Gomila li i vaša tvrtka digitalne podatke?

Fotografija članka: Gomila li i vaša tvrtka digitalne podatke?

Stručnjaci za IT tehnologije u malim, srednjim i velikim tvrtkama priznaju kako pate od gomilanja podataka što predstavlja ozbiljan rizik za financije, sigurnost i upravljanje podacima u organizacijama.

Oglas

Tvrtka Veritas Technologies je objavila istraživačku studiju “Gomilanje podataka” koja pokazuje da 82% onih koji donose odluke o informacijskim tehnologijama priznaje kako gomilaju podatke i datoteke. Nakon projekta “Genomika podataka” koji je analizirao desetke milijardi datoteka i njihovih atributa, Veritas je proveo istraživanje u kojem je analizirao navike pohrane podataka kod onih koji donose odluke o informacijskim tehnologijama i kod uredskih profesionalaca po cijelom svijetu.

Istraživanje, kojeg je naručio Veritas, provedeno je na 10.022 uredska profesionalca i donositelja IT odluka po cijelom svijetu da bi se utvrdilo kako pojedinci upravljaju podacima. Istaknuti su posebni razlozi za zabrinutost jer je 73% svih sudionika istraživanja kazalo da pohranjuju podatke koji bi potencijalno mogli naškoditi njihovim organizacijama. To uključuje nešifrirane osobne podatke, prijave za posao u drugim kompanijama, nešifrirane kompanijine tajne te neugodnu prepisku zaposlenih.

U nastavku slijede glavni problemi koji su istaknuti u ovom istraživanju.

Borba protiv digitalnog gomilanja je stvarna

Rezultati istraživanja ističu da donositelji IT odluka gomilaju datoteke i spremaju 54% podataka koje naprave. Uz to, 41% svih datoteka ne bude mijenjane tri godine ili više. Premda ovo pokazuje da je gomilanje podataka uobičajeno u svim organizacijama, mnogi uredski profesionalci – njih 48% – priznaju da ne bi vjerovali da će onaj tko gomila podatke predati svoj projekt na vrijeme.

Sudionici istraživanja bi bili voljni i učiniti razne neočekivani stvari kako bi sačuvali datoteke koje su nagomilali; odustali bi od odjeće i vikenda prije nego bi izbrisali svoje datoteke. Skoro polovica, 45%, radije bi radila tri mjeseca i vikendom nego što bi izbrisala sve svoje datoteke. Isto tako, 46% bi radije bacila svu svoju odjeću nego svoje datoteke.

Zaposlenici preplavljeni bujicom podataka

Značajnu većinu donositelja IT odluka jednostavno preplavljuje širina i količina podataka koje gomilaju. Otprilike tri četvrtine ih često odvaja vrijeme od dnevnih zadataka da bi se bavili gomilanjem podataka. Osim toga, 69% uredskih profesionalaca priznaje da je odustalo od organiziranja i brisanja starih datoteka jer to zahtijeva previše napora.

Zaposlenici su u neprestanoj borbi da odluče imaju li neki podaci dugoročnu važnost ili vrijednost. Kao rezultat, 47% donositelja IT odluka je čulo kako zaposlenici govore da se plaše kako će na kraju opet morati koristiti iste podatke.

Foto:

Donositelji IT odluka priznaju da su pohranili stvari koje bi mogle naškoditi kompaniji

Količina podataka koju njihova kompanija pohranjuje povećala bi vrijeme potrebno da se odgovori na provalu u podatke, kaže 86% donositelja IT odluka. Štoviše, i ono što se pohranjuje moglo bi biti štetno – 83% donositelja IT odluka i 62% uredskih profesionalaca priznaje da su zadržali stvari koje bi mogle štetiti poslodavcu ili čak njihovoj vlastitoj karijeri. To uključuje nešifrirane osobne podatke, prijave za posao u drugim kompanijama, nešifrirane kompanijine tajne te neugodnu prepisku zaposlenih.

Osobne datoteke čine poprilično spremljenog “smeća”, a 96% donositelja IT odluka priznaje da je spremilo nepotrebne osobne datoteke.

Sindrom gomilanja podataka bi mogao značiti neuspjeh usklađivanja s Općom uredbom o zaštiti podataka

Europski parlament će u svibnju 2018. implementirati Opću uredbu o zaštiti podataka, niz zakona na razini Europske unije koji su zamišljeni da usklade zaštitu podataka na cijelom području EU. Uredba će utjecati i na kompanije sa sjedištem u EU i na one izvan Unije koje u njoj posluju.

Fokus Uredbe je zaštita građana EU od zloupotrebe i slabe zaštite podataka, a posljedice neusklađivanja su potencijalno ogromne. Najveće kazne za neusklađivanje su veće od 20 milijuna eura odnosno do četiri posto svjetskog ukupnog prihoda pojedinog subjekta.

U današnje digitalno doba, doslovno svaka organizacija se bori s izazovima koje donosi eksponencijalni rast podataka. Kao rezultat, uredski profesionalci i IT odjeli reagirali su tako da gomilaju podatke za ‘potencijalno’ korištenje u budućnosti. Da bude gore, zaposlenici spremaju sve, od osobne glazbe i fotografija do popisa za kupovinu, na iste poslužitelje što bi moglo dovesti do ozbiljnih problema s integritetom branda, velikih kazni i regulatornih istraga ako IT odjeli podacima ne upravljaju kako treba.
– Chris Talbott, voditelj rješenja u Veritas Technologies

Istraživanje je proveo Wakefield Research po narudžbi Veritas Technologies u 13 zemalja i na više od deset tisuća uredskih profesionalaca i donositelja IT odluka.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.