Google Assistant je zanimljiv i koristan

Fotografija članka: Google Assistant je zanimljiv i koristan

Već je neko vrijeme dostupan Google Allo, od nedavno i u poboljšanoj verziji 2.0. Pročitajte na koje načine nas može zabaviti ili nam pomoći.

Oglas

U srži Google Allo je aplikacija za socijalnu interakciju i komunikaciju, poput Vibera, npr. ali njezin sastavni dio je i Google Assistant, koji je sličan već dobro poznatoj Appleovoj pomoćnici Siri, prisutnoj u iPhoneima. Donosimo neke od stvari kako vam Googleov digitalni pomoćnik može olakšati ili uljepšati dan (nažalost, zasada je dostupan samo na par jezika, a hrvatski nije jedan od njih tako da smo zasada prisiljeni čavrljati s njim samo na engleskom, njemačkom, hindu, japanskom ili portugalskom. Ukoliko vam više odgovara jedan od ovih jezika, dovoljno je promijeniti jezik vašeg Android uređaja i Assistant će propričati s vama na tom jeziku). Unos možete vršiti i glasovno, naravno.

Pretplate (subscriptions)

Ukoliko vas zanima, recimo, kakvo će biti vrijeme dovoljno je pitati “What’s the weather like today?” i dobiti ćete kratku karticu o vremenu za vašu trenutnu lokaciju. No, ukoliko vam treba svakodnevno, i to je moguće. Dovoljno je odabrati ili utipkati “Send me daily” nakon čega će vas asistent upitati za kada želite da vam dostavi prognozu, i to je moguće. U navedeno vrijeme ćete, bez greške, dobijati vremensku prognozu dok god imate internet vezu. Ukoliko je nemate, biti će vam dostavljena prvom prilikom kada je dobijete. Možete se pretplatiti i na svakodnevne vijesti, gdje ćete dobiti sažetak vijesti, informacije o omiljenom proizvodu, omiljenom sportskom klubu ili momčadi, i sl. Nadamo se da će ova opcija postati sve bolja i dostupnija na našem jeziku.

Prijedlozi odgovora (smart replies)

Jedna od naj stvari u svezi Assistanta je da uči od vas i vaših razgovora te će vremenom vam moći davati prijedloge mogućih odgovora za koje smatra da najbolje odgovaraju situaciji. Također, razumije kontekst tako da će moći povezati informacije iz nekoliko razgovora, ne samo od jednog upita kao što radi obična Google pretraga. Npr. ukoliko vas bolja polovica upita što želite ručati, Assistant će vam možda ponuditi neke odgovore (zanimljivo, najčešće korisnicima predloži odgovor “ne znam” i “svejedno”) ili će vam ponuditi da napravi pretragu najbližih otvorenih restorana ili zalogajnica. Još ima sitnih greškica u ovom dijelu, ali Google nastavlja poboljšavati prepoznavanje i učenje Assistanta te se radujemo što će novog nam moći ponuditi.

Prepoznavanje slika (photo recognition)

Iako je ova opcija bila dostupna i u sada ugašenom Google Now, ovdje je dorađenija i znatno olakšana za korištenje. Na slici dolje možete uočiti da je prepoznao da se radi o zalasku sunca i komentirao ga je. Da bi ste ga upitali o nekoj slici, možete to učiniti na dva načina. Prvi je da odmah iz chata okinete sliku i Assistant će vam ponuditi što može prepoznati na njoj. Drugi je da dodate u chat već postojeću sliku iz galerije. Iako zasada ne može točno imenovati likove i predmete, može prepoznati da se radi, recimo o polici za knjige ili da je riječ o figuricama, te će vam ponuditi da saznate nešto više o materijalima od kojih su sačinjeni ili kako se prave.

Ovo su samo neke od mogućnosti koje Google Assistant nudi, a kako biste saznali koje su mu mogućnosti, samo utipkajte u bilo kojem trenutku: “What can you do?”.

Ukoliko ga želite isprobati, potrebno je imati uređaj koji ima bar Android 4.1 ili noviji. Google Allo je dostupan na

 

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.