Google Android 4.2 – donosi novitete koji su više nadogradnja nego inovacije, pročitajte sve detalje

Fotografija članka: Google Android 4.2 – donosi novitete koji su više nadogradnja nego inovacije, pročitajte sve detalje

Kao što znate Google je pokrenuo svoju novu verziju Androida, koja nosi i dalje ime JellyBean, ali s novom nomenklaturom 4.2. Stiže ovaj mjesec s novim smartphone i tablet uređajima, putem Googleovih partnerskih proizvođača.

Oglas

Uglavnom, Android 4.2 ima malo poboljšanja u softveru za kameru, novu tipkovnicu, promijene u Google Now servisu i opcijama za sigurnost. Krenimo redom.

 

Novi zaslon zaključavanja sada dopušta pokrenuti widgete. Vrlo slično HTCovom rješenju. Google koristi iste widgete na početnom zaslonu, tako da možete ih odmah prilagoditi. Dok je smartphone zaključan, možete se kretati lijevo i desno kako bi vidjeli više widgeta, ali ne možete otvoriti stavke kao što su e-pošta ili kalendar jer zahtijevaju zaporku.

Kreiranje više korisničkih profila na jednom uređaju : Ova mogućnost se odnosi samo na korisnike tablet uređaja, a poznata je iz operativnih desktop sustava. Daje mogućnost kreiranja odvojenih profila s različitim računima, postavkama i aplikacijama. Tako možemo posuditi svoj tablet bez straha ugrožavanja privatnosti ili dati djeci na korištenje. Za tu namjenu, na primjer, Windows Phone 8 ima “Dječji kutak”. Pitate li se zašto je ova opcija dostupna samo za tablete ne i za smartphone, samo je jedan jasan odgovor:  To je Nokijin patent, izdan u 2005 pod nazivom “Mobile multi-user” . Vjerujemo da će kroz dogledno vrijeme Google platiti udio Nokiji za korištenje patenta , te će se ova opcija pojaviti i na mobilnim telefonima.

Foto Sfera:  Za one koji vole panoramske fotografije u 360 stupnjeva, slična Microsoftovom Photosynthu, ova značajka osigurava upravo to. Kompatibilna je s Google+ i Google Maps, dajući slikama puni pogled poput Google Street View servisa. Dodatno je aplikacija za kameru minimalistički dizajnirana i ima jednostavan pristup opcijama. Fotografije je jednostavno sortirati povlačenjem prsta prema gore. Nova Galerija malo podsjeća na Google+.

 

Tipkanje gestama:  Virtualna tipkovnica je optimiziran za bolje korisničko iskustvo tako da podržava tipkanje gestama, pronalaženje riječi preko tipkovnice s prstima. Po funkcionalnosti je slična Swype tipkovnici koja može predvidjeti riječ tako da možete dovršiti rečenicu brže. Rječnici su poboljšani i moguće je napraviti glasovni diktat.

 

 

Wireless Display, MiraCast protokol za bežičnog dijeljenje sadržaja na HDTV-u, poput YouTube videa ili filmova ili igara.
To je u stvari Wi-Fi Direct opcija, kompatibilna s 802.11n mrežom za prikaz dijeljenja. LG će biti među prvima koji će objaviti MiraCast potporu u svojim HDTV. Za starije TV tu je MiraCast HDMI adapter koji prima MiraCast tok i pretvara ga u HDMI signal.

 

 

Daydream značajka omogućava prikaz korisnih informacija kada je uređaj u pristaništu (docking stanici), ili fotografija iz albuma ili određenih vijesti. Neka vrsta foto e – okvira.

Proširen prikaz obavijesti: Povlačenjem obavijesnog bara prema dolje s vrha zaslona je moguće vidjeti sve obavijesti na jednom mjestu.

Vizualna dostupnost : Dodano je brzo povećanje veličine prikaza (zumiranje) sadržaja na zaslonima pomoću dodira, držanja i povlačenja (tripl tap).  Nakon puštanja  zaslon  se vraća na normalnu razinu zumiranja. Osobe s vizualnim invaliditetom mogu koristiti geste za navigaciju kroz sučelje koristeći touch funkcije i klizanje po zaslonu u kombinaciji s verbalnim naredbama.

Google Search je dobio proširenje u obliku glasovnog pretraživanja za dobivanje određenih informacija, a istraživanje je prošireno na neke dodatne elemente poput Googleovih mapa i na internet, pružajući stranicu s rezultatima pretraživanja i reći će vam odgovor sa sintetičkim glasom.

 

 

Google Now je vrlo mlad servis. Službeno je uveden u lipnju prošle godine s Android 4,1 inačicom. Servis pokazuje najnovije informacije kada i gdje god je to potrebno. Pojednostavljeno, u odgovoru na pitanja korisnika, GNow prikazuje sažetak svih podataka koji mogu biti od našeg interesa. Daje obavijesti o vremenskim prilikama, voznom redu, hotelske preporuke, vrijeme letova, obavijesti o koncertima, filmovima , pregled fotografija snimljenih u blizini vaše trenutne lokacije i sl. Uglavnom funkcionalnosti ovog servisa ovisi o zemlji u kojoj se nalazite. Javna upozorenja namijenjena prirodnim katastrofama i izvanrednim situacijama su prvenstveno dostupna na engleskom jeziku za SAD, a Google kaže, kako rade s davateljima podataka diljem svijeta da bi proširili svoj doseg.

 

Više sigurnosti za one koji to žele: Uglavnom sve aplikacije sada se ograničavaju s minimalnom razinom prava, tako da u slučaju zloupotrebe korisničkih podataka mogu načiniti samo najmanju moguću štetu. Ovo proširenje je, međutim, opcionalno. Također je dodan novi trajni VPN u Android sustavu 4.2.  Iako je prethodno bilo moguće postaviti VPN, ali u 4.2 inačici ova postavka ostaje trajno aktivna i ne smije biti ponovno aktivirana nakon ponovnog pokretanja sustava ili postavki. Treća novost je vezana uz slanje SMSa od strane neke  aplikacija s ili bez vašeg  dopuštenja.  Ako aplikacija bez vašeg znanja  želi poslati SMS na jedan ili više kontakata, dobit ćete upit višestrukog izbora: “Da, molim vas poslati”, “Ne, nemoj poslati” i “izvijesti Google o aplikaciji.

 

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.