Google najavio Android Go, lite verzija OS-a za slabije uređaje

Fotografija članka: Google najavio Android Go, lite verzija OS-a za slabije uređaje

Budući da Android One projekt posustaje, Google želi premostiti jaz koji je nastao. Predlažu rješenje u obliku okrljaštene i olakšane verzije nadolazećeg Android O operativnog sustava.

Oglas

Google svoje novo čedo naziva Android Go, za kojeg priznaju da inspiraciju crpi iz YouTube Go aplikacije koja vam dopušta gledanje video zapisa u područjima sa slabim internetom u manjoj kvaliteti ili gledanje offline sadržaja ukoliko idete negdje gdje nećete uopće imati internet.

Android Go će omogućiti uređajima koji su vrlo slabih hardverskih mogućnosti, da profitiraju od noviteta prisutnih u Android 8.0 “O” i kasnijim operativnim sustavima. Naime, ukoliko se instalira na uređaj koji ima 1 GB ili manje radne memorije (priča se čak i o mogućnosti da će ići i do 512 MB),Android O će se automatski podesiti na tzv. Go konfiguraciju, što bi trebalo omogućiti relativno normalan rad na uređaju koji inače ne bi mogao pokrenuti punu verziju.

Još jedna novina prisutna u lite verziji je mogućnost da direktno od vašeg operatera “vuče” podatke koliko ste potrošili, te koliko još imate preostalih megabajta u vašoj pretplati ili opciji koji koristite. Iako potrošnju podataka na vašem smartfonu možete provjeriti već duže vrijeme, ona nije 100% pouzdana i u slučaju spora, operater nije priznavao koliko je vaš uređaj prijavio da je potrošio podataka. Ovdje bismo, dakle, imali ažurne i validne podatke, a moći ćete si i dokupiti ekstra internet prometa ukoliko vam usfali direktno iz sučelja OS-a.

Dakako, i sama Go konfiguracija će nastojati maksimalno štedjeti na prometu tako što će dopuštati aplikacijama na vašem uređaju minimum potrebnog prometa.

Prvi Android Go uređaji se očekuju u 2018.g.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.