Google će biti kažnjen sa 9 mlrd. $ od strane EU?

Fotografija članka: Google će biti kažnjen sa 9 mlrd. $ od strane EU?

Ekipi iz Silicijske doline nikako da svane što se tiče raznih tužbi i pritužbi. Zadnja u nizu bi mogla biti od strane regulatornih tijela EU zbog kršenja načela pravednosti pri prikazivanju rezultata pretraga kod online shoppinga.

Oglas

O čemu se točno tu radi? Pa, riječ je o navodno nepoštenoj praksi koju su primjetili razni online prodavači kada su shvatili da Google pretrage koje su trebale uključivati njihove proizvode često su usmjeravale bolje kritike, ili u nekim slučajevima preskočili prikazati proizvode.

Rezultati koji bi se prikazali su bili oni za koje je Google smatrao da su “relevantniji za korisnikov upit” (čitaj: Google je primao uplate putem partnerskih ugovora). Pretrage su se vršile putem njihovog Google Shopping portala (bivši Google Product Search), što je trebalo jamčiti nepristranost Googlea kao nezavisnog oglašivača.

Iako sada Google jasno navodi da prikazuje sponzorirane rezultate, EU nije impresioniran.

Govori se o mogućoj kazni od astronomskih 9 mlrd. $ koja bi bila rezultat sedmogodišnje istrage antitrust regulatornog tijela koja bi mogla biti izrečena Googleu ovog kolovoza. Naravno Google je proveo većinu vremena tvrdokorno odbijajući preuzeti odgovornost i priznati krivnju, tvrdeći da ukoliko su se ponašali nekorektno, astronomski rast ostalih većih online trgovaca, konkretno eBaya i Amazona, bi bio nemoguć. Tri pokušaja Googlea da ishodi odbacivanje tužbe nisu uspjeli, i ukoliko im se odreže ova kazna, moglo bi dovesti do domino efekta oko koje su trenutno u tijeku protiv Googlea.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.