Google Chrome OS vs. Desktop OS (3.)

Racunalo.com foto

Hardverski zahtjevi
Isto tako, današnja inovativna desktop korisnička sučelja zahtijevaju mnoštvo snage. Microsoft se je posebno s novim Windows 7 OS usredotočio i na jeftinija, manje računala. Potrošači su više nego dobro prihvatili Windows Xp na netbook računalima zbog poznavanja rada u sustavu Windows na desktop računalima, tako da je sada dominantni OS na netbooks računalima. Linux i razne izvedenice Linux operacijskih sustava nikada nisu postigli veći kredibilitet kod potrošača, dok Apple kaže da ne može graditi low-cost računala koja bi podržala njihovu standardnu kvalitetu. S Chrome netbooks, Google ulazi na tržište u vrijeme kad su ljudi sve više otvoreni za kupnju ne-Windows računala. Koliko će to biti upješno, pokazati će vrijeme. Google ne otkriva mnogo detalje, osim da surađuju sa više proizvođača hardvera da oni Chrome OS prenesu x86 i ARM chips u drugoj polovici iduće godine i na taj način dajući priliku da proizvođači zaobiđu Intel i AMD ako imaju tu potrebu. Kao što smo već rekli, desktop operacijski sustavi zahtijevaju veće i bolje performanse, ali standardna računala su znatno jeftinija nego prije. Imamo li desktop računalo, a Google koncept Cloud odbacuje tradicionalne uređaje za pohranu, što će nam disk velikog kapaciteta? Aplikacije se nalaze i pokreću s nekog trećeg mjesta, što će onda naš CPU i memorija raditi? Mi stvarno i trebamo nešto da koristi naš snažan hardver jer mi smo to i platili. Možda će Google vremenom pronaći nešto da „papa“ naše hardverske resurse Nadalje, ostaje otvoreno pitanje oko podrške za pisače i druge uređaje zbog baze na Linux kernelu. Postoji mnogo stvari koje želimo i u budućnosti koristiti, a koje nemaju službeni Linux support. Npr. iPod, iPhones, ili neki mobilni telefon. Hoće li proizvođači tih uređaja biti dovoljno zainteresirani za Chrome OS i napraviti upravljačke programe? Google čini se da upućuju na to da neće biti potrebni upravljački programi jer Chrome OS povezuje uređaje putem weba. Što ako izgubimo Internet povezivost?

Cijena
To nas dovodi i do nedvojbeno najvažnijeg razmatranja – cijene. Tu vlada komkurencija na tržištu, posebno među netbooks računalima. Netbooks su najprodavaniji segment PC tržišta u ovo vrijeme recesije, jer su jeftina. Osim toga, dobar dio bežičnih nositelja, mobilni operateri, subvencioniraju kupnju netbooks računala sa dvogodišnjim ugovorom. U skladu s tim Google i razni partneri će morati mnogo uložiti kako bi cijena došla do točke gdje dobiva značajniju potroščku pažnju. Google ne govori koliko planira naplatiti Chrome OS ili ga doista namjerava ustupiti besplatno na korištenje dajući proizvođačima PC-a priliku prodati netbooks računala koja bi bila jeftiniji i profitabilniji nego Windows modeli bilo netbooks bilo desktop računala? Naravno, računala moraju raditi relativno dobro, a ne biti ukrasni komad.

Web programeri i aplikacije
Chrome OS je open sorce što je odlična vijest za web programere, budući je za programere aplikacija, web platforma. Web kao platforma i dalje sve više napreduje, a open sorce omogućava koristiti vještine velikog broja ljudi. Sve web-temeljene aplikacija će automatski raditi pod web tehnologijama. I naravno, ove funkcije će se izvoditi na Google Chrome OS-u, ali i na bilo kojim standardnim preglednicima za Windows, Mac i Linux. To će dodatno motivirati web programere, ali vjerojatno neće uvjeriti tvrtke da daju znatnija sredstva za projekte aplikacija ili igara. Razlog je taj što Google Chrome OS korisnici će vjerojatno biti motivirani za njegovo korištenje prije svega zbog niske cijene ili besplatnih dostupnih aplikacija i igara. To nisu korisnici koji su spremni dati veći novac za aplikacije kao što su korisnici desktop računala. Logično je da će programeri ići tamo gdje je novac, znači gdje se razvijaju aplikacije za Windows, Mac OS, pa čak i druge podvrste Linuxa.

I na kraju, budućnost računalstva je još uvijek širom otvorena. Ne tvrdimo da Google ne može biti sljedeći veliki igrač u web-temeljenom operativnom sustavu i aplikacijama za desktop računala. No, sve reakcije, bilo pozitivne bilo negativne na Chrome OS su mislimo malo preuranjene. Mnoga pitanja ostaju i dalje bez odgovora ili su oni nejasni. Poslovni svijet već dugo koristi Microsoftove proizvode i alate za poslovanje i komunikaciju, ali mobilni svijet, mlade generacije koje dolaze sve više takav način ne zanima. Oni uglavnom žele poslati e-mailove, tweets ili Facebook poruke u hodu, dok piju kavu s jednostavnih uređaja i cjenovno prihvatljivih većini.

Sanja Ledinek

 

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.