GoPro Karma recenzija – i dron i kamera i puno više

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: GoPro Karma recenzija – i dron i kamera i puno više

GoPro Karma nudi puno, no ovo je tek prvi dron poznate firme koja proizvodi akcijske kamere. Kako se nama svidio pročitajte u nastavku…

Oglas

Glavne značajke

 • 15 minuta letenja s jednim punjenjem
 • sklopiv i kompaktan
 • kompatibilan sa GoPro Hero5 Black, Hero4 Silver and Hero4 Black
 • uključuje Karma dron, Karma Grip stabilizator, Hero5 Black kameru, kontroler i ruksak za nošenje
 • 4K video
 • 55 km/h maksimalna brzina

Uvod

GoPro Karma je dron i sustav kojega smo sa oduševljenjem svi iščekivali. Ono što nas je najviše zanimalo je kako popularne GoPro kamerice vinuti u nebeske visine i dobiti još bolje snimke koje ćemo podijeliti s prijateljima. GoPro je lansirao svoj prvi dron Karmu koji dolazi uz aktualnu akcijsku kameru te tvrtke i može se reći da je cijena Karma sustava poprilično razumna. Treba uzeti u obzir da sustav uključuje Karma dron, Karma ručni stabilizator, GoPro Hero 5 kameru i praktičnu torbu za prenošenje.

Dizajn

Karma dron je među kompaktnijim dronovima sa dimenzijama 36,5 x 22,4 x 9 cm kada je sklopljen u usporedbi sa DJI Phantomom i drugim najjačim modelima. No DJI Mavic Pro je ispred Karme jer sklopljen zauzima manje mjesta u torbi nego li boca vode.

Dizajn kod kojeg je GoPro kamerica s prednje strane drona daje bolje video rezultate u odnosu na ostale dronove gdje je kamera uglavnom s donje strane letjelice. Ovakva pozicija kamere omogućava lakše pomicanje kamere dok upravljate dronom, veća je sloboda snimanja i namještanja kuta te se gotovo nikada ne vide propeleri u snimci. Još jedna prednost je da možete gimbal s kamerom izvući iz kučišta drona i koristiti pomoću gripa za ručnu stabilizaciju te snimati aktivnosti sa zemlje s ovom akcijskom kamerom.

Posebno mi se svidio upravljač koji ima 5-inčni touchscreen dovoljno svijetao za korištenje na jačem suncu i precizne kontrole. Ovaj kontroler ima ugrađen način za učenje letenja s kojim smo se dosta zabavili i relativno je malen i prijenosan kada se sklopi.

Kvaliteta izrade i upravljivost

Iako je Karma dron napravljen od lagane plastike čini se čvršćim i tvrđim od konkurenata. Tokom testiranja bez i najmanje ogrebotine preživio malo neugodnija slijetanja.

Nažalost u zraku ova letjelica nije toliko spretna. Nema ultrazvučnih senzora niti vanjskih kamera. Nikada ne stoji u zraku već ju gibanje zraka lagano nosi. Nema niti inteligentnih senzora za sprječavanje udara tako da upravljanje u potpunosti ovisi o iskustvu i vještini vozača.

Ono što svakako fali je „slijedi me“ funkcija koju već dugo kao standard imaju i jeftiniji DJI modeli.

Karma nudi četiri načina (skoro pa) autonomne vožnje. U Orbit načinu kruži oko vas, Dronie način snima selfie i polako se udaljava te postoje još dva načina Reveal i Cable Cam u kojima Karma vozi po unaprijed zadanoj ruti. No čak i sa ovim „autonomnim“ načinima morate prvo ručno odvesti dron do određenih točaka kako biste postavili putanju.

Performanse

GoPro Karma je dovoljno brza sa maksimalnom brzinom od 40-55 km/h ovisno o vremenskim uvjetima. No ono što joj fali, kao i većini dronova je dugotrajna baterija. Samo 15 minuta koliko specifikacije tvrde da baterija traje, jedva je dovoljno za naviknuti se na puhanje vjetra i postavljanje putanje letenja. I onda nakon što prođe 11 minuta dron se odluči vratiti na točku uzlijetanja i kaže da baterija nije dovoljna za polijetanje.

Stabilizator omogućuje glatke i impresivne panorame i razne druge trikove pri snimanju iz zraka. Na kvalitetu videa sa GoPro Hero5 Black nemam zamjerki.

Dodatne značajke

Funkcija automatskog uzlijetanja i slijetanja mi se posebno svidjela. Dron može biti udaljen od vas, a vi samo dodirnete ekran i on se vrati do vas na početnu poziciju te sigurno sleti. Ova značajka se automatski pali kada je slaba baterija.

Prijenos onoga što vidi kamera direktno na kontroler tako da imate osjećaj kao u kokpitu aviona no kad se Karma udalji kvaliteta slike dosta opada radi slabijega signala

Prednosti:

 • jednostavnost korištenja
 • kompletan sustav u torbi za nošenje
 • dobra kvaiteta videa
 • čvrst i dobro napravljen

Nedostaci

 • kratko vrijeme letenja
 • nema “slijedi me” funkciju
 • ne izbjegava prepreke

Zaključak

GoPro Karma je mnogo više od samo drona jer u pakiranju stiže i akcijska kamera GoPro Hero 5 i ručni gimbal stabilizator i sam dron i izvrstan kontroler. No, ima boljih dronova sa dugotrajnijom baterijom i boljim specifikacijama za sličnu cijenu.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.