Globalno poslovanje : cyber-kriminal uzrokuje veće gubitke od klasičnog kriminala

Racunalo.com foto

IBM-ovo ispitivanje provedeno među 3.000 informatičkih direktora i drugih osoba kvalificiranih za ocjenjivanje informatičkog sektora u svojim tvrtkama otkriva da njih 84% vjeruje kako na području cyber-kriminala osamljene hakere zamjenjuju zločinačke organizacije s odgovarajućom razinom tehničke ekspertize. Tri četvrtine ih smatra da prijetnja od nezaštićenih sustava smještenih u zemljama u razvoju postaje sve veća. Alarmantan podatak predstavlja i činjenica da gotovo dvije trećine ispitanika (66%) drži kako najveća opasnost korporativnoj sigurnosti prijeti iznutra – iz same tvrtke.


“Rukovodeće osoblje u poslovnim sustavima kao i u informatičkim sektorima tvrtki ozbiljno shvaća prijetnju koju cyber-kriminal predstavlja za poslovanje”, izjavio je Ivica Ostojić, IBM-ov savjetnik za IT sigurnost (IT Security Consultant). “To uključuje stalnu borbu protiv dobro organiziranih protivnika, pri čemu tehnologije zaštite kao što su antivirusni programi i firewalli nisu dovoljne. Tvrtke moraju u obzir uzeti i ljudski faktor, a pitanje sigurnosti promatrati kao proces.”


“Rukovodeće osoblje u poslovnim sustavima kao i u informatičkim sektorima tvrtki ozbiljno shvaća prijetnju koju cyber-kriminal predstavlja za poslovanje” izjavio je Ivica Ostojić, IBM-ov savjetnik za IT sigurnost (IT Security Consultant). “To uključuje stalnu borbu, pri čemu zaštita koja uključuje antivirusne programe i firewalle nije dovoljna. Tvrtke moraju uzeti u obzir ljudski faktor i interne prijetnje te sigurnost razmatrati kao proces, a ne kao proizvode koje valja nabaviti.”


Poduzimanje mjera
U svjetlu rastuće prijetnje od cyber-kriminala, u 59 posto tvrtki širom svijeta vjeruju da su se zaštitili od organiziranog cyber-kriminala, no na povećanu opasnost reagiraju obično na neki od sljedećih načina:
• Nadogradnjom antivirusnog softvera (69%);
• Nadogradnjom svojih firewalla (74%);
• Implementiranjem tehnologije za otkrivanje i prevenciju upada u sustave (69%); i
• Implementiranjem sustava za automatizirano krpanje ranjivosti u svojim mrežama (58%)
Na zahtjev da izdvoje dvije najznačajnije sigurnosne mjere koje planiraju poduzeti tijekom sljedeće godine direktori u IT sektorima naveli su nadogradnju antivirusnog softvera (30%) i nadogradnju firewalla (28%) kao zadaće najvišeg prioriteta.
 
Troškovi cyber-kriminala
Istraživanje pokazuje kako međunarodna poslovna zajednica smatra gubitak prihoda (72%) i gubitak postojećih klijenata (67%) glavnim izvorima troškova uzrokovanih eventualnim posljedicama cyber-kriminala, a manje su zabrinuti za gubitak potencijalnih klijenata (33%) kao jednu od posljedica. Dvije trećine tvrtki (63%) navodi poljuljan ugled svog branda kao ključan gubitak povezan s cyber-kriminalom.


Razlike u europskim zemljama
U Njemačkoj 63% tvrtki doživljava cyber-kriminal većom prijetnjom od fizičkog kriminala za razliku od ostatka svijeta u kojem takvo mišljenje dijele u 40% tvrtki. Samo 10% njemačkih tvrtki smatra fizički kriminal većom prijetnjom u usporedbi s 30% tvrtki u svijetu. U Velikoj Britaniji cyber-kriminal kao veću prijetnju u odnosu na fizički kriminal vide u 76% tvrtki. Iznenađuje podatak da 93% britanskih tvrtki navodi smanjenu produktivnost uposlenika kao ključan gubitak, za razliku od samo 47% tvrtki na svjetskoj razini.
U Rusiji samo 39% tvrtki smatra da su odgovarajuće zaštićene protiv organiziranog cyber-kriminala – manje u odnosu na podatke na svjetskoj razini (59%). Trećina ruskih tvrtki nije sigurna jesu li primijenjena odgovarajuća sredstva zaštite.
Za razliku od raspoloženja na svjetskoj razini, tvrtke u Italiji ističu troškove istrage sigurnosnog incidenta kao najveće troškove koje povezuju s cyber-kriminalom (77% u usporedbi s 43% na globalnoj razini). Gubitak prihoda (74% naprama 72% na globalnoj razini) je zamalo na drugom mjestu. U francuskim, španjolskim, češkim i poljskim tvrtkama (po 2%) gubitak potencijalnih klijenata ne smatraju faktorom koji značajnije može utjecati na visinu gubitaka za razliku od stava na globalnoj razini (38%).

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.