Grafička kartica za ručak

Fotografija članka: Grafička kartica za ručak

Što se događa kada grafička kartica prestane raditi? Ili će te je baciti u smeće, ili negdje staviti na zid za ‘stara sjećanja’. No, ispostavilo se da većinu grafičkih kartica možete spasiti  grijanjem u pećnici. Neki spojevi vremenom dobivaju prekid zbog visokih radnih temperatura te se javljaju tzv. hladni spojevi.  Grijanjem u pećnici, oni će se širiti sve dok se ponovo ne spoje i onda nakon hlađenja će biti trajno ponovo spojivi. 

Koncept ove metode je jednostavan: lemljenje.
Komercijalni električni sklopovi su uglavnom napravljeni od IC SMT (Surface Mount Technology). Ove IC nakon lemljenja prolaze dodatno kroz vrući zrak. Mjesta električnih kontakata tako se dodatno učvršćuju, dok se ostatak kalaja topi. Tijekom vremena, ovi električni kontakti  razvijaju  frakture ili pukotine, koje nisu vidljive golim okom. Ako nastane bilo koji takav prekid električnih linija ili čip igle, dolazi do pogrešaka, ovisno o mjestu / čipu na ploči. Grafičke kartice kao i matične ploče prijenosnih računala vrlo su skloni ovoj vrsti kvarova.
"Pečenje" kartice u pećnici, moglo bi učiniti ne vidljivo lemljenje, i pomoći ukloniti kvar u prekidu kontakata, ako je naravno to uzrok kvara.  Napominjem da kod pečenja u pećnici (NE mikrovalnoj pećnica) ona  mora biti zagrijanoj na 200°C prije stavljanja kartice u nju. Ostavite karticu između 8 i 10 minuta na zagrijavanju. Ukoliko ne uspije od prve, probajte malo produljiti postupak. Postupak zahtijeva od vas da stavite aluminijske folije ispod kartice, tako da se toplina može odraziti, a aluminijska folija drži sigurnom pećnica u slučaju da nešto pođe krivo. Morate također od spojiti sve od kartice: kablove , hladnjak, naljepnice, odnosno sve ostalo što nije zalemljeno na ploču, i očistite prašinu prije nego što ju umetnete u zagrijanu pećnicu.
Ovaj vodič je za sve one koji su izgubili svaku nadu. Nemojte ga pokušati ako niste svjesni rizika. Ova metoda neće pomoći ako su u pitanju kvarovi kond/chip/pcb.  Mnogi korisnici na raznim forumima su imali uspjeha sa ovom metodom. Bilo bi dobro da prije nego što „utvrdite“ kvar na grafičkoj kartici, provjerite da li su ažurirani upravljački programi. 

Pogledajte i video vodiče: 

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.