Google Project Treble – brže Android nadogradnje

Fotografija članka: Google Project Treble – brže Android nadogradnje

Google smatra da može promijeniti način na koji se isporučuju nadogradnje za Android, implementiranjem modularne osnove u svoj operativni sustav.

Oglas

Još od prvih Androida ažuriranje je teklo jako sporo za uređaje koji nisu dio ili novije linije, odnosno kad vremensku osnovicu nije diktirao Google direktno. Iz kompanije tvrde da će usvajanjem modularne osnove u operativni sustav Android znatno ubrzati proces ažuriranja svih uređaja neovisno o proizvođaču.

Do sada je proces proizvodnje nadogradnje ili nove inačice softvera bio dosta kompliciran za uređaje koji nisu Googleovi. Ali počevši sa ovim projektom, sam operativni sustav trebao bi dobiti Vendor Interface (VI) – odnosno sučelje dobavljača koje predstavlja dio softvera koji je specifičan za svaki uređaj, uglavnom ga stvara proizvođač uređaja ili proizvođač čipa i odvojen je od  Android OS okosnice.

 

Prednosti ovakvog pristupa su jasno prikazane na slikama. Prije je VI dio trebao biti prepravljen pri svakoj nadogradnji Androida dok sada to više neće biti slučaj. To doista ima potencijal da ubrza proces ažuriranja za krajnje korisnike, ali vjerojatno ne puno. Proizvođači mobilnih uređaja i dalje će dodavati svoje “značajke” povrh novog Android izdanja, a neke od njih i dalje će trebati napisati iznova. Ništa se ne mijenja iz te točke gledišta. Jedino to da s projektom Treble od proizvođača čipova neće biti potreban nikakav dodatni posao prije nego što proizvođač uređaja može ući u proces stvaranja nadogradnje.

Project Treble već je dostupan u prvom developer preview izdanju i doći će na sve nove uređaje koji izađu sa predinstaliranim Androidom O.

Osim toga, Google pokušava ostvariti suradnju sa proizvođačima čipova i uređaja. Oni bi promijene na kodu poput specifičnih značajki, mrežnih zahtjeva po državama i slično trebali prebaciti u kod za . Posljedica bi bila da razvojni programeri (npr. iz Samsunga, LG-a, Qualcomma) ne trebaju preraditi takve zakrpe pri svakoj novoj inačici Androida.

Koji uređaj koristite? Jeste li zadovoljni brzinom nadogradnji? Napišite u komentaru.

 

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.