Groblje mobitela: Bacamo ih u smeće svakih godinu i pol

Racunalo.com foto

– Upravo se stoga stari mobiteli, kao i ostali elektronički otpad, moraju posebno reciklirati – kaže Dean Mirković iz Unijapapira, u čija reciklažna dvorišta, na Sarajevsku cestu 3 u Utrinama i u Domobransku bb na črnomercu, građani mogu besplatno donijeti svoje mobitele i e-otpad, a oni ih, budući da se ne bave njihovim recikliranjem, prosljeđuju tvrtki Unijameteor-eko na Kanalski put bb.


Srebro u izvoz
Direktor Alija Imamović kaže da su oni jedna od rijetkih tvrtki u nas koje preuzimaju elektronički otpad od tvrtki i s reciklažnih dvorišta, te ih ručno rastavljaju na osnovne dijelove i djelomično izdvajaju korisne sirovine, poput željeza, bakra, aluminija ili plastike.
– S mobitela se, primjerice, skidaju plastična maska ili metalni dijelovi, a s matične ploče srebro koji se mogu iskoristiti u ponovnoj proizvodnji – kaže Imamović, dodajući da takve sirovine prodaju hrvatskim i stranim tvrtkama.
Imamović kaže da im se trenutačno ne isplati obavljati potpuno izdvajanje korisnih sirovina sadašnjom tehnologijom, pa stoga veći dio izvoze u Sloveniju, Njemačku ili Austriju.


Tvrtke bacaju i novije
– Planiramo uz potporu ministarstva nabaviti stroj za potpunu reciklažu elektroničnog otpada koji melje plastiku i izdvaja u cijelosti pojedine metale – objašnjava Imamović, dodajući da izdvojene opasne metale izvozi na spaljivanje u Njemačku i Austriju jer je PUTO Zagreb zatvoren.
Njegovi radnici Miloš i Ivan kažu da se tvrtke rješavaju novijih modela mobitela, dok su oni koje građani donose u reciklažna dvorišta uglavnom vrlo stari modeli i dokraja istrošeni.
– Pojedini dijelovi dobro rade pa bi se od četiri mobitela mogao sklopiti jedan ispravni – kažu Miloš i Ivan.
Izvor: Večernji list

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.