Građani Hrvatske su otvoreni prema digitalnoj ekonomiji, kaže studija

Fotografija članka: Građani Hrvatske su otvoreni prema digitalnoj ekonomiji, kaže studija

Istraživanje o povjerenju u digitalnu ekonomiju provedeno je na gotovo 6800 ispitanika tijekom veljače 2016. godine, kako bi se utvrdilo znaju li građani Hrvatske što je digitalna ekonomija te jesu li svjesni svih njenih prednosti i rizika.

Oglas

Građani Hrvatske otvoreni za sve prednosti digitalne ekonomije – od online bankinga, preko kupovine putem mobilnih uređaja, ali su i svjesni svih rizika koje ona donosi i spremni su štititi svoje osobne podatke. Također, građani se internetu i digitalnoj ekonomiji okreću tražeći prednosti u odnosu na klasičnu ekonomiju. Informiraju se o tome što se nudi i u konačnici donose odluke na temelju kriterija dostupnosti, brzine, bolje ponude i sigurnosti usluge – zaključak je to istraživanja o povjerenju u digitalnu ekonomiju koje su na gotovo 6800 ispitanika proveli Perpetuum Mobile i njegovi partneri, PBZCard, Symantec i časopis BUG.

Digitalna ekonomija novi je oblik ekonomije koji se temelji na digitalnim tehnologijama koje su odavno izašle izvan okvira “informatike”. One su postale neizostavan element života i rada u moderno doba, a za ekonomiju predstavljaju jednu od najatraktivnijih mogućnosti rasta.

Hrvatska i njeni građani već nekoliko godina usvajaju, koriste i razvijaju različite vještine i proizvode kojima stvaraju digitalnu ekonomiju. Sa širenjem digitalnog u sve sfere društva, klasična ekonomija preobražava se u digitalnu ekonomiju.

Građani Hrvatske u prosjeku EU

Prema nedavno objavljenom „The Digital Economy & Society Index (DESI)“, u Hrvatskoj 47 posto stanovništva koristi usluge internetskog bankarstva. To se podudara i s podacima koji su prikupljeni u istraživanju o povjerenju u digitalnu ekonomiju gdje je 46,5 posto ispitanika izjavilo kako koristi usluge internetskog bankarstva. No, u usporedbi s Europskom unijom, u kojoj 57 posto stanovništva koristiti internetsko bankarstvo, još smo uvijek ispod prosjeka.

Istovremeno, više od tri četvrtine ispitanika (78,1 posto) kupuje na internetu i plaća račune putem internetskog bankarstva (76,6 posto). Upravo stalna dostupnost glavni je razlog zašto se većina ispitanika (71,8 posto) odlučilo koristiti internetskim bankarstvom.

Zanimljivi su podaci i koji se odnose na kupovanje, odnosno plaćanje mobilnim telefonom. Više od polovice ispitanih (54,7 posto) ima na svom pametnom telefonu instaliranu neku aplikaciju za kupovinu na internetu. No, ipak se mobilni telefon najčešće koristi za plaćanje parkirne ili vozne karte (56,8 posto) te proizvoda (31,3 posto) u online trgovini.

Velik broj građana (75,4 posto) kupuje putem interneta i to kod domaćih web trgovaca, a pri tome najčešće odabiru mogućnost kartičnog plaćanja na rate (29 posto). No, upitani bi li se odlučili na plaćanje na rate ako bi za to morali platiti naknadu, gotovo polovica (48,4 posto), odgovorila je ne.

Domaćim web trgovcima najviše se prigovara što su im cijene proizvoda iste kao u klasičnim trgovinama (44,6 posto), što su im visoki troškovi dostave (42,1 posto) te što ne nude nikakve dodatne pogodnosti za kupovinu putem interneta (29,6 posto).

Sigurnost i privatnost im je veoma važna

Iz dobivenih podataka može se zaključiti kako su građani Hrvatske dobro informirani o načinima zaštite osjetljivih podataka na internetu. Pa tako njih čak 89 posto ostavlja podatke osobne i podatke o kreditnoj kartici samo kod onih prodavatelja koji imaju sigurnosne certifikate i druge mehanizme zaštite njihovih privatnih podataka.

Građani nisu skloni ni odavati svoju lokaciju odnosno osobne podatke tvrtkama ili prodavateljima, čak ni ako to znači da bi mogli dobiti personaliziranu akcijsku ponudu. Više od polovice (52 posto) ispitanika odbilo je ponudu da se prati njihovo kretanje, dok bi gotovo polovica ispitanih (46,9 posto) razmislilo o dijeljenju osobnih podataka s prodavateljem ukoliko bi ponuda bila dovoljno dobra.

Zanimljiv (i očekivan) savjet koji su ispitanici ponudili prodavateljima kako bi se češće koristili njihovim uslugama – ponudite niže cijene (43,1 posto), uvjerite me da je to sigurno (29,5 posto), pružati usluge koje nigdje drugdje nisu dostupne (19,6 posto).

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.