GoClever HYBRID 3G tablet recenzija – testiralli smo hibridni tablet!

Fotografija članka: GoClever HYBRID 3G tablet recenzija – testiralli smo hibridni tablet!

U našu redakciju je stigao već treći tablet uređaj koji potpisuje GoClever. Prvi u Hrvatskoj isprobavamo GoClever HYBRID 3G tablet.

Oglas

Svi ste vjerojatno čuli za hibridna prijenosna računala. To su oni laptopi koji imaju odvojivi ekran koji se u trenu pretvara u tablet uređaj koji može raditi samostalno. Nerijetko imaju dvije baterije (jedna u tabletu i jedna u dijelu gdje je tipkovnica), a i daju vam fleksibilniji način rada. GoClever HYBRID 3G tablet je sasvim drugačiji, a opet sličan. Radi se o hibridnom tabletu – dok hibridna prijenosna računala imaju odvojivi ekran, ovaj hibridni tablet ima dodatnu fizičku tipkovnicu!

U slučaju GoClever HYBRID 3G tableta zanimljive su dvije stvari – prva je da ima dodatnu bateriju koja se nalazi ispod tipkovnice, a druga zanimljivost je da se tipkovnica spaja preko „docking ulaza“ koji ćemo nešto kasnije opisati, a koji smo već vidjeli, primjerice kod HP-ovih hibridnih modela. Inače, baterija u tabletu je od 6500 mAh, a u tipkovnici je jača, od 8000 mAh.

GoClever HYBRID 3G tablet je zanimljiv i po još jednom dodatku koji prepoznajete u nazivu, a to je 3G – ne na onaj način kako ste pomislili (SIM ulaz u sam tablet), nego se u kutiji nalazi dodatni USB modem koji podržava 3G. Sve što trebate je ubaciti podatkovnu karticu nekog operatera, a dalje već sve znate.

Testirajući GoClever HYBRID 3G tablet i pišući recenziju, pronašli smo pregršt zanimljivosti koje će vam biti simpatične. Naravno, idemo nekim redom i logikom, prvo ćemo zaviriti što se sve nalazi u paketu uz sam tablet.

GoClever HYBRID 3G tablet recenzija

Vanjski izgled, dizajn, ulazi i izlazi

Ono što smo prvo primijetili je kako GoClever HYBRID 3G tablet dolazi u OGROMNOJ kutiji! Mislili smo kako se radi o grešci, pa što se to sve nalazi u ovoj kutiji? No, kada smo je otvorili neke su nam stvari bile jasnije. Za početak moramo reći kako je kutija dobro izolirana prvo u kartonskoj, a onda u čvrstoj plastičnoj kutiji u kojoj se nalazi pregršt sitnica koje će vam dobro doći.

Uz sam tablet uređaj koji naravno može raditi samostalno, drugi važan dio je fizička tipkovnica. Ona se na sam GoClever HYBRID 3G tablet spaja preko „docking“ dijela koji se nalazi s donje strane tableta – srednji dio je sam „kontakt“, a lijevo i desno se nalaze utori koji su u stvari osigurači koji drže čvrsto i sigurno spojen tablet dio s tipkovnicom. Zajednički izgledaju prilično dobro, da ih pogledate iz daleka rekli biste da se radi o manjem prijenosnom računalu koje vjerojatno radi na Windowsima, no ipak je to tablet uređaj s Android operativnim sustavom.

U nastavku ćemo opisati prvo tablet, a onda tipkovnicu, te ćemo zaviriti što se još nalazi u kutiji. Primjerice, i sam punjač je prilično zgodan, no o tome više nešto kasnije, kada za to dođe vrijeme. Krenimo redom, uzimamo tablet u ruke.

GoClever HYBRID 3G tablet ima veliki 10,1 inčni IPS ekran HD rezolucije – to znači da ima široki kut gledanja od 178 stupnjeva bez onog neugodnog „prelijevanja“ slike kao što je to slučaj s TN matricama (koje bi konačno trebale otići u mirovinu!), dok je rezolucija ekrana 1280×800 te gustoću od 160 točaka po inču. Možda ne zvuči previše, ali slika je prilično dobra, a osvjetljenje ekrana je jednostavno rečeno – standardno.

Primijetili smo još dvije sitnice koje uglavnom većina ljudi koji testiraju neće registrirati, što nas uopće ne čudi :) Prva je inicijalna slika podloge na kojoj lijepo piše „HYBRID“. Očito je da GoClever želi posebno naglasiti orijentaciju ovog tableta, drži do svog branda, a pogotovo do ovog modela koji je drugačiji od njihove čitave palete, ali i od većine drugih tableta konkurentskih tvrtki. Druga stvar koja nam se svidjela je da ekran reagira i na „tapkanje“ i povlačenje noktom. Uglavnom je prilično osjetljiv i dobro reagira, iako nam se tu i tamo dogodilo da malo zašteka. No to ćemo prije pripisati procesoru nego samom ekranu koji radi vrlo korektno.

U donjem dijelu ekrana vidljiv je jasno GoClever logo, a u gornjem dijelu iznad ekrana se nalazi prednja kamera od solidnih 2 MP, dok je straga po sredini kamera od 3 MP. Ono što ćete također odmah osjetiti na  GoClever HYBRID 3G tabletu je gumirana pozadina, podsjetila nas je odmah na Googleove Nexus tablete, no ovdje se gumirana pozadina nekako glatkija, a po sredini se nalazi ugraviran logo kompanije s oznakom „Hybrid“. Lijevo i desno su „urezani“ zvučnici. Na gornjem rubu u lijevom dijelu nalazi se tipka za paljenje i gašenje, dok se po lijevom rubu nalaze većina ulaza i izlaza, i to redom odozgo prema dolje – tipka za pojačavanje i stišavanje zvuka, microHDMI, microSD (proširivo do 32 GB), mikrofon i ulaz za slušalice. Sa suprotne strane je microUSB ulaz (2.0) koji služi za spajanje na računalo ili kao ulaz za punjač.

Ono što GoClever HYBRID 3G tablet uređaj razlikuje od velike većine je „docking“ ulaz koji se nalazi s donje strane. U sredini je kontaktni utor preko kojeg se aktivira fizička tipkovnica, a lijevo i desno su utori koji „zaključavaju“ tablet uređaj kako bi čvrsto ostao spojen na tipkovnicu. Za otključavanje odnosno odvajanje poslužit će tipka u gornje dijelu tipkovnice – samo je pomaknete u desnu stranu i ekran će se „otključati“.

GoClever HYBRID 3G tipkovnica

Sama tipkovnica je drugi vrlo važan dio ovog kompleta. Na prvi pogled izgleda kao prava tipkovnica. Pa to i je prava tipkovnica! Primijetili smo odmah nekoliko zanimljivosti. Kao prvo, u desnom donjem uglu piše kako je GoClever HYBRID 3G tipkovnica dizajnirana u Poljskoj (GoClever je inače poljska kompanija, sjećate se?). Drugo što smo zamijetili je kako su tipke na tipkovnici prilično dobre i vrlo se lako tipka. Imaju nešto duži hod nego kod primjerice ultrabook prijenosnika, no vrlo su ugodne za rad što nas je iskreno – iznenadilo.

Jasno, nešto su manjih dimenzija jer se drugačije nisu mogle uklopiti u dizajn. Sam raspored tipki je isti kao i na PC računalima, osim što najgornji red nema “F” tipke, nego se radi o dodatnim funkcijama koje su tipične za tablet, no neke ćete prepoznati i s računala.

Touchpad se nalazi ispod tipkovnice, rekli bismo standardno. I on radi prilično točno i korektno, nešto je manjih dimenzija, no odlično će poslužiti ako ne želite “packati” ekran GoClever HYBRID 3G tableta. Sastoji se iz dva dijela – gornja površina je za “klizanje”, a donja zajednička za tipkanje – lijevi dio je aktivacijski (kao na mišu na PC-ju), a desni dio vas vraća unatrag (back).

Inače GoClever HYBRID 3G tipkovnica se na tablet spaja vrlo slično kao i na hibridna računala – iznad tipkovnice postoji utor u koji se utakne tablet s donje strane, u isti odgovarajući utor. Kada spoj “klikne” tipkovnica je spojena i automatski se pali. No, nije to sve…

Po samom izgledu nam djeluje prilično dobro, čvrsto i robusno. S donje je strane gumirana, što se uklapa s gumiranim stražnjim dijelom GoClever HYBRID 3G, tako kad ga zaklopite dobit ćete dobiti gumirano zaštićeni stroj. Inače, i dok je tipkovnica spojena, ekran je i dalje normalno osjetljiv na dodir.

Inače, GoClever HYBRID 3G tipkovnica ima 80 tipki, dodatna 2x USB 2.0 ulaza pune veličine, te dodatnu bateriju od čak 8000 mAh, što s onom u tabletu od 6500 mAh daje vrlo dobru autonomiju od čak 15-ak sati. U donjem desnom dijelu se nalazi još jedan microUSB ulaz preko kojeg možete puniti bateriju ispod tipkovnice.

Ako ste željeli imati tipkovnicu uz tablet, a niste se usudili pitati :), evo rješenja – GoClever HYBRID 3G tablet ima sve, i tablet i vrlo solidnu tipkovnicu. No, niti to nije sve… u paketu smo pronašli još jedan zanimljiv dodatak…

Eksterni 3G modem

U povećoj kutiji uz GoClever HYBRID 3G tablet i tipkovnicu u jednom posebnom plastičnom utoru nalazi se i eksterni 3G modem. Da, osim što radi na Wi-Fi, ovaj tablet možete spojiti i na ovaj 3G modem. Stvar je jednostavna – u modem ubacite 3G karticu vašeg operatera , spojite ga na tipkovnicu na jedan od USB ulaza, spojite se preko pripadajućeg softvera na Internet i to je to – surfate preko svoje veze! Naravno, cijena surfanja ovisi o operateru čiju karticu koristite.

Spomenimo kako se u kutiji nalazi i pregršt papirologije, između ostalog i garancija na 2 godine, kao i punjač “u dijelovima” koji podržava dva različita načina “uštekavanja” u struju (britanski i EURO utikač). Naravno, ima i onaj koji odgovara našim utičnicama, nema brige :)

I na kraju ne smijemo zaboraviti još jednu zanimljivu funkciju GoClever HYBRID 3G tableta, a to je takozvani “powerbank”. Drugim riječima, i kad je isključen, na USB ulaze na tipkovnici možete puniti druge smartphone, kamere i slično. Zgodno, zar ne?

Vizualno gledajući, GoClever HYBRID 3G tablet djeluje prilično kompaktno i nekako nam je zgodniji dok je spojen s tipkovnicom. No, to je naše miljenje, možda su vaša razmišljanja drugačija. U svakom slučaju, pregledali smo ga sa svih strana, prekopali veliku kutiju od vrha do dna, vrijeme je da mu zavirimo i „pod haubu“ i vidimo kako radi u operativnom sustavu.

Hardverska konfiguracija, rad u operativnom sustavu

GoClever HYBRID 3G tablet ima predinstaliran nešto stariji Android 4.1.2 Jelly Bean operativni sustav, no to im nećemo zamjeriti pošto to za sam rad i nije toliko bitno. Srce ovog tableta je 2-jezgreni Rockchipov RK3066 procesor na 1,6 MHz (ARMv7-A), s integriranom 4-jezgrenom Mali 400 grafikom na 250 MHz. Inače, ovo je jedan od najčešće korištenih procesora u tablet uređajima.

Model koji smo imali na testu imao je 1 GB RAM-a, 16 GB za pohranu podataka proširivo preko microSD ulaza. Jasno, onaj drugi microHDMI ulaz omogućuje izvoz Full HD video zapisa na HDTV, kao biste što bolje mogli uživati u filmovima. Podržani su praktički svi poznati audio i video formati, tako da ih sada nećemo posebno nabrajati.

Što se tiče samih dimenzija GoClever HYBRID 3G tableta, nešto smo već ranije spomenuli, no evo ih i detaljnije – 265 x 194 x 28 milimetara, te je težak 1370 grama, naravno zajedno tablet i tipkovnica. Osim što podržava Wi-Fi i Bluetooth 4.0, u paketu s tabletom dolazi i 3G vanjski model koji će vam jednostavno omogućuje vlastiti Internet. Sve što trebate je otići kod nekog našeg telekom operatera, kupiti podatkovnu SIM karticu, ubaciti je u modem i… surfati :)

Sam rad na GoClever HYBRID 3G tabletu je prilično ugodan, ekran dobro reagira na korisničke komande. Ono što smo primijetili da tu i tamo malo zastane, ali ništa posebno. Nekako nam se čini kako bi za to mogao biti kriv 2-jezgreni procesor koji mora dobro „potegnuti“ kako bi se sve ispravno prikazivalo na ekranu. Isprobali smo i multimediju, vrtjeli smo filmove i glazbu, sve je radilo korektno, uz malu kritiku na snagu zvuka koji bi, ruku na srce, mogao biti i jači. Morat ćete se poslužiti ili slušalicama ili spojiti dodatne zvučnike za potpuni užitak.

Što se tiče samih aplikacija, GoClever HYBRID 3G tablet ih nema puno, ali ima nekoliko osnovnih koje će vam poslužiti kao što su GoClever Games, eHomeMediaCentar, Cool ReaderKingsoft Office, aplikacije za društvene mreže i slično. Za početak i to je dovoljno, sve ostalo možete downloadati s Google Playa.

Benchmark testovi

Slijedeći naš korak bio je propustiti GoClever HYBRID 3G tablet kroz naše standardne testove, Antutu v4.1.1 i Geekbench 3. Evo i prosječnih rezultata koje smo dobili:
– Antutu v4.0.4       – 14.677 bodova
– Geekbench 3        – 476 bodova (single-core), 851 bod (multi-core)

Iskreno, brojke su nas pomalo i iznenadile, veće su nego što smo očekivali, čini se kako Rockchipov procesor u GoCleverovom kućištu radi prilično dobro, pa čak i u točnijem Geekbench 3 testu (Antutu uzimamo samo kao orijentir). Što se zvuka tiče, bio je slabiji od očekivanog, što smo objasnili već ranije.

Vrijeme je da se posvetimo onom gamerskom dijelu i vidimo kako će reagirati na video igre. Istog trena smo posjetili gamerske stručnjake na Gamebox portalu, oni već znaju što im je činiti…

GoClever HYBRID 3G tablet recenzija

Video igre

Nakon 48 sati provedenih uz GoClever HYBRID 3G tablet, ekipa iz Gameboxa nam je rekla svoj sud o ovom tabletu, može li poslužiti za video igre. Odgovor je pomalo neobičan – može, ali ne za precizne igre kao što su simulacije vožnje, pucačine u prvom licu i slične, dok za arkade, strategije i „sporije“ misaone igre služi odlično. Kao test su poslužile četiri igre, evo što su točno rekli o njima.

Angry Birds – da, definitivno sve radi onako kako treba.
Temple Run 2 – drugi dio popularne igre u kojoj bježite od čudovišta i preskačete razne prepreke. Tipična je po tome što se igra u “portrait” načinu držanja tableta (okomito). Igra radi sasvim u redu, nismo primijetili neke probleme.
Pocket Rally LITE – besplatna inačica istoimene reli trkaće igre. Igra radi grafički korektno, ali samo skretanje s automobilom je problematično, ne reagira na vrijeme.
Real Racing 3 – benchmark igra. Ako na njoj radi sve, onda je ovo gamerski tablet. Grafički se Mali 400 grafika držala vrlo korektno, no upravljivost automobilima je bila gotovo nemoguća, skretanje je kasnilo ili je reagiralo slabije odnosno jače nego što bi trebalo biti. Ukratko – žiroskop ne radi u skladu s video igrama i tu smo se pomirili s tim. Inače recenziju igre Real Racing 3 možete pronaći .

Naime, GoClever HYBRID 3G tablet ima dovoljno procesorske i grafičke snage za vrlo solidno igranje, no problem je u prilično nepreciznom ugrađenom žiroskopu koji jednostavno ne reagira pravovremeno i onako kako se to od njega u video igrama očekuje. Pucačine i trkaće igre – ne, strategije, slagalice i sve one za koje ne treba žiroskop – da. I o tome više ništa ne treba reći.

Još jednom hvala ekipi iz Gameboxa hvala na pomoći, za trud ih nagradite klikom na ovaj link –

Zaključak

Definitivno drugačiji, to je GoClever HYBRID 3G tablet. Vjerojatno bi se kao sam tablet uređaj utopio u gomili drugih, ali s dodatnom fizičkom tipkovnicom te vanjskim 3G modemom koji vam pruža dodatnu podatkovnu slobodu surfanja Internetom, ovo je sasvim drugačija, ljepša priča.

Ekran je prilično solidan i HD rezolucije, te vrlo solidne slike, ugodan je za rad. Samo kretanje po Android operativnom sustavu je vrlo brzo, procesor i grafika se jako dobro drže. Ono što je prava moć ovog tableta je dodatna fizička tipkovnica s dodatnom baterijom koja zajedno s onom u tabletu osigurava i do 15 sati rada. Kad već pričamo o bateriji, ako niste previše zahtjevni, sam tablet dio će izdržati gotovo jedan dan, uz intenzivno korištenje dobrih nekoliko sati.

Ono za što GoClever HYBRID 3G tablet nećete moći koristiti je za precizne video igre, dok će vam za ugodnije slušanje glazbe ipak trebati dodatni zvučnici. Ako imate kućnu liniju, i to je rješenje problema. Inače, ekran se prilično brzo zaprlja, no isto tako se i lako čisti.

Sviđa nam se gumirano kućište sa stražnje strane, pregršt ulaza i izlaza, te ekran koji reagira i na nokat ili dok smo radili u rukavicama. I sami ulazi i izlazi su smješteni s jedne strane, nisu razbacani po svim rubovima, tako da ćete se lakše snalaziti. I “powerbank” funkcija je za svaku pohvalu, možete puniti druge mobilne uređaje preko tipkovnice.

Sigurno vas zanima i cijena. GoClever HYBRID 3G tablet se već nalazi u prodaji po cijeni od 2.625 do 2.749 kuna. Ono što svakako treba dodati kao pozitivnu stvar je i 2 godine garancije, što nije mala stvar. Sami procijenite je li ovo puno novca ili nije.

Za više informacija posjetite GoClever HYBRID 3G tableta.

+ Hvalimo
+ IPS ekran reagira i na nokat, rukavice,…
+ jedva da se zagrijava i pri većim opterećenjima
+ u cijeni je i vrlo solidna tipkovnica s dodatnom baterijom i 3G modem
+ jamstvo 2 godine

– Zamjeramo
– žiroskop ne zakašnjelo reagira
– slab zvuk
– ponekad zastajkuje u radu
– ponešto teži nego što smo očekivali (dvije baterije)

– Dizajn – 

– Hardver –

– Softver –

– Multimedija –

– Ukupni dojam –

Konačna ocjena: 6,4 / 10

Kako ocjenjujemo?

Kako je Racunalo.com inovativan portal i uvijek stremi biti što kvalitetniji (od konkurencije), sve nove testove ćemo označavati na novi način – pet osnovnih ocjena od 1-10, te njihov prosjek. S obzirom na velik broj sličnih uređaja, na ovaj ćemo način dobiti točnije brojke i vidljivije razlike između pojedinih modela, što će i vama biti bolji vodič za kupovinu.

Moramo vas upozoriti kako su svi testovi subjektivni, koliko god stručnjaci koji testiraju uređaje pokušavaju biti objektivni. Neka vam naši testovi budu orijentir i za kupovinu. Slobodno nas za dodatne informacije.

Opis ocjena:
Dizajn – ocjenjujemo vanjski izgled uređaja, skladnost, izvedbu, spojeve…
Hardver – konfiguracija, od procesora preko grafike i diskova do ulaza i izlaza
Softver – analiziramo operativni sustav, te dodatni softver (više kvalitetnog softvera – veća ocjena)
Multimedija – testiramo kamere, snimanje i reprodukciju fotografija, videa i glazbe, te video igre
Ukupni dojam – koliko nam se uređaj zaista svidio, naša subjektivna ocjena

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.