Google vam može javiti koje aplikacije traže previše privatnih podataka

Fotografija članka: Google vam može javiti koje aplikacije traže previše privatnih podataka

Googleov najnoviji algoritam može pomoći u pronalaženju nametljivih aplikacija koje zahtijevaju pristup korisničkim podacima koje čak i ne trebaju.

Oglas
Kao što ističe Google, većina Androidovih aplikacija ima ulogu zabavljati nas i pomagati nam, a mi im omogućujemo pristup podacima koji im trebaju: primjerice, aplikacija fotoaparata treba pristup do senzora fotoaparata baš kao što navigacijska karta treba pristup GPS senzoru. Ali, što ako aplikacija za bojanje koju ste upravo preuzeli traži pristup vašoj lokaciji, kontaktima i mikrofonu – točnije dopuštenja koja joj nisu potrebna. Obično su to nametljive i nesigurne aplikacije, no problem je u tome što se to može teško primijetiti s obzirom na broj aplikacija koje su dostupne u Play Storeu.
Da bi ih pronašli, Google će stvoriti grupu koja se naziva “funkcionalni vršnjaci” tj. grupa s aplikacijama koje dijele slične značajke. Tvrtka zatim može usporediti te aplikacije kako bi utvrdila kakve su određene aplikacije unutar svake grupe u pogledu dozvola koje zahtijevaju. Na primjer, ako neka aplikacija za razmjenu poruka zatraži više od osam dozvola, a ostale traže tri ili četiri, Google zna da nešto nije u redu. Problem je u tome što se tradicionalno ti funkcionalni vršnjaci temelje na fiksnim skupinama koje mogu biti malo previše fleksibilne. Uostalom, neke aplikacije rade puno različitih stvari i zahtijevaju više dopuštenja od svojih vršnjaka. 
Zato je Google razvio algoritam koji automatski generira kategorije i grupe različitih aplikacija temeljenih ne samo na sličnoj funkcionalnosti, nego i na metapodacima aplikacija poput opisa teksta i mjernih podataka korisnika, čime ove kategorije postaju preciznije i manje sklone pogreškama. Kao što Google tvrdi, program izvještava o povezanosti između različitih skupina vršnjaka i upozorava svoje timove na anomalije i štetne signale, omogućujući im da odluče koje aplikacije zaslužuju pažljiviji pregled
stručnjaka za sigurnost i privatnost.
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.