Grad Koprivnica je prvi pametan grad u regiji s ISO certifikatom

Fotografija članka: Grad Koprivnica je prvi pametan grad u regiji s ISO certifikatom

Zahvaljujući pametnim rješenjima Hrvatskog Telekoma i njihovih partnera, grad Koprivnica je postala prvi grad u regiji i sedmi grad u Europi s ISO certifikatom 37120: Održivi razvoj – indikatori za gradske službe i kvalitetu života.

Oglas

U sklopu projekta E-grad koje Gradsko komunalno poduzeće Komunalac provodi u suradnji s  Hrvatskim Telekomom, Grad Koprivnica je uvela niz pametnih rješenja kojima ostvaruje uštede u gradskom proračunu, čuva okoliš i podiže razina kvalitete života, zahvaljujući čemu je postala prvi grad u regiji i sedmi grad u Europi s ISO certifikatom 37120: Održivi razvoj – indikatori za gradske službe i kvalitetu života.

Nekoliko je pametnih rješenja Hrvatskog Telekoma i partnera već našlo svoju primjenu u Koprivnici, a koja su već donijela značajne rezultate što potvrđuje i ISO certifikat. Riječ je prije svega o  sustavu elektroničkih računa koji doprinose modernizaciji poslovanja i korisničkog iskustva, a Grad Koprivnica je i prvi grad u Hrvatskoj koji primjenjuje cjelovito rješenje evidencije odvoza komunalnog otpada.

Na projektu certifikacije za ishođenje certifikata od World Council on City Data (WCCD) Hrvatski Telekom i partner SmartIS Gradu Koprivnici su pružali savjetodavne usluge. Od ukupno 100 indikatora iz 17 područja relevantnih za gradove, a koji se mjere i analiziraju u postupku certifikacije, Koprivnica je dokazala ispravno mjerenje 46 osnovnih i 48 pomoćnih indikatora  čime je osvojila najviši nivo certifikacije – Platinum. Rezultati su objavljeni na stranicama WCCD-a i omogućavaju usporedbu Koprivnice s ostalim certificiranim gradovima bez obzira na veličinu grada i područje u kojem se nalaze zbog  metodologije koja se primjenjuje pri certifikaciji.

Gradovi koji su ishodili ISO 37120 certifikat rezultate mogu koristiti za  ocjenu rada gradskih službi i kvalitete života u gradu, za prioritizaciju gradskog budžeta, za poboljšanje operativne transparentnosti prema građanima, za podržavanje ICT Smart City rješenja, za usklađivanje javnog i privatnog investiranja u infrastrukturu i za komunikaciju prema građanima  koji postaju svjesni kontinuiranih napora i rada gradske uprave i službi u svrhu poboljšanja kvalitete života u gradu

Smart City tehnologije i smjer takvog rada sve više dolaze do izražaja, ne samo u Europi već i u Hrvatskoj. Ono što me veseli je što Koprivnica na tom području postaje lider u Hrvatskoj. Kad se pogledaju rezultati, Koprivnica prednjači i mislim da smo s pravom dobili ovaj certifikat prvi u Hrvatskoj i sedmi u Europi
– Mišel Jakšić, zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice

Grad Koprivnica se, u suradnji s Hrvatskim Telekomom i partnerima, sigurno razvija u smjeru pametnog grada, koji racionalno upravlja svojim resursima i donosi bolju i kvalitetniju uslugu građanima, što potvrđuje i ISO certifikat čiji rezultati služe upravo boljem upravljanju zajednicom u smjeru pametnih rješenja i održivog razvoja.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.