglas


Pakiranje H18 Be Smart smartfona  je bogato dodacima koji vesele. Osim standardne opreme dobivate u paketu silikonsku masku, flip cover,  dvije baterije i rezervnu zaštitnu foliju za prednji panel.

IMG_20140220_081316_1

Inspekcija dizajna i kvaliteta izrade

 

H18 Be Smart S56 dizajnerska je replika . Tijelo metalne strukture u kombinaciji s malo plastike ima dimenzije 144 x 72 x 6.99 mm. Pravokutnog je oblika, ali ukupni oblik ipak nije točno pravokutni.

H18 Be Smart S56 – recenzija 14

Donji plastični uklonjiv element (neka vrste kapice) ima zaobljen brid. Tu su pozicionirani otvor za mikrofon i mikro USB sučelje koje podržava USB OTG (priključivanje periferije), ali ne podržava MHL za spajanje na TV uređaje. Korištenje H18 Be Smart S56 jednom rukom nije problem bez obzira radi li se o curama ili damama, ili velikim dečkima. Model se pokazao i vrlo lagan. Njegova masa je samo 126 g. Oko tijela je okvir od mat legure aluminija i magnezija.

H18 Be Smart S56 – recenzija 01

Možete vidjeti na fotografiji da na gornjoj plohi su dva proreza, lijevo i desno od 3.5 mm priključka za slušalice, ali nemaju neku posebnu funkciju. Tu su zbog šminke ili možda unosa daška iPhonea.

H18 Be Smart S56 – recenzija 03

Na lijevom boku pronalazimo podulju tipku za podešavanje glasnoće. Desni bok opet ima samo jednu tipku za uključivanje uređaja i buđenje zaslona. Nije potreban snažan pritisak da bi došlo do njihove reakcije. Obje imaju odgovarajući položaj s obzirom na ergonomiju.

Prednji panel:

Okvir oko zaslona relativno je tanak: 4 mm prema lijevom i desnom boku a 15 mm vrhu i 7 mm prema dnu.

H18 Be Smart S56 – recenzija 05

Na sredini iznad zaslona su zvučnik i prednja kamera, lijevo se skriva obavijesno svjetlo, (propušten poziv, SMS ili stanje napajanja baterije), senzori udaljenosti i svjetline. U dnu ploče postoje tri standardne tipke osjetljive na dodir karakteristične za sve android uređaje. Nemaju pozadinsko osvjetljenje i to smatramo propustom.

H18 Be Smart S56 – recenzija 06

Zaslon IPS matrice u dimenzijama 5.72 x 10.16 cm i duljinom dijagonale 5“ odlikuje rezolucija 720 x 1280 piksela gustoće 294 ppi(320 dpi), a što je samo po sebi prilično dobro na 16 K boja. Nedostatak pune HD rezolucije ne čini zaslon značajno inferiornim u odnosu na neke druge modele. Ne postoji zaštita zaslona od ogrebotina bazirana na bilo kojoj poznatoj tehnologiji. U tu svrhu koristi se samo zaštitna folija. Vrijeme osvježavanja zaslona je 59.92 Hz. Zaslon podržava do 5 istovremenih dodira prstima. Svjetlina se može podesiti po ukusu korisnika ali i ostaviti na automatskoj regulaciji.

H18 Be Smart S56 – recenzija 09

Promatrajući zaslon na otvorenom i pri maksimalnoj svjetlini, uočili smo slabiji puno refleksije. Uglavnom, laminirani zaslon je ostavio dosta dobar dojam na nas s obzirom na samu cijenu uređaja. Zasićenost boja i kontrast su odlični na odgovarajućim razinama. Tekst je jasno čitljiv i video može se gledati bez puno pitanja. Vidljivi kutovi su prilično veliki. Nema očitih pomaka boja ali postoji fenom razlijevanja svijetla na bočnim stranama.

Stražnja strana tijela uređaja je podijeljena u tri cjeline. Fiksni gornji dio gdje je smještena kamere i LED bljeskalica, sredina (odvojiv poklopac s Be Smart logom) i donji dio odvojive kapice.

H18 Be Smart S56 – recenzija 10

Kako bi se kontrolirala debljina tijela, stražnji metalni poklopac je jako tanak. Svako otvaranje i zatvaranje moglo bi prouzrokovati blago savijanje materijala, a što je dovoljno da poklopac ne sjedne fiksno na svoje mjesto. Na dnu, prije plastičnog pomičnog dijela su provrti za zvučnik.

Većina smartfona je usvojila takav dizajn ali neminovno dolazi do zagušenja zvuka u svakodnevnoj uporabi, ako je uređaj položen leđima na neku površinu ili pod stiskom desne ruke, dlana. Stvar spašava dovoljno snažna vibracija da ne propustite zvukove zvona i važne obavijesti.

H18 Be Smart S56 – recenzija 12

Otvaranjem stražnjeg poklopca baterija se može zamijeniti. Utori, čitači SIM kartica (SIM1- standardnih dimenzija, SIM2 mini) i memorijske kartice ( podrška za TF do 32 GB) pozicionirani su iznad ležišta za bateriju. Tehnologija na kojoj se bazira rad je Dual Standby.Princip rada provodi se na isti način kao i većina drugih smartfona ili phableta temeljenih na android sustavu. Nakon što postavite kartice u njihove utore, uređaj dodjeljuje svakoj SIM kartici ime i boju. Kao korisnik trebate postaviti prioritete: koja je kartica za pozive, slanje poruka i surfanje internetom.

 

Tehnička specifikacija i njena funkcionalnost
Zahvaljujući MediaTek čipovima stvorena je nova kategorija entry-level 4-jezgrenih smartfona. I naš testni akter ulazi u navedenu skupinu budući da ga pogoni MTK6582 procesor takta 1.3 GHz namijenjen 720p zaslonima. MTK6582 se temelji na 28nm 4-jezgrenoj ARM Cortex A7 arhitekturi. Grafički procesor je Mali- 400MP. Proveli smo nekoliko softverskih testova performansi i pogledajte rezultate koje smo dobili

benchmark

Fluidnost samog sustava je dobra. Nije vrhunska ali niste li zahtjevni korisnik nećete to uočiti . Povremeno dolazi do “smarzavanja, ali opet ponavljamo, nije top model.

Od 8 GB interne memorije je 5.49 GB dostupno za korisničke aplikacije ali je podijeljena na dvije particije. Bez obzira na podijeljenost ne bi trebali imati problema s instalacijom velikih datoteka aplikacija.

memorija

Ostale specifikacije uključuju: G-Sensor (KXTK1004 chip), senzor udaljenosti koji se aktivira na blizinu od 1 cm, svjetlosni senzor (20240 lx), GPS + A-GPS, WiFi 802.11 b/g, Bluetooth 3.0 (nije energetski učinkovit). Isprobali smo Bluetooth s raznim zvučnicima i slušalicama i bez problema se sve vrste datoteka emitiraju na uređaje. Brzina prijenosa podataka Wi-Fi na kućnu Wi-Fi mrežu bio je oko 700 kb / s. Nismo imali problema niti s povezivanjem na bilo koju javnu pristupnu točku. Testirali smo i sve ostale hardverske elemente, rade u redu i u kladu sa svojim specifikacijama.  Podržane mreže: 

Baterija je  Li-ion 2000 mAh  (3855 mV).  Neprestano vrijeme reprodukcije video sadržaja putem WiFi mreže na 50% svjetline zaslona i avio modu dalo nam je 4 sata i 47 minuta do isključivanja uređaja. Grafikon praćenja gubitka energije je bio prilično linearan bez iznenadnih padova. U usporedbi s drugim modelima i nije previše loše, ali dnevno punjenje je neizbježno.

baterija

H18 Be Smart S56 i Android 4.2.2 Jelly Bean

H18 Be Smart S56 radi na operativnom sustavu Android 4.2.2 Jelly Bean, koji je dostupan u punoj verziji bez rezova. Dodatak je samo launcher koji  je zamijenjiv nekim drugim,  putem Google Play marketa.

Postoji 5 početnih zaslona. Možete ne samo promijeniti pozadinu, već dodati i svoje widgete i prečace. Za postavljanje widgeta morate otvoriti aplikacijsku ladicu i odabrati koji widget ili ikonu želite postaviti na jedan od početnih zaslona. Na početnim zaslonima kad god želite ili trebate možete povući prema dolje obavijesni bar koji ima neke brze postavke. Broj zaslona aplikacijske ladice proširuje se s obzirom na broj instaliranih aplikacija.

Elektronička pošta  opet ima  dvije e – mail aplikacije: G – Mail i standardna aplikacija e – pošte. Rade  uobičajeno.  Tekst se lako čita, a slike su jasne u svom prikazu. U H18 Be Smart S56 smartfonu, osim standardnih aplikacija operacijskog sustava, dodano je nekoliko third-party programa. Među njima su aplikacije za društvene mreže, alat za izradu bilješki. Nećemo ih sve nabrajati, može ih se vidjeti u screenshotovima:

Tipkovnica izgleda kao kod Nexus uređaja. Nije li vam po volji, opet možete na Google Playu pronaći alternativu, poput neke Swype tipkovnice. Predviđanje teksta je odlično kao i učenje novih riječi.

tipkovnica

Internet:  Osim AOSP preglednika uređaj je opremljen s Google Chrome preglednikom. Google Chrome nudi veliku fleksibilnost za korisnike, ali da se ne ponavljamo nećemo ulaziti u detalje. Renderiranje stranica se ne odvija u trenu, zumiranje je malo usporeno, ali ipak možemo reći da radi sve u redu.

Screenshot_2014-02-19-23-11-10

Multimedija

Foto/ video opcije 

Prednja kamera ima 13 MP. To su nam pokazala dva softverska očitanja. Podržana je LED bljeskalicom i fokus dodirom točke na zaslonu za foto i video snimanje. Moguće je snimiti slijedeće rezolucije fotografija:

kamera

Sučelje kamere zadržava osnovni minimalistički stil već viđen kod hrpe android jeftinih modela. Uglavnom se morate usredotočiti na vlastitu prosudbu. Načini snimanja uključuju HDR način rada, Panoramske fotografije, sumrak, noćni mod, kontinuirano snimanje 40 ili 99 fotografija, self-timer itd. Osim automatskog balansa bijele boje, tu su volfram, dnevno svjetlo, fluorescentno i oblačno vrijeme. Beauty Mode nema neka dodatne prilagodbe razine ali dermoabrazija, popravak lice, neće izgledati previše čudno. Kvaliteta snimljenih fotografija za prosječnog korisnika je dostatna ili za dijeljenje na društvenim mrežama. Bljeskalica povremeno zna jednostavno previše osvijetliti objekte ili nedovoljno. Noćne fotografije su u skladu s mid-range modelima. HDR funkcija  ima dobru izvedbu, i prilagodbu.

 

 

Fotografije u punoj rezoluciji su dostupne .

Video podržava 1080p. Postoji malo kašnjenje od 5 sekundi nakon što pokrenete snimanje da ono stvarno krene. Zgodno je što nije potrebno posebno prebacivanje na video snimanje već se može aktivirati izravno na sučelju.

Na snimljenom videu možete vidjeti da postoji fokus praćenja ali reakcija nije vrlo brza.

Multimedijski playeri: Zaslon iako je samo 720p je prilično dobar za video, posebice YouTube, a što većina korisnika uglavnom i koristi, jer gledanje filmova na TV-u ne može nikako biti lošije nego na malom zaslonu smartfona ili phableta. Podržani video formati: MP4, 3GP, MOV, MPEG, MKV, FLV.Osim  korištenje standardnog video playera moguće je koristiti i Mobo Player.  Zahvaljujući svoji opcijama dekodiranja moguće je gledati sve video formate uz punu  podršku titla. Glazbeni player nas nije impresionirao jer vidjeli smo ga već više u više od stotinjak uređaja. Podržani audio formati: MP3, WAV, AMR, ACC, ASF, and support APE, FLAC.

Ukupni dojam:

Sada kada smo podijelili sve detalje našeg iskustva druženja i korištenja H18 Be Smart S56 smartfona s vama došli smo i  do dijela kratkog završetka dojmova. Kao što ste mogli pročitati, nismo bili slijepi na nedostatke, ali model iako nije vodeći proizvod, još uvijek može zadovoljiti potrebe prosječnog korisnika ili onih koji ulaze po prvi puta u svijet pametnih telefona. 1G RAM-a i zaslon rezolucije 720p, istina je da su skromne specifikacije u odnosu na top modele, ali cijena je također puno manja, što naravno veseli, donosi određene kompromise. Ne može se pohvaliti mnogobrojnim gestama, ali vjerujete, i oni čiji uređaji ih imaju, u stvarnosti ih malo i koriste, a više pričaju o njima. Baš smo zločesti :P  Na kraju bi samo dodali da bez obzira na specifikacije svidjelo nam se ga je koristiti i bio nam je oku jako ugodan.

 

Muški pogled  na H18 Be Smart S56  u video recenziji…

– Dizajn –  

– Hardver – 

– Softver – 

– Multimedija – 

– Ukupni dojam – 

Konačna ocjena: 6.4 / 10

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.