Google radi mobitel… part 4

Fotografija članka: Google radi mobitel… part 4

Nikad provjerenija informacija o nadolazećem mobitelu iz Googlea.

Oglas

Izgleda kako su dosadašnji članci o mogućem Googleovom uređaju bili dobrim dijelom namijenjeni tome da testiraju tržište. Ono je kako stvari stoje, pozitivno odgovorilo jer je prema najnovijoj informaciji koja je procurila izgledno da ćemo ugledati Googleov uređaj.

Ono što kontinuirano muči Android tržište je što isto ne nudi adekvatan odgovor, odnosno adekvatnog konkurenta iPhoneu. Kada se gleda broj prodanih flagship uređaja, iPhone je i dalje na prvom mjestu. U isto vrijeme, ako neki proizvođač ponudi uređaj višeg cjenovnog razreda u odnosu na prosječnu cijenu Android flagshipa, tržište će (prema dosadašnjem) negativno reagirati. Veliki pomak je na tom polju ostvario Galaxy S7 edge koji za sada bilježi jako dobre prodajne rezultate, no isti su dobri ako se gledaju u odnosu na druge Android uređaje i prošlogodišnje Samsungove flagshipe.

Ako nekoga konkretno zanimaju brojke, u prva tri mjeseca prodaje Apple je prodao 75 milijuna iPhonea 6S, dok je Samsung u isto vrijeme prodao 25 milijuna Galaxy S7 modela. Ove brojke treba uzeti s rezervom jer se iza njih kriju i neke druge stvari (od predbožićnog / božićnog vremena prodaje pa do toga da Samsung ima više flagship serija, a ne samo modela…). Ipak, flagship kralj ostaje trenutno iPhone.

Google, odnosno Android tata, dulje vrijeme traži odgovor na pitanje kako tome stati na kraj. Nakon jedne dulje pauze s glasinama, jučer je The Telegraph objavio da će Google ipak izdati uređaj pod svojim imenom koncem 2016. Ovdje nije riječ samo o tome da će Google imati veću kontrolu nad time što ulazi u novi uređaj (kao što je trebalo biti s novim Nexusom), već će uređaj nositi u potpunosti Googleovo ime.

Dakako, Google i dalje nije komentirao ove glasine. Do sada je Sundar Pichai više puta naglasio kako Googleu nije uopće u planu raditi takav uređaj. I proizvođači koji su do sada radili na Nexusu su uvijek bilježili dobre prodajne rezultate pa pretpostavljamo i da zbog toga Google ne želi iste “prestrašiti”.

Istina je da Googleov projekt Ara dolazi sljedeće godine na tržište, ali modularni mobiteli nisu namijenjeni kao flagshipi (mislim na u potpunosti modularne uređaje).

No, što onda stoji iza glasine? The Telegraph je u posjedu brojnih razgovora koje je Google imao s mobilnim operaterima u SAD-u. Ovaj put nije riječ o pregovorima glede novog Nexus modela, već su u pitanju pregovori oko uređaja kojeg bi prodavao upravo Google.

Ono što se zamjera Androidu je to da je riječ o fragmentiranom tržištu te nema unificirano iskustvo, odnosno to da svaki proizvođač malo previše pokušava dati dio svog štiha u uređaj koji prodaje. Iako Google na to odgovara svojom reklamom “Be together, not the same”, novi uređaj koji bi došao iz njihove kuće bi im omogućio dobru kontrolu nad onim u kojem smjeru bi softver trebao ići.

Budući da je izlazak novog uređaja najavljen za kraj 2016., oćekujemo u nardenim mjesecima raspolagati s mnogo više informacija.

HTC 10 Nexus 6P

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.