Google I / O : nešto novo, nešto staro ili posuđeno [osvrt]

Fotografija članka: Google I / O : nešto novo, nešto staro ili posuđeno [osvrt]

Usprkos tome što je tijekom Google I / O konferencija kompanija najavila Android kodne oznake L uz niz novih usluga i proizvoda: Android Auto, Android TV, Google Fit i Android Wear, ukupno gledajući nema onog vau efekta. Dosta  toga smo unaprijed znali ili vidjeli slična rješenja kod konkurencije.  

Oglas

Android Wear:  Googleova platforma za nosive uređaje poput LG G sata, Moto 360 i Samsung Geara, imaju maksimalnu funkcionalnost samo u paru sa smartfonima sa sustavom Android 4.3. ali nema sumnje da Android Wear je dobar sustav, pojednostavljuje značajke telefona.Novi Android Wear uređaji imaju integraciju s Googleovim kartama tako da možete početi navigaciju izravno iz ručnog zgloba.

Android TV i obični smart TV nemaju mnogo razlika. Android TV pojednostavljuje pristup i pronalaženje sadržaja koje želite gledati. Većina područja na zaslonu se koristi za prikaz Google Play i drugih instaliranih aplikacija, dok pomicanjem prema dolje dolazi se do Google Play Store za svaku primjenu na TV-u. Google također planira lansirati novi Android-based set-top box hardver koji će biti potpuno usredotočen na igre.

Google obećava da će prvi automobil opremljen Android Auto sustavom se pojaviti na cestama ove godine. Kroz Android Auto projekt su nam pokazali koliko je podrška za Google Voice moćna jer može kontrolirati sustav vozila kroz glas. Ali ne zaboravimo da Apple je također napravio dobar posao za glasovno upravljanje, kroz Siri. Googleova snaga leži u više otvorenosti tako da tu ima jednu prednost.

Chrome OS će pokretati Android aplikacije i bit uže povezane sa smartfonom tako da informacije o trenutnom pozivu, SMS porukama, stanju baterije, budu istovremeno sinkronizirane na oba uređaja. Ako su dva Android smartfona i Chromebook povezani, može se koristiti smartfon za otključavanje Chromebooka.

Android L

Sada samo došli i do novog sustava vjerojatno inačice 5.0., odnosno Androida oznake L. Novi sustav je donio ne samo vizualne promijene već i niz funkcionalnih te razna poboljšanja. Dodana je podrška za Bluetooth 4.1, H.265 kodek, 64-bitna podrška, kontinuirano snimanje u aplikaciji za kameru, AV sinkronizacija slike i zvuka, audio izvoz putem USB-a.  Mod “ne smetaj” je dio sustava i ima  mogućnost da se automatski uključuje. Također se možete aktivirati pritiskom na jednu od tipki za glasnoću i dodirom u krug u kutu. Aktivacijom moda obavijesti na zaključanom zaslona će biti skrivene iako ima mogućnost da budu vidljive.

Tu je i dublja integracija s Google search. Nova značajka omogućuje pretraživanje na bilo kojem zaslonu bez obzira koji program koristili ili imali isključen zaslon. Rezultati pretrage će se inteligentno prikazivati relevantne rezultate i omogućiti dobivanje više informacija. Google Voice servisa je integriran u Hangouts. Budući da Google Voice servis nikada nije pokrenut izvan SAD-a, ali sada bi mogao postati globalno dostupan integracijom u Hangouts, budući da uslugu mogu koristiti svi s Gmail računom. Funkcija za uštedu energije baterije će automatski smanjiti takt procesora, vrijeme učestalosti sinkronizacije s nekim uslugama itd., kako bi se smanjila potrošnja baterije. Osim toga, uređaj će automatski isključiti kada priključite punjač.

Programeri mogu dizajnirati svoje aplikacije tako da se sadržaj automatski pojavljuje ili nestaje ovisno o situaciji i kako se koristi. Time se pojačava još više fleksibilnost sustava. ART Runtime Environment je odabran kao zadani prevoditelj umjesto Dalvika. Najveća korist od ART-a je da se omogući programerima pisanje softvera na način kako su to do sada radili ali softver se može izvoditi na različitim CPU i drugim uređajima sa znatno većom brzinom. Konačno Google Drive donosi mnogo promjena u softverskom sučelju kao i u samim funkcijama. Također podržava uređivanje i upravljanje datotekama offline.

Android L sučelje

Novi dizajn sučelja je sličan Apple iOS 7, donosi jednostavniju shemu boja, a ikone, tipke, klizači, search barovi više dosljednosti u različitim aplikacijama. Osim osvježenog boot loga i animacija, zaslon za zaključavanje je u potpunosti redizajniran. Još jedna stvar koju ćete primijetiti na zaslonu za zaključavanje je da obavijesti se sada pojavljuju izravno na njemu. Dvostrukim dodirom na obavijest dolazi do lansiranja aplikacija, ili pomicanjem prstima lijevo ili desno se odbacuju.  Zanimljivo je da po iuoru na iOS,  obavijest se nasumično pojavljuju redoslijedom koji  se formira  na temelju naših navika. Android će pratiti kako koristimo smartfon i način na koji komuniciram i prema tome određivati visinu relevantnosti informacija.

Sami početni zasloni ne izgledaju različito u odnosu na Android 4.4. Na dnu se nalaze standardno tri ikone: telefon na lijevo, u sredini je unlock, a na desno je kamera. Stilski, izgled brzih postavki ima tamno plavu shemu boja. Funkcionalno je ostala ista ali je dodana mogućnost za podešavanje glasnoće obavijesti. Multitasking sučelje se temelji na karticama. Google je rekao da se u životu ništa ne kreće samo s jednog mjesta na drugo, pa su dodali još glađi učinak tijekom kretanja između komponenata u aplikaciji ili prijelazima između zaslona.

Tipka Replay se okreće na dodir, a ako koristimo klizač, se povećava ili smanjuje ton boje povlačenjem u lijevo ili desno. U popisu kontakata u donjem desnom kutu postoji plutajuća ikona, i pritiskom na nju ulazi se u izravno u sučelje za telefoniju. Zgodno i praktično rješenje. Sviđa nam se da na primjer igrate li neku igricu, a netko vas zove, u tom slučaju nećete trebati prekinuti igranje, jer iskače pop-up prozor, s odabirom da odgovorite na poziv, ignorirate ili-ili odbacite. Tipkovnica je također obnovljena iako ne znači na bolje. Treba ju ipak neko vrijeme koristiti da bi se moglo to utvrditi.

I na kraju imajte na umu da će se još hrpa stvari promijeniti prije nego inačica bude službeno dostupna ove jeseni.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.