Glavni problem HTC-a je Peter Chou, izvršni direktor

Fotografija članka: Glavni problem HTC-a je Peter Chou, izvršni direktor

Da se HTC nalazi u kritičnoj situaciji je sada dobro poznato. Tvrtka se bori u gotovo zasićenom smartphone tržištu od strane konkurencije. HTC zauzima jedva 5% tržišta na globalnoj razini . Dionice su na minimalnoj razini i sve ukazuje na nove operativne gubitke za sljedeći(e) kvartale.

Oglas

 

Što je dovelo HTC do ove teške situacije? Prema Reuters-u , osim previsokih cijena mobilnih uređaja, loše distribucije na globalnoj razini (npr. HTC One Mini dolazi u HR tek u listopadu), premalo ulaganje u marketing, upravljanja Petera Chou, izvršnog direktor HTC-a, najveći je problem. Peter Chou, navodno sprječava rast i oporavak HTC-a, ali nema namjeru napustiti tvrtku. Umjesto njega, kompaniju su napustili, i napustit će mnogi drugi rukovoditelji jer nemaju nikakve ovlasti.

Petera Chou, kolege opisuju kao perfekcionistu opsjednutog detaljima, materijalima i dizajnom proizvoda. Na neki određeni način to uopće nije loše. Upravo kvaliteta materijala i sofisticiranost izrade detalja na modelima pametnih telefona koji su proizašli iz HTC-ove radionice, doveli su prije tri godine kompaniju na sam vrh u svijetu mobilnih tehnologija. Ali , u međuvremenu, nastale su promijene na tržištu u smislu da je postalo zrelije i zahtjevnije. Konkurencija je „nanjušila“ da dio potrošača će željeti sve jače i jače komponente za svoje smartphone (i da im pri tome nije bitno koliko će to platiti), ali da najveći dio će željeti jeftinije modele bez  odstupanja od kvalitete, pa su tako postavili dugoročne ciljeve. Chou, nije postupio tako. Izostala je dugoročna vizija. Prema analitičarima, upravo nedostatak vizije je najviše utjecao na sadašnje stanje u kompaniji.

Drugi nedostatak je centralizacija vodstva koje je koncentrirano u Tajvanu. HTC je zatvorio svoje urede u različitim dijelovima svijeta. Tako kompanija je izgubila adekvatan uvid što potrošači žele od mobilnih uređaja u pojedinim regijama u svijetu. Naime, potrošači u svakoj regiji imaju neke svoje specifične navike korištenja smartphonea koje su različite od tajvanske regije.

Što će biti s kompanijom dalje, bilo bi neozbiljno i neprofesionalno bilo što prognozirati s naše strane. Nismo ekonomski analitičari, niti dioničari, ne sjedimo u Upravi kompanije, i nemamo dovoljno provjerenih informacija. One koje imamo, uglavnom su temeljene na objavama raznih izvora u prostranstvima interneta, i svi znamo da te informacije ne moraju biti točne. Zato, pratit ćemo razvoj situacije dalje, i bude li novih promjena, podijelit ćemo ih s vama. Ne brinite.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.