Google Apps će preuzeti 90 posto korisnika Microsoft Office uredskog paketa?

Fotografija članka: Google Apps će preuzeti 90 posto korisnika Microsoft Office uredskog paketa?

Mogu li Googleove aplikacije (Google Apps) zamijeniti uredski paket Microsoft Office? A što biste rekli na cijenu? U Googleu smatraju kako je to itekako moguće. I kako se to već događa.

Oglas

Naime, u Googleu smatraju kako i cijena igra veliku ulogu u donošenju odluka, ali možda prevagu u odlučivanju donesu mogućnosti koje pružaju Googleove aplikacije. Microsoft Office ili Google Apps – pitanje je sad? Amit Singh, podpredsjednik Googlea, potvrdio je kako će se Google u bliskoj budućnosti itekako “hrvati” s Microsoftom n apodručju uredskih aplikacija.

“Naš je cilj prdobiti 90% korisnika koji ne trebaju niti koriste najnaprednije mogućnosti koje im pruža Office”, jednostavno je odgovorio Singh.

Tijekom 2012. godine Google je implementirao nekoliko ključnih dodataka u svoj Google Apps uredski paket. Ako ga još niste vidjeli ili koristili, spomenimo kako se u paketu nalaze aplikacije kao što su Gmail (email klijent), Calendar, Drive (pohranjivanje podataka u cloudu, slično kao DropBox), Docs (kao MS Word), Sheets (kao MS Excel) i Slides (kao MS Power Point).

“Znamo koje su mogućnosti našeg paketa, a što sve može konkurentski Microsoftov Office. Naš se nadograđuje praktički tjedno. Vjerujemo kako ćemo preuzeti 90% korisnika uredskih paketa”, tvrdi Singh.

Ako idemo govoriti o cijenama, onda su one na strani Google Appsa. Google naplaćuje 50$ godišnje za svoje Appse, dok primjerice najam Microsoft Office 365 košta od 72-240$ godišnje, ovisno o kupljenim “mogućnostima”. Mnogi stručnjaci smatraju kako će upravo Googleova orijentiranost prema cloudu biti presudna u 2013. godini. I Microsoft zagovara računarstvo u oblaku, no on se “ne osjeti” u uredskom paketu Office. Sighn dodaje kako će i sama cijena igrati veliku ulogu, a ona je na strani Googlea.

Što se kompatibilnosti tiče, tu je stvar poprilično dobro “ispeglana”, primjerice prebacivanje odnosno uvlačenje iz Excela u Sheet proći će bez problema. Sve su ovo karakteristike koje bi mogle stvoriti probleme Microsoftu u njegovoj “poslovnoj diviziji” koja je (ako niste znali) najprofitabilnija Microsoftova divizija koja će im samo u 2012. godini donijeti zaradu od oko 24 milijarde američkih dolara.

Što preporučiti – Microsoft Office ili Google Apps? I jedan i drugi imaju svoje prednosti i nedostatke. Ali ako razmišljamo na “hrvatski” način, mišljenja smo kako je cijena s jedne strane važan faktor za kupovinu, ali s druge strane i vjernost određenim paketima odnosno nesklonost promjenama može biti suprotan faktor cijeni.

Postoje li alternativni programi? Postoje, i to besplatni! Evo naših prijedloga:
(hrvatska inačica)
(poznat i kao Oracle Open Office)
(Windows, Mac, Linux)
(besplatna SoftMakerova inačica)
(besplatan paket za Android)

Ako ste zainteresirani isprobati Google Apps, upućujemo vas na njihove .

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.