Google će se natjecati za pružatelja usluga bežičnog interneta

Racunalo.com foto

Tvrtka Google koja posjeduje najpoznatiju internet tražilicu najavila je da bi na aukciji mogla ponuditi najmanje 4.6 milijardi dolara za bežičnu mrežu, ali samo ukoliko se aukcija održi prema pravilima kojima su se već postojeći pružatelji usluga bežične komunikacije usprotivili.
Aukcija nazvana 700 Mhz ponudit će širok spektar brzih bežičnih mreža koje su dosad korištene za emitiranje televizijskog programa, a trebala bi se održati kroz nekoliko dana. Kevin Martin, predsjednik tvrtke FCC koja bi trebala odrediti pravila aukcije, navodno je već predložio da se pravila donekle prilagode onima što ih zahtijeva Google, ali i neke druge internetske tvrtke.
Pobjednici aukcije morali bi usvojiti “otvoreni pristup”, što bi značilo da korisnici mogu koristiti bilo koji handset uređaj i pristupiti bilo kojoj internet službi bez odobrenja operatera. To je oblik “neutralnosti mreže” što su neke internet tvrtke pokušavale ostvariti i dosad na običnim mrežama.
Eric Schmidt, glavni izvršni direktor Googlea, pozdravio je ovakve uvjete te dodao da trenutno stanje ne podržava otvorenost kakvu Google vjeruje da bi trebale nove mreže posjedovati. Oni koji na aukciji ostvare pravo na mrežu trebali bi, smatra Google, biti prisiljeni prodavati pristup svojoj mreži na temelju onog što nazivaju “nediskriminirajući komercijalni uvjeti”. To bi drugim pružateljima bežičnih usluga omogućilo rad na toj mreži, što bi moglo povećati konkurentnost.
Google i druge internetska tvrtke smatraju da bi se ova aukcija trebala iskoristiti kao prilika da se onemoguće tvrtke koje trenutno drže monopol u kablovskoj, odnosno bežičnoj industriji. Tvrtke koje pružaju uslugu bežičnog interneta se pak protive ovakvim uvjetovanjem prodaje, tvrdeći da će to potkopati poslovni model tradicionalne bežične industrije.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.