Google je uveo dvokoračnu potvrdu računa

Fotografija članka: Google je uveo dvokoračnu  potvrdu računa

Da malo pobliže objasnim. Autentifikacija  je proces provjere da ste upravo vi legitiman vlasnik računa prije nego vam se dozvoli pristup. Standardna autentifikacija se oslanja na nešto što je poznato samo vama (korisničko ime/lozinka) ili na biometrijsku metodu autentifikacije,  poput otiska prsta.  Korisničko ime uglavnom nije zaštićeno ili tajna. Lozinke imaju drugu priču. Problem je što veliki broj ljudi koristi upravo njima nešto poznato (riječi/brojevi) za lozinku. Jednostavne riječi ili brojevi (npr. imena djece ili supružnika, rođendani, godišnjice…) lako  je pogoditi i hakirati,  ili na neki drugi način ugroziti.

Tu imamo još jednu dodatnu opasnost. Google dozvoljava  postavljane  pomoćne adresu e-pošte ili dodavanje broja  mobitela na Google račun za oporavak lozinki, u slučaju da istu zaboravimo.  Ali, ako netko drugi uspije pogoditi lozinku za naš Gmail račun, prva stvar koju će učiniti je nadomjesti pomoćni e-mail nekom svojom e-mail adresom i izmijeni broj telefona. Rezultat:  Google račun je izgubljen zauvijek.

U Googleu su svjesni ovih opasnosti. Da bi osigurali  korisnike sada su uveli opciju dvokoračne prijave u Gmail račun.  Ideja je jednostavna: uz svoj ID i lozinku potreban  nam je dodatni kôd za provjeru i prijavu  pristupa u Google račun. Kôd možemo primiti putem mobilne SMS poruke, glasovnog poziva na bilo koji broj telefona ili korištenjem Google autentifikatorske aplikacije za Android, BlackBerry ili iPhon, iPod Touch, ili ipad uređaje. Zaprimljeni kôd u stvari je dodatni stupanj sigurnosti od krađe naše lozinke. Ako netko i pogodi našu lozinku neće imati pristupni kôd i mogućnost ulaska u naš račun.  Kao korisnici novog dvokoračnog načina prijave možemo birati da nam kôd  bude poslan svaki put kada se prijavljujemo ili jednostavnije, svakih 30 dana novi kôd. Google također traži drugi telefonski broj, kao back up u slučaju da nam mobilni uređaj bude ukraden ili izgubljen.

Sličan sustav autentifikacije može se vidjeti za online bankarske račune, gdje korisnici trebaju upisati svoje lozinke zajedno s jedinstvenim kôdom poslanim izravno na mobilni telefon. Za korištenje dvokoračne prijave dovoljno je da se prijavite i aktivirate opciju na svom Gmail računu.

 

Nekim korisnicima ovo zasigurno izgleda kao dodatno opterećenje kod prijave na Google račun.  Meni se sviđa i mislim da je ovo izvrstan potez  ka poboljšanju Gmail sigurnosti. Dvokoračni sustav prijave radi za Google Apps račune, odvojeno od redovnog Gmail računa ili nekog drugog Google računa.

 

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.