Googleovo plaćanje mobitelom bez ruku?

Fotografija članka: Googleovo plaćanje mobitelom bez ruku?

Android Pay, Apple Pay, Samsung Pay… uskoro još jedan “Pay”…

Oglas

Google je još ranije ove godine pisao malo o novom načinu plaćanja, ali nije davao nikakve konkretnije informacije. Uskoro je uslijedila vijest da će se moći plaćati “beskontaktno… na blizinu” što nam ponovno nije nešto previše značilo. Sada smo napokon svi došli na svoje… Jedino što smo znali je da je dovoljno doći do blagajne i reći: “Želim platiti Googleom”.

Kada su krenule prve faze testiranja, dobili smo napokon i detaljniji uvid u to o čemu se radi. Hand Free je nova mogućnost plaćanja koja se temelji na dva sigurnosna čimbenika. Prvi je da imate uređaj koji će uključiti NFC i nalazit će se relativno blizu novog uređaja, a drugi sigurnosni faktor je da će blagajnik uspoređivati vas s vašom slikom u bazi podataka koja mu se ponudi nakon što vas uređaj prepozna.

To bi trebalo dakle ovako izgledati – podesite aplikaciju i unesete svoju sliku profila i ispunite svoje podatke s kartice kojom želite plaćati. Kada stignete na mjesto na kojemu možete plaćati Hand Free metodom, aplikacija će se povezati s blagajnom putem Bluetootha i Wi-fija. Nakon što vas uređaj prepozna, blagajnik jedino mora vas prepoznati pomoću fotografije koju ste podesili za svoju sliku profila.

Nema gotovine, nema kartice pa čak ni vađenja mobitela. Kako bi to moglo izgledati možete vidjeti na reklamnom videu u prilogu.

Od detalja znamo da će Hand Free podržavati čak i Androide 4.2 te sve iOS uređaje od iPhonea 4S pa na dalje. No, da biste mogli platiti ovim načinom, prodajno mjesto mora imati malo modernije POS uređaje. Usluga Hand Free nema nikakve veze s Android Payom. Obje usluge su potpuno neovisne i samostalne.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Držimo fige da ovaj način plaćanja uspije i zaživi jer zvuči jako simpatično, no nažalost smo prilično skeptični. Nije baš jasno da li će blagajnik moći naplatiti nešto čim ste ušli u trgovinu jer će uređaj moći već tada komunicirati s blagajnom. Nije baš jasno kako bi sigurnosni protokoli trebali razaznati detaljno udaljenosti između jednog metra te jednog i pol metra u slučajevima kada čekate u redu. Trenutno se testira usluga u San Franciscu pa ćemo se vremenom vrlo vjerojatno znati više.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.